Руските военни остро са предупредили американските войски в региона да не прибягват до нанасянето на удари срещу столицата на Сирия – Дамаск, съобщават множество източници от Русия и САЩ, включително държавните руски агенции РИА и ТАСС. Предупреждението е дошло лично от шефа на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов. Според сведенията Герасимов е заявил, че Русия разполага с „достоверна информация” за химическа атака срещу цивилни, подготвяна от джихадистите, която да бъде преписана на правителствените сили. Според него това трябва да бъде използвано като претекст за американски ракетни удари срещу Дамаск.

„В няколко квартала в Източна Гута е събрана тълпа от жени, деца и възрастни хора, докарани от други райони, които да бъдат представени за жертви на химически инцидент”, заявява Герасимов, цитиран от РИА. Шефът на Генералния щаб е допълнил, че САЩ носят отговорност за всеки удар срещу Сирия, при който могат да бъдат застрашени животът и здравето на руските военнослужещи.

„В случай, че има заплаха за живота на нашите военни, Въоръжените сили на Русия ще предприемат ответни мерки насочени едновременно срещу ракетите и срещу корабите, които ги използват”, заяви той.

Смразяващата новина от руската армия идва на фона на изявлението на руския външен министър Сергей Лавров от същия ден в отговор на заплахата на представителя на САЩ в ООН Ники Хейли за удари срещу Сирия. В изказването си Лавров предупреди за „много сериозни” последствия при евентуална американска атака. „Госпожа Хейли трябва да разбере, че едно е да експлоатираш безотговорно микрофона в Съвета за сигурност на ООН, а съвсем друго е това, което руските и американските военни обсъждат по своите канали, чрез които ясно е установено какво може да бъде направено и какво не”, категоричен е руският външен министър.