Преди 2-3 дни на летището в Хмеймим в Сирия кацнаха четири от най-новите руски самолети Су-57. Те са 5-то поколение и по редица параметри превъзхождат американските F-22 „Раптър“, които патрулират около източния бряг на река Ефрат. На 24 февруари сутринта редица информационни източници като World News и руски блогъри съобщиха, че руските Военно-космически сили са предприели масирани бомбардировки над джихадисткия анклав в Източна Гута (предградие на Дамаск). Участие в атаките са взели и 4-те новопристигнали в Сирия свръхмодерни Су-57. Бомбардировките са започнали на 23 февруари. Руската авиация е използвала термобарични боеприпаси.

Очевидно е, че атаката на руските Су-57 е в резултат на американското нападение на 7 февруари 2018 г. над сирийски правителствени войски и десетки бойци от руската ЧВК (частна военна компания) „Вагнер“. Тогава бяха убити и ранени стотици сирийски войници и десетки руснаци. След 7 февруари събитията започнаха да се развиват стремглаво. На 19 февруари обстановката в Източна Гута се изостри. На 20 февруари джихадистите от Източна Гута извършиха масиран обстрел на руския Център по примирие на враждуващите страни в Дамаск. На 21 февруари генерал Юри Евтушенко съобщи, че в района е създадена „критична хуманитарна ситуация“, защото джихадистите не позволяват на цивилни граждани да напуснат района и препятстват функционирането на хуманитарен коридор. Джихадистите много често използват гражданското население за „жив щит“.   

По данни на руската блогосфера, 24 часа преди авиационните атаки срещу Източна Гута, руски генерал със самолет на руските ВВС е излетял от Дамаск и е кацнал в Рияд, Саудитска Арабия. Той е предупредил саудитците, че ако не евакуират своите „терористи“ от Източна Гута, то те ще бъдат тотално унищожени от руснаците и сирийците. 

На 23 февруари сирийските правителствени войски се присъединиха към атаките на руските Су-57. Сирийците започнаха да прочистват терена като унищожават „въстаниците“ (джихадистите) и техните позиции и бункери. Проведените атаки на руснаците и сирийците бяха изключително мощни. В Източна Гута вероятно има загинали много американски военни и съветници. Отдавна е известно, че в региона се намират американски и саудитски наемници, военни и съветници, които вземат непосредствено участие в постоянните атаки и обстрели на Дамаск. До 23 февруари руснаците и сирийците не ги атакуваха поради молба на американците, че джихадистите в Източна Гута по тяхна преценка се считат за „умерени“ тъй като с тях се водят преговори. Но „умерените“ не престанаха да обстрелват Дамаск и саботираха мирната конференция в Сочи, която трябваше да доведе до примирие и изработване на нова конституция на Сирия.

Паралелно на събитията в Източна Гута в ООН се разигра поредната драма в Съвета за сигурност. По предложение на Кувейт и Швеция, без консултации със Сирия, бе предложена резолюция за прекратяване на огъня. От своя страна Москва даде съгласие за резолюцията при условие, че прекратяването на атаките няма да касае подкрепяните от Саудитска Арабия и САЩ терористи. Вашингтон не се съгласи на тази корекция и резолюцията на ООН отпадна. След което руснаците предприеха масирани бомбардировки на джихадистите в Източна Гута. В ООН внезапно започнаха да преписват предложената резолюция от Катар и Швеция, но се оказа много късно. ООН прие единодушно резолюция за 30-дневно примирие в Сирия, но вече след като руските Су-57 атакуваха и унищожиха джихадистите в Източна Гута. Руският посланик в ООН Василий Небензя заяви, че няма как да бъде постигнато незабавно примирие в Сирия без воюващите страни да поемат конкретни ангажименти. Събитията повтарят тотално това, което се случи преди време в Халеб (Алепо). Американците и тогава се опитаха да спасят своите хора в региона, но не успяха. И в Халеб се оказа, че сред окопалите се в града убити и ранени джихадисти има цветнокожи „бунтовници“. А оживелите от тях говорят само на английски език.  

Очевидно е, че отношенията между Русия и САЩ навлязоха в нов период. Времето на дълги преговори и увещания е на път да приключи. Светът безвъзвратно се завръща в епохата на Студената война – око за око, зъб за зъб. Геополитическият конфликт в Сирия набира обороти много по-бързо от очакваното.