Едва ли вече някой се съмнява, че унгарският референдум от октомври 2016 г. постави началото на неизбежния разпад на Европейския съюз в този му вид. Също както през октомври 1956 г. отново унгарците поставиха началото на разпада на Съветския блок. Дали разпадът на ЕС ще бъде тотален, или върху останките му ще се оформят няколко суверенни междудържавни обединения (Скандинавско, Вишеградско, и пр.), както оформилия се вече Британски отсек, зависи от волята на народите на тези страни и най-вече – от противоборството между факторите на реалната политика. Така че нека не гадаем, преди в Белия дом да се настани новият стопанин...

На 2 октомври унгарците трябваше да отговорят на въпроса: „Искате ли Европейският съюз да решава без съгласието на унгарския парламент на територията на Унгария да се разселват лица, които не са унгарски граждани?“ Демократично, чрез референдум! Както през 2003 г., също демократично, чрез референдум, отговориха че желаят да се присъединят към ЕС. Малко са държавите, чиито правителства предприеха тази демократична процедура. Датчаните първоначално отхвърлиха присъединяването. След което се оказаха под огромен политически, финансов и манипулативен медиен натиск, за да бъдат принудени да склонят. Норвежците също отхвърлиха присъединяването. Днес, тази държава не е член на ЕС, но се радва на почти същите привилегии, като страните-членки, без да е подчинена на диктата на Брюксел. 

И така, на 2 октомври 98% от участвалите в допитването отговориха с „НЕ”. Тоест, 3 282 723 унгарци казаха „НЕ” на задължителните квоти на Брюксел. Те не желаят без съгласието на унгарския парламент ЕК да разселва в страната им лица, които не са унгарски граждани!

Но 56% не се явиха пред урните. Според унгарския закон референдумът е невалиден, след като в него не са взели участие поне половината от имащите право на глас. Какви са действителните мотиви зад това масово въздържане – вероятно никога няма да узнаем. Една от причините за слабото участие е, че само 11 233, или по-малко от 2% от общо 274 000 унгарци, живеещи зад граница, са се възползвали от правото си на глас, посочва Унгарската телеграфна агенция.

Кабинетът обаче побърза да притури в сметките си волята на тези, над 3 милиона въздържали се от гласуване унгарци, заявявайки, че въздържането от участие не означава съгласие с политиката на Брюксел. С триумфално слово министър-председателят Виктор Орбан обяви референдумът за огромна победа на унгарския народ. "Постигнахме внушителен успех. Надминахме резултата от референдума за присъединяването ни към ЕС и сме със значително по-висок резултат от последното гласуване за Европейски парламент. 98% от участвалите се обявиха твърдо против диктата на Брюксел.”

Въпреки, че нито веднъж не спомена, че референдумът е невалиден, Орбан увери публиката, че правителството ще откликне на народния вот като предприеме необходимите промени в конституцията, защото резултатите от референдума задължително трябва да бъдат отразени в основния закон.

„Днес разполагаме с достатъчно мощно оръжие пред Брюксел – това е манифест на всеобщото съгласие, тъй като 9 от всеки 10 унгарци гласуваха за правото на Унгария да взема самостоятелни решения. Унгарците премислиха нещата и отхвърлиха налаганите от Брюксел квоти. Въпросът „Брюксел или Будапеща?“ е решен и резултатът от референдума красноречиво свидетелства, че правото на вземане на решение е изключително право на Будапеща. Може да се гордеем с факта, че сме първата и засега единствена държава в ЕС, в която унгарският народ може непосредствено да изрази мнението си по въпроса с мигрантите. Нещо повече, днешното решение трябва да бъде утвърдено и в Брюксел, защото щом 92% от участниците в референдум на една държава-членка заявяват, че не са съгласни с едно предложение, тогава въпросът дали Брюксел има правото да го налага е спорен”, заяви премиерът.   

Но ситуацията около премиера Орбан може да се окаже, че не е толкова розова. Още в нощта след референдума срещу него скочиха представители на опозиционните партии и дежурните НПО-та на хранилката на Сорос и върхушката на ЕК.

„Унгарците днес показаха, че многомилиардната лъжекампания, изопачаването на новините в медиите на Орбан и измамната помпозност са безпредметни: те няма да се отклонят от европейския път на развитие“, заяви председателят на Демократичната коалиция (ДК) и бивш премиер Ференц Дюрчани. Според него референдумът трябва да се анулира, защото милиони хора са се възпротивили на всяващата страх кампания и са казали "НЕ" на Виктор Орбан.

