Русия е взела решение да отговори на вносните мита на Вашингтон върху стоманата и алуминия като въведе завишени митнически ставки за американски стоки на руския пазар, обяви министърът на икономическото развитие на страната Максим Орешкин. „САЩ продължават да прилагат защитни мерки като налагат допълнителни импортни мита върху стоманата и алуминия и отказват да осигурят компенсация за загубите на Русия. Затова Русия се възползва от правата си на член на Световната търговска организация и въвежда балансиращи мерки спрямо вноса от Съединените щати”, обяви министърът.

Руските мита ще се прилагат за американски стоки, за които руският пазар има алтернативно местно производство, като например строителна техника и други продукти, които ще станат известни в близките дни. Според Москва ответните мерки се оценяват на 538 млн. долара – точната сума, която се посочва като загуби от американските рестрикции върху стоманата и алуминия.

С този ход Русия се присъединява към Китай, Япония, Индия, Турция и държавите от ЕС, начело с Германия, които също изразиха недоволство от новите американски мита и заведоха искове срещу Вашингтон в Световната търговска организация.