Въпросите за ползваното от кандидатката за еврокомисар евтино жилище стават все повече, а отговорите секнаха. Случаят разкри и стари скелети от гардероба на Столична община

Управляваната от партия ГЕРБ Столична община и нейните структури изглежда разпънаха политически чадър над българския кандидат за еврокомисар. Целта е имиджът на г-жа Мария Габриел да не пострада с нови факти за ползваното неправомерно от нея луксозно общинско жилище. Въпреки това продължават да излизат още подробности.

  • ЖИЛФОНД ПОД ПРИКРИТИЕ

На 19 май a-specto.bg съобщи, че Габриел е ползвала общински апартамент със завидно местоположение, квадратура и качество на бул. „Никола Вапцаров“ 25 в столичния район „Лозенец“, за който е плащала символичен наем от 400 лева, въпреки че пазарните цени за подобни имоти са поне три пъти по-високи. Жилището от 128 кв. м. де факто е собственост на скандално известното общинско дружество „Софийски имоти“ ЕАД, но де юре е скрито в активите на друга фирма – „Заводпроект“ ЕООД. Тя е собственост на „Лабело“ ЕООД, която пък е 100 % притежание на компанията „Софийски имоти“, чийто принципал е Столичният общински съвет. Общо към трийсетина имота са скрити по тази схема в „Заводпроект“, очевидно за да се избегне възможността принципалът да упражнява контрол върху разпореждането с тях. За наличието на апартаментите са знаели малцина общинари. Как да контролираш нещо, за което дори не подозираш, че съществува?

От „Софийски имоти“ оправдават нереалната за подобен апартамент цена с ремонти, извършени от наемателката. Самата г-жа Габриел твърди, че е ползвала жилището в периода от октомври 2010 г. до май 2013 г. Въпреки десетките хиляди евро, с които разполага в качеството си на евродепутат, тя се обърнала с молба към софийското кметство, тъй като се нуждаела от помещение, в което да си „стокира“ част от нещата. Както а-specto.bg писа, налице са съмнения, че евродепутатката е продължила да ползва жилището и след този период. Най-вероятно договорът формално е бил сключен с друг наемател. С оглед на поведението на общинското дружество в последните дни съмненията стават още по-силни. Ръководството на „Софийски имоти“ се държи като мениджмънт на агенция, но не за недвижими имоти, а за кризисен пиар на г-жа Габриел, с която очевидно поддържа постоянна комуникация.

Мария Габриел
Кандидатът за български
еврокомисар Мария Габриел

Случаят можеше да бъде приключен, ако в отговор на зададените му журналистически въпроси дружеството беше обявило името на следващия ползвател на жилището и наемната цена. За да сме сигурни, че той не е близък до семейството на евродепутатката или примерно – нейн съгражданин от Хаджидимово. Както и че не плаща същия символичен наем, но без да е извършвал „ремонти“ и „подобрения“, каквито уж са основанията за отстъпката в цената за г-жа Габриел. Вместо това, от „Софийски имоти“ предприеха добре познатата от миналото им тактика на укриване на информация като се скриха зад основанието – „лични данни“. Любопитно е, че в отговорите си на въпросите на a-specto от 19.05. 2017 г.  от там пак твърдяха, че имената на лицата, сключвали сделки със „Заводпроект“ представляват лични данни, но някои параметри по договора бяха оповестени „със съгласието на г-жа Габриел“ (още едно косвено признание, че дружеството е съгласувало с нея отговорите си, преди те да бъдат оповестени). Относно евентуалния следващ наемател на апартамента обаче, от „Софийски имоти“ вече дори не твърдят, че са потърсили неговото съгласие за оповестяване на името или поне на инициалите му. Още по-скандален е отказът на общинската фирма да обяви пред медии наемната цена на апартамента от месец май 2013 г. под предлог, че исканата информация не е обществена по смисъла на Закона за достъп до обществена информация („Софийски имоти“ и „Заводпроект“ въобще не са ответници по този закон). А вече истинският връх на абсурда е подобни данни да бъдат отказани от едно общинско дружество дори на… общински съветници!

Да, точно такъв писмен отказ са получили на 2 юни 2017 г. членове на местния парламент в София Марта Георгиева и Иво Божков в отговор на настояването си да получат списък на всички апартаменти, стопанисвани от „Заводпроект“ ЕООД и „Софийски имоти“ ЕАД от 2003 г. до момента, в който да бъдат посочени местоположението и размера им, имената на наемателите и цената, на която са отдадени. В писмото си до общинските съветници от ДСБ, „Софийски имоти“ се позовава на същите мотиви, с които отказва информация и на медии като „A-specto“ и „Биволъ“. Нещо повече – на общинарите е изпратен само списък с имотите и то непълен, с посочване на улиците, на които се намират, но без пълния им адрес. И понеже в случая става дума и за кандидат за еврокомисар, интересно дали такива са е и европейските практики? Ще припомним, че относно ползвания от г-жа Габриел апартамент още през 2014 г. информация е отказана и на тогавашния общински съветник от БСП Николай Белалов. „Възмутени сме от отговора на „Софийски имоти“, който показва пълно пренебрежение и към нас като общински съветници и към хората, които са ни избрали“, коментира пред „А-specto“ Георгиева. Двамата с Божков възнамеряват да се обърнат с писмо към кмета на София Йорданка Фандъкова.

