Руските компании, които извършват своята дейност в Иран, имат предимство пред европейските си конкуренти – САЩ вече са им наложили санкции, така че нямат какво да губят. Това заяви пред RT Петър Пушкарев, главен анализатор на „Телетрейд”.

 „Руските компании ще продължат да правят бизнес в Иран, сякаш нищо не се е случило – ще търгуват и с петрол, и с газ, и с ядрена енергия. Те имат това предимство пред европейците, които, например „Тотал” или „Еърбъс”, имат големи компании в САЩ”, каза Пушкарев.

Компаниите от Русия могат просто да пренебрегнат заплахите от страна на Вашингтон за налагане на глоби за търговия с Иран или за реализиране на проекти в страната, твърди анализаторът. Руската търговия с Иран се равнява едва на 2 млрд. долара, но може да се увеличи значително, отбелязва Пушкарев.

 „Това е съвсем реална възможност, тъй като Русия и Иран са съюзници в Сирия. „Роснефт” има предварителни споразумения с Иран, които са на стойност около 30 млрд. долара. Ако с участието на Русия, а не на европейските партньори, се реализират дори само малка част от тези планове, това може да доведе до сериозни печалби за Москва”, смята той.

Друга възможна сфера за засилване на бизнес връзките между Москва и Техеран са договорите за доставка на самолети за гражданско въздухоплаване, казва Пушкарев. Иран планира закупуването на 100 самолета от „Боинг”, 80 от „Еърбъс” и още 20 от френско-италианската „Ей Ти Ар” (ATR). „Русия ще има шанс да достави своите самолети MC-21, ако Иран се съгласи да изчака няколко години, тъй като самолетът приключва изпитателната фаза”, заяви той.

Източник: RT