Демонстративният „единичен удар предизвика нов пик в напрежението в Близкия изток

Американският президент Доналд Тръмп нареди ракетни удари срещу Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. Франция и Великобритания се присъединиха към операцията, докато Германия, Италия, Канада, Холандия и други американски съюзници в НАТО отказаха да се включат без доказателства за използване на химическо оръжие от правителството на Башар Асад. Американската интервенция идва броени часове преди експеритите от Организацията за забрана на химическите оръжия да посетят Дума, за да определят дали е било използвано химическо оръжие. Малко след анонса последваха изявления на Тереза Мей и френския президент Манюел Макрон и впоследствие към Дамаск полетяха ракетите. Очевидци съобщават, че в сирийската столица са чути серия от експлозии, а първите кадри показават изстрелване на ракети от противовъздушата отбрана на Сирия. Според сирийската държавна телевизия атаката е била насочена към Дамаск и нейните предградия и по време на обстрела са били свалени 13 ракети в южните части на столицата. По информация на телевизионния канал Almayadeen противовъздушните сили са поразили „значителен брой ракети”.

Началникът на Генералния щаб на САЩ Джоузеф Дънфорд коментира, че руските сили в Сирия не са били предупредени за ударите. По думите му цели на атаката са станали три обекта в близкоизточната страна, които според САЩ са част от химическата програма на Башар Асад. По първоначални данни обектите са били евакуирани предварително след предупреждение на Русия, която е получила разузнавателна информация за целите на агресията. За момента няма данни за загинали при ударите. Американската военна акция в Сирия е „единичен удар”, обяви военният министър на страната Джеймс Матис по време на пресконференция в Пентагона. При атаката са използвани двойно повече ракети от последния удар срещу летището в Шайрат, когато отново Дамаск беше обвинен за използване на химическо оръжие, стана ясно от думите му.

Русия реагира остро на агресията и обеща, че действията няма да останат без последствия. „Първо, хората в Сирия станаха обект на Арабската пролет, след това на „Ислямска държава”, а сега на „умните” американски ракети. Ударът беше извършен срещу столицата на суверенна държава, която в продължение на много години се опитва да оцелее пред заплахите на терора”, обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя обвини Америка и другите два нейни съюзника в извършването на атака на основата на медийни доклади, снимки и клипове по интернет. „Предварително подготвеният сценарий беше изпълнен. Отново ние бяхме застрашени. Предупредихме, че подобни действия няма да останат без последствия”, обяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов. „Цялата отговорност за тези действия лежи върху Вашингтон, Лондон и Париж.” Според световните информационни агенции в момента в Дамаск се провежда многохиляден спонтанен митинг в поддръжка на правителствтото и сирийската армия.