Бившият президент ще разработва „програми и политики за развитието на Балканския регион и на икономиките в преход“

„Я, това Германия ли е?“ Този въпрос ми зададе Росен Плевнелиев в началото на ноември 2011 г., преди да започна да го интервюирам. Новоизбраният, но още невстъпил в длъжност президент се беше загледал в моя тефтер, където на втората и третата страница беше нарисувана карта с акцент върху пътищата. Рисунката обаче беше на България. Но всяка от първостепенните артерии, без значение от състоянието й, беше отбелязана с такива дебели черти, че изглеждаше като аутобан...В стаичката в централата на ГЕРБ Плевнелиев, уморен и леко настинал, но много ентусиазиран, изобщо не схвана иронията в случката. Вместо това заговори за Германия, за паркинЗите, на които е спал там в началото на работата си и пр., сещате се останалото.

Пет години и половина по-късно Плевнелиев прави това, което се очаква да правят бившите президенти – настани се в офис на държавна издръжка, пътува, чете лекции, направи си фондация. Какво точно обаче върши предишният държавен глава, не е известно.

Видяхме го как действа в петък до Бойко Борисов в Берлин на срещата на българска делегация с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле. Но това стана единствено благодарение на навика на пиарите на ГЕРБ да пускат видео на живо в премиерския фейсбук профил

Преди това Плевнелиев само беше споменал в интервю, че ще ходи в Берлин, изтъквайки, че се връща от Ню Йорк транзитно за Пекин. Какво е правил в САЩ, е пълна мъгла. За визитата му в Китай се появи съобщение, че участвал в среща на високо ниво за инициативата One Belt, One Road, където провел „множество двустранни срещи с политици от цял свят“. Каквото и да значи това.

За Плевнелиев като панелист в чужбина добра представа дава видеозапис от неговото участие на Globsec 2017 в Братислава – форум, на който е гостувал и като действащ президент. Познатото уверено използване на беден английски речник, „изпъстрен“ с клишета и буквално преведени от български изрази е съчетано с характерния за него самохвален name dropping (цитиране на разговор с известна или важна личност с (не)скрита цел да се изтъкне собствената значимост). С една разлика – острите критики към Путин са отстъпили на меки такива към Тръмп. Плюс пълната липса на чувство за хумор, ако не броим гафа да нарече китайци азиатски слушатели, които се оказват от друга държава...

Плевнелиев е влязъл в Съвета на неправителствения Европейски съвет за външна политика, където останалите българи са Иван Кръстев, Кристалина Георгиева, Николай Младенов, Меглена Кунева, Андрей Ковачев, Джема Грозданова, Георги Пирински, Ивайло Калфин и Камелия Славейкова. Българският офис на ЕСВП се намира в Центъра за либерални стратегии, старши анализатор и директор е Весела Чернева.

За фондацията на Плевнелиев „Решения за бъдещето“ е известно най-вече, че работи заедно с фондация „Българска памет“ на неговия близък приятел Милен Врабевски. Данните в регистъра БУЛСТАТ хвърлят малко светлина. Фондация „Решения за бъдещето“ е регистрирана на 15 февруари на адреса на офиса в тех парка с единствен управител Росен Асенов Плевнелиев. Като източници на финансиране са предвидени „дарения и спонсорство, включително субсидии от държавния бюджет - 100%“. А като предмет на дейност - „разработване на програми и политики за развитието на Балканския регион и на икономиките в преход“.