„Oрбан заложи всичко на една карта и претърпя провал. И в политически, и в общоправен аспект. В една нормална демократична страна би следвало още тази вечер той да си подаде оставката". Председателят на Демократичната коалиция смята, че резултатът от референдума е заслуга на демократичната опозиция и нейна победа. „Левицата вече от десет години очаква истинска победа и това най-сетне се случи днес.“

Дюрчани напомни, че неговата партия първа е предложила бойкот на референдума и от резултата може да се направи заключението, че опозицията има шанс да победи на следващите парламентарни избори. „Сега задачата е днешната победа да даде импулса да сплоти и укрепне в такава сила, която да е способна да смени правителството през 2018 г.” Лидерът на Демократичната коалиция изрази готовност още идната седмица да седне на масата за преговори с другите опозиционни партии за обсъждане на сътрудничество в хода на предизборните борби.

Прессекретарят на крайнодясната партия "Йоббик" Адам Миркочи пък заяви, че референдумът не е бил нищо повече от „една анкета за прахосване на 20 милиарда форинта (60 милиона евро), резултатите от която са били известни от дълго време, при това безплатно”. Той и поиска оставка на правителството. Миркочи също така изтъкна, че всъщност „Йоббик” първи са предложили на унгарците да бойкотират референдума. Странното е, че миналата седмица крайнодесните успяха да постигнат принципно споразумение с либералите-еколози от LMP („Политиката може да бъде различна”) за гласуване с „НЕ”. Резултатите сочат, че споразумението е сработило.

Странностите в унгарския политически ареал не спират дотук. Защото дни преди референдума, крайнодясната „Йоббик”, която системно критикува ФИДЕС, че не отстоява докрай националните интереси, официално призна точно обратното – „ако бъде успешен, референдумът ще е от изключително значение за фундаменталните интереси на Унгария” и дори декларира да внесат в парламента предложение за поправка в конституцията, чрез която да се забрани мигрантската квота. Същото, за което настоява и ФИДЕС!

От унгарския Хелзинкски комитет побързаха да коментират резултата: референдумът за налагане на имиграциона квота нямал никакъв смисъл и обществена значимост от гледна точка на публичното право, защото представлявал „злоупотреба с ключова институция на демокрацията!” С други думи, пряката демокрация била злоупотреба с демокрацията! Не сме ли свидетели и у нас подобни становища?

От Хелзинкския комитет са доволни, защото на референдума възтържествувал здравият разум и човечността над омразата и страха понеже... милиони унгарци се въздържали от гласуване. „Не може до безкрайност, да се отклонява вниманието от проблемите на здравеопазването, образованието, корупцията, бедността и принудителното напускане на страната, като вечно се изважда на преден план заплахата от наплива на мигранти”, приглася на Хелзингския комитет и либералният вестник „Непсабадшаг”.

Ето какво пише в официалното си комюнике унгарският Хелзинкски комитет, който е на неунгарска издръжка (на Джордж Сорос, западноевропейски и задокеански фондации) „Ние унгарците днес сме свидетели на жалкия провал на една мащабна и опасна  политическа маневра. Милиони почтени избиратели, отнасящи се с отговорност към семейството и родината си, биват подведени, като им се казва, че със своя отрицателен вот ще защитят родината и ще отправят послание към Брюксел. С придобития чрез измама вот, правителството се опитва да представи нещата така, сякаш резултатите от референдума са шеметен успех. Още по-изумително е, че кабинетът си присвоява и несъществуващия вот на милионите унгарци, въздържали се от гласуване, с цел да оправдае провалената си инициатива. А какво е това, ако не чиста проба лъжа!”

„Раздуханата с парите на данъкоплатците омраза не ще изчезне и отговорност за това носи правителството, защото всички сме потърпевши от последствията. Приятел се скарва с приятел, активисти са нападани и бити, забрадени жени са унижавани, а от тази разпалвана омраза не може да се изгради нация. Време е правителството да преосмисли резултата от референдума, да престане с пропагандата на омраза и да започне да ръководи с подобаващото чувство на отговорност. По въпроса за международната миграция и бежанците няма смисъл да бъдат търсени ограничителни решения. Сегашният резултат от референдума  показва, че унгарските гласоподаватели са проумели това. Референдумът е НЕВАЛИДЕН! Защото правителството призова електората да даде невалиден отговор на невалиден въпрос. Но „НЕ-то“, отправено към Европа, ще остане като наше незаличимо клеймо”.

Защо въпросът за мигрантите е „невалиден”, а въпросът за присъединяване към ЕС е „валиден”, така и не става ясно от пледоарията на Хелзингския комитет. Но в сивата пропаганда всичко е допустимо. Важното е да натрапваш стократно стереотипът „НЕВАЛИДЕН“!

