„Злият Путин избива противниците си, независимо къде се намират – в Москва, в Лондон, в Солсбъри или на Луната” – така се нарича спектакълът, който ни показват през някоя и друга година. Публиката отдавна се отегчи от този сюжет, всеки път той изглежда все по-абсурден, но сценаристите продължават да упорстват в налагането му. И май наистина не се вълнуват от факта, че на нефелните им послания се закачат единствено налудните русофобски кръгове. Наистина, трябва съвсем да си лишен от мозък, за да повярваш на този сюжет. Даже постановката с Литвиненко звучеше по-убедително. Бившият подполковник от ФСБ Александър Валтерович все пак избяга от Русия, да кажем, успял е да се изплъзне от зловещите убийци, преди все пак те да му видят сметката в Лондон. Между другото, въпреки огромния медиен шум и гръмките обвинения срещу Путин, руските тайни служби и всичко руско при случая „Литвиненко”, така и не бяха представени никакви доказателства, които да свързват Москва с неговото убийство.

Сега наблюдаваме поредната липса на въображение от страна на антируските среди. При това умственият им дефицит е още по-виден. Сергей Скрипал беше заловен, осъден и лежа в затвора в Русия. Ако някогашните му колеги от службите са искали да се разправят с него, са имали безброй възможности да го направят, преди той да напусне родината. Пък и след това можеха да го направят без никакъв излишен шум. Основният аргумент за „дългата ръка на Москва”, представен от сценаристите, е че нервно-паралитичното вещество „Новичок”, с което, казват ни, са отровени бившият шпионин и дъщеря му, било произведено в Русия. Оттук се прави забележителният извод, че няма кой друг да е отровителят, освен руската държава. По тази логика България е виновна за смъртта на всички, които през последните десетилетия са убити с произведените в Казанлък автомати „Калашников”. Желязна логика, нали?

Предлагам да не се занимаваме повече с тези заключения на лишените от елементарна интелигентност сценаристи и наистина да поразсъждаваме логично. Нека си зададем най-логичния въпрос – кой има интерес от отстраняването на един бивш шпионин? Вероятно има такива хора, но сред тях със сигурност не са ръководителите на Русия. За какъв дявол им е да го правят? Да, Скрипал със сигурност е навредил на Русия, но стореното е сторено, едва ли оттук-нататък би могъл да причини още вреди, за да се налага спешното му отстраняване. При това, забележете, отравянето се случва само дни преди президентските избори в Русия. Говорим за избори, които и най-големите критици на Путин признават, че той ще спечели категорично още на първия тур. За чий дявол му е на Владимир Путин да трови някакъв бивш шпионин? Да не би преизбирането му да зависи от това? Никакъв интерес нямат управляващите в Москва да правят подобно нещо.

Но, разбира се, има сили, за които смъртта на Скрипал е много изгодна. Говоря за хора, които не могат да намерят покой, откакто Русия излезе от Елциновия застой (запой) и отново се превърна в държава, с която останалите трябва да се съобразяват. Усилията на такива хора са насочени към една-единствена цел – Русия отново да бъде отслабена, да бъде върната в жалкото състояние, в което се намираше през 90-те години на миналия век. Това е причината, поради която биват налагани санкции, затова е и неспирната медийна истерия по адрес на руската държава. Със сигурност няма нормален човек, който да вярва, че антируските санкции били наложени заради някакви „агресии”, „анексии” и „неспазвания на международното право”. Нито във Вашингтон, нито в Брюксел, нито в Лондон на някого му пука за международното право. Великите сили се сещат за него само когато трябва да накажат някоя държава, чието поведение не им харесва. Когато през 90-те години Русия се разпадаше, когато руски и чуждестранни мошеници я разграбваха, никой не ѝ налагаше санкции. Напротив, възхваляваха я. Защо? Защото беше слаба и унижена. Сега, когато Русия отново е основен фактор в голямата политика, правят всичко възможно, за да я натикат отново в калта. Само дето го правят много некадърно. Некадърни постановки, като тази във Великобритания, за пореден път доказва, че русофобите имат всичко друго, освен мозък.