Обвиненията в корупция са обичайният официален аргумент за политическа разправа, пред който светът винаги смирено замълчава. Чистки под мотото за корупция има навсякъде – от Китай през Румъния до Саудитска Арабия. В западните общества подобни чистки са по-малко употребявани не защото няма корупция, а защото има къси политически мандати и неудобните хора лесно се отстраняват. Удари срещу някой се правят много рядко, и то в критични ситуации, когато е необходимо бързо елиминиране на персонажа. Тогава идва на помощ не само корупцията, но и сексуалният тормоз, наркотиците, оргиите. В Саудитска Арабия обаче много трудно може да се отстрани от влияние един свръхбогат принц от съсловното роднинство на кралската власт, управляващ десетки милиарди долари. Затова целта на антикоруционния комитет, който скоро се създаде в Рияд, е съвсем ясна – дълбока политическа чистка.

Арестувани са множество членове на кралското семейство, десетки държавни чиновници, отстранен е и принц Митеб, шеф на Националната гвардия, син на предишния крал Абдала. Неочакван ход е и арестът на принц Ал Уалид бин Талал, който управлява Kingdom Holding, една от най-важните саудитски инвестиционни компании, която участва в Twitter, Apple, банковата Citigroup и мрежата от хотели Four Seasons. Особено характерно за него е, че по време на изборите подкрепи Хилъри и нарече Тръмп „позор за Америка”. Това подсказва призмата, през която се извършва зачистването в Рияд в момента. И трябва да се мисли в този порядък на предстояща подмяна и на елитите в останалия свят, например в Европа. Дори ако не се сменят хората, то ще се промени говоренето, а от там и схемите.

Настоящото ръководство на саудитското кралство направи удивително заявление, че ще престане да подкрепя уахабитския ислям и ще се завърне към линията на един умерен, доброжелателен и невойнстващ ислям. Резултатът трябва да бъде ликвидиране на тероризма, който се разпространява под флага на радикалния ислям. Този вид тероризъм беше отгледан в колби още през 80-те, а след това използван за решаване на различни оперативни задачи, последната от които – свалянето на режима на Асад в Сирия. Във всички тези задачи Рияд участваше активно като основен подизпълнител в разпространяването на уахабизма и превръщането му в оръжие, в инструмент за война. Реконструкцията на Саудитска Арабия е съгласувана с Тръмп, чиито първи знакови визити бяха в Рияд и Тел Авив. Тръмп призова официално да се прекрати бизнесът с тероризъм и радикален ислям и да се помисли за друг вид предприемачество. В отговор Саудитска Арабия обяви, че започва модернизация и извеждане на страната от досадната зависимост от нефта. Промяната е трудна. Хиляди уахабитски имами се отстраняват и заменят. Естествено, всяка крачка на кралството е съгласувана със САЩ. Разправата е прекалено голяма, тя изисква военна подкрепа, специализирана помощ отвън, както и дългосрочно обещание за стабилизиране на политическата и икономическата линия. Въпреки ужасните удари срещу Тръмп, оказва се, че той е реформатор. Тихо започна генерална чистка на прогизналите метастази от доктрината на Сорос и неолибералите (узурпирали глобалната власт в продължение на десетки години) в различни части на света, опитвайки се да смени политическите елити на ключови места. Едно от тях е Саудитска Арабия, която често финансираше скритите ходове на САЩ за глобална доминация. Тъй като Тръмп е достатъчно богат, той има нужда от друго – да вкопае своята историческа следа. За това обаче се изисква да имаш опасен ум, хазартна смелост и уникална воля и при това да успееш да се добереш до домашния телефон на Бога. Светът е зациклил. И ако може да се осъществи промяна в глобален план, то тя трябва да започне от САЩ. Антиамериканизмът, който се разраства заплашително, е само остър сигнал към интелигентността на хегемона за промяна на линията. Но има една древна поговорка: „Този, който казва истината, трябва да има много бърз кон”.

Това, с което Тръмп не може да се справи, са медиите. Става дума за една частна гигантска мрежа от уникално свързани звена (в нещо като монополна ядка), която е превърната в най-ефективното съвременно политическо оръжие за инсталиране или премахване на хора както в Америка, така и в други части на света. Тази медийна мрежа създава паралелния живот на хората, тя е огледалното виждане за тях самите, тя конструира изкуствен образ на реалността, преувеличен или намален така, че да обслужва техните ангажирани собственици. Медиите са по-мощни от ядреното оръжие, защото са под прикритието на хуманитарна и обществено достойна дейност. Техните разрушения са невидими и неусетни. Те поразяват умовете на хората, с което ги превръщат в незрящо стадо, чиято енергия може да бъде ползвана за всичко, дори за любезното им самоубийство.