Либералният вестник „Непсабадшаг” сочи като най-важна поука от референдума, че с милиарди държавни пари правителството се е опитало да разбуни най-долните инстинкти на народа. „Но не успя. Ако досега имахме илюзии, че Виктор Орбан няма да премине определени граници, тези илюзии вече са разсеяни. За премиера действителността не е от значение. Речта му беше бравурна, но е тъжно че той не призна грешката си, не каза: заблудихме се, не получихме пълномощия от народа да продължим противомигрантската борба срещу Брюксел”, коментира в електронното издание на вестника Габор Бордаш.

„Непсабадшаг” критикува остро и сервилността на медиите, включително на държавните, повечето от които импровизирали върху правителствени указания. „Това което се случи по „Канал 1” в неделя беше върхов момент на подлизурство към властта от страна на водещите. Държавната телевизия ни унизи. От интернет канала „Ориго” пък нито веднъж не прозвуча думата „невалиден” за референдума. Този канал е купен, той е слуга на правителството и е далеч от професионалната почтеност. Срещу обществото са насочени стрелите на медийната империя на властта...”

Макар въпросът на референдума да изглежда прост, коментира седмичникът „Световна икономика”, той засяга съдбата и на Унгария, и на Европейския съюз. „Унгария има чувствително географско положение, намира се в центъра на европейските масови дебати. Така беше през 30-те години. Така беше през 1956 г., и през 1989 г. Сега е същото... Европейският съюз е на кръстопът между обновяване или разпадане”.

Мигрантите не са бежанци, те търсят по-добър живот в Германия, Австрия, Швеция. Жертви са на местни конфликти и на европейските либерални политики, които им внушават, че могат да дойдат тук, като в обетована земя. Миграцията води до влошаване на обществената сигурност, до социални, здравни, културни и икономически последици, изтъква седмичникът, като се позовава и на различни изявления на премиера.

Ежедневникът „Мадяр Немзет” е категоричен, че референдумът е постигнал целта си. „Наляхме чиста вода в чашата. Установихме каква е волята на унгарците по въпроса за масовата миграция. Над 3 милиона унгарци казаха „НЕ” на задължителните квоти на Брюксел. Оттук нататък правителството няма да изразява своята воля, нито тази на Орбан, а волята на 3 282 723 унгарци. За сравнение, през 2003 година „за” присъединяване към ЕС гласуваха 3 050 000! В неделя унгарците се вписаха в историята! За първи път в страна-членка се проведе демократично допитване до народа по въпроса за мигрантите, от което може да зависи и съществуването на ЕС”, коментира Анита Диош, наблюдател на вестника.

Проправителственият ежедневник „Мадяр хирлоп” също изтъква, че с референдума унгарците отново са се вписали в историята. „Референдумът е единственото демократично решение за това как да третираме проблема с нахлуващите в страната тълпи от мигранти и унгарците сами да решават кои чужденци могат да се заселват на територията на страната. Унгарците отговориха на основния въпрос кой има право да решава това: Брюксел или Будапеща?”

Веднага след като станаха известни резултатите от вота, Центърът за защита на основните права (Аlapjogokert.hu) – неправителствена организация, създадена преди три години от млади юристи и университетски преподаватели, публикува на страницата си обстоен анализ относно правните последици от изявлението на премиера Орбан, че в резултат на референдума ще последва изменение на основния закон.

„Промяната на основния закон може да се отрази върху прилагането на правните актове на ЕС, ако с тях се нарушава унгарската конституционна идентичност. С присъединяването си към ЕС, Унгария прехвърли за съвместно упражняване само определени правомощия, произтичащи от суверенитета, но не и самия суверенитет. Следователно, всяко решение, което се отнася до сърцевината на основните елементи на суверенитета, е немислимо без одобрението на парламента. Задължителната промяна в състава на населението със сигурност попада в тази категория. Следователно, както може да се види и от практиката на Конституционния съд, никакъв закон или решение на ЕС, който да принуждава Унгария да приема масовата миграция против волята си, не може да е съвместим с основния закон”.

В деня след референдума, в унгарския парламент се разигра небивал спектакъл. След множеството взаимни нападки, обвинения и реплики, на които биха могли да завидят и най-реномираните вариетета в Будапеща, опозицията – от социалистите, демократичната коалиция, либералите-еколози, до крайнодесните „Йоббик” – поискаха оставката на Орбан. Натиск, който се смята за щедро подхранван от дежурните НПО-та на задокеанска хранилка и върхушката на ЕК. Наблюдателите загатват обаче, че дори да се стигне до оставка, един бъдещ вот може да се окаже още по-убедителен в полза на премиера Виктор Орбан. Просто, неучастващите не се броят. А ако се съди по току-що преминалия референдум, участващите може отново да гласуват в 98% против плана на ЕС!