От самото начало на ожесточените спорове около Истанбулската конвенция БСП е сред политическите сили, които имат най-адекватна позиция по темата. Въпреки призивите от най-различни страни, включително и от псевдолеви анализатори, моментално да се закълне във вярност на всяка една буква от конвенцията, ръководството на соцпартията избра много по-адекватното решение – да внесе законодателни промени, които да гарантират защитата на жените срещу домашно и всякакво друго насилие. И в същото време отказа да застане зад документ, чиито текстове могат да бъдат използвани в бъдеще за налагането на поредната политически коректна идеология. Колкото и да им е странно на някои, БСП в момента действа точно така, както трябва да действа една истинска лява партия.

Левите партии защитават интересите на работещите хора. За тях основна цел трябва да бъде солидарността с тревогите и надеждите на мнозинството. Има, разбира се, и много други партии. Такива, които защитават елитите, привилегированите класи, едрия капитал. Има и партии, които защитават интересите на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. На хора, които сутрин се чувстват от първия, на обед - от втория, а вечерта - от третия пол или от трийсет и първия пол. Няма нищо лошо в това да съществуват партии, които да защитават подобни хора. Дори е задължително да ги има. Но в никакъв случай това не е работа на една сериозна лява партия. И е похвално, че в БСП си дават сметка за това. В България съществуват партии, които имат претенцията да са съставени само от умни и красиви граждани, да са на светлинни години от тревогите на глуповатия плебс. Е, нека тези партии да си защитават въпросната конвенция и да обясняват на мнозинството от населението колко е тъпо, понеже не я харесвало. А БСП като една лява партия има къде-къде по-важни ангажименти.

Решението на социалистите да поискат свикването на референдум, на който народът да се произнесе дали да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция, или не, също е напълно нормално действие за една лява партия. Левите партии не бива да страдат от елитарност, да смятат, че едно просветено малцинство трябва да решава всички важни въпроси, които после да бъдат свеждани до знанието на малограмотните маси. Левите партии, в това число и БСП, трябва да слушат не носителите на експертизата, чиито знания доста често са твърде съмнителни, а това, което мислят обикновените хора.

Няма нищо по-естествено от това именно една лява партия да иска свикването на референдум. Защото точно референдумът е средството, благодарение на което може да бъде чут автентичният глас на народа. Парламентът отдавна не изпълнява тази роля. Както съвсем точно отбеляза и президентът Радев в годишния си отчет, Народното събрание просто официализира решенията на правителството. Представителната демокрацията отдавна няма нищо общо с представителството на обикновените хора във властта. Представителната демокрация представлява основно интересите на най-различни могъщи политико-бизнес лобита. Ето защо всяка истинска лява партия трябва да настоява за провеждането на референдуми. Да иска да чуе гласа на хората и да се отнася с уважение към това, което чува.