Ако общинските съветници имат воля да се стигне не само до разплитане на конкретния случай, но и до яснота как изобщо се стопанисва общинската собственост от „Заводпроект“ и „Софийски имоти“, то пред тях стои още един възможен ход – искане за съставяне на анкетна комисия с представители на всички групи в СОС. От „Софийски имоти“ вече дадоха достатъчно поводи за съмнение към твърденията им, че наемите на дъщерното им дружество „Заводпроект“ действително са пазарни, че за отдаването на имотите се публикуват обяви и че всеки заинтересован може да кандидатства за ползването им. В отговор на въпрос къде е огласено свободното жилище на бул. „Н. Вапцаров“ 25, както преди наемането му от г-жа Габриел, така и от следващия наемател, от “Заводпроект“ отговарят, че публикуват обяви в популярен сайт за недвижими имоти, поставят рекламни винили върху отдаваните под наем имоти - когато има видимост, и поставят обявления на видими места в района на обектите. Снимков материал от всичко това обаче не е правен и не се съхранява. Тоест, реални доказателства на твърденията липсват. В конкретния случай няма и допълнителна обява на собствения сайт на „Софийски имоти“, макар че от време на време там се публикуват такива за други имоти.

Налице е и твърде подозрителна координация между „Софийски имоти“ и евродепутатката Мария Габриел в отговорите им, които изглежда са писани от една и съща ръка. На 19 май по редакционния мейл първо получихме писмо от компанията, в което се казва: „Със съгласието на г-жа Габриел ви информираме, че в периода октомври 2010 – май 2013 г. тя е била наемател на апартамент, стопанисван от дружеството. Апартаментът на бул. „Н. Вапцаров“ № 25 е бил отдаден под наем в незавършен вид (на шпакловка и замазка) с условието и задължението всички довършителни и ремонтни дейности да бъдат извършени за сметка на наемателя. Заплащаният г-жа Габриел наем за периода на договора е 400 лв., който е определен на база експертна оценка от лицензиран оценител“. Половин час след публикуването на статията, най-после пристигна дългоочаквания няколко дни отговор и от евродепутатката, който почти дословно повтаря горния. Единствената „съществена“ разлика е, че тук пунктуално е уточнена площта на жилището - не просто 128 кв. м., а 128, 44 кв. м.! Писмо с абсолютно същото съдържание са получили малко по-късно чрез пресцентъра на ГЕРБ и колегите от „Биволъ“.

Когато се налага лично да отговаря обаче г-жа Габриел е способна да даде и твърде двусмислени отговори. Така например тези дни на въпрос от „Биволъ“ - явява ли се някой от следващите наематели на жилището нейн роднина и, ако е така, каква е роднинската им връзка, тя отговаря: „Нямам информация мои роднини да са наемали жилището“. А през март 2014 г. при подготовката на публикация, която не излезе в сп. „ТЕМА“, тя беше запитана дали следващият наемател е свързан с брат й или със семейството й, евродепутатката заяви „да се надяваме, че не е така” и че не разполага с подобна информация. Огледайте се сред вашите познати – дали някой ще ви отговори по този начин или пък не знае къде живеят най-близките му роднини?

  • СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ

Въпреки всички усилия да бъде овладян и канализиран течът на информация, апартаментната сага на Мария Габриел привлече внимание и към тайната имотна агенция на общината, скрита зад табелката „Заводпроект“. Според публикация на „Биволъ“, сред наемателите на общинското дружество е била компанията „Евробилд България“ ЕООД, спечелила обществени поръчки за 30 милиона лева, включително проекти на Столична община. Тя е ползвала имот от 252 кв. м. – къща с двор, на бул. „Пенчо Славейков“ в широкия център срещу едва 587 лева на месец. Свързаната с „Евробилд“ фирма „Ейч Ем Консултинг“ пък е плащала още по-малко – 538 лв. И то не за един, а за два апартамента по 80 кв. м. и гараж на изключително престижната локация бул. „Джеймс Баучер“ в непосредствена близост до т.нар. Японски хотел. Апартамент от 58 кв. м. с гараж 22 кв. м. на ул. „Лайош Кошут“ зад болница „Пирогов“ е бил отдаден под наем за 180 лв. на арх. Калин Диков – брат на бившия главен архитект на София Петър Диков. За толкова пари е трудно да се наеме дори стая в центъра на града.

Интересни подробности излизат и около сградата на бул. „Никола Вапцаров“ 25, в която е била настанена г-жа Габриел. 17-годишната й история е подходяща за сценарий на ситком, подобен на култовия сериал „Дом за нашите деца“ от края на 80-те. В „Дом за новата номенклатура“ (по заглавието на публикация в столичен седмичник) действието няма да се развива в късния соц, а в епохата на първоначалното натрупване на капитала, когато компанията „Софийски имоти“ начело с фамозния си управител Тошко Добрев играе ключова роля в преразпределението на общинската собственост.

През 2004 г. Столична община се разтресе от скандал, след разкрития, че Добрев (вече общински съветник от Демократическата партия) се е сдобил с мезонет в новопостроена сграда в един от най-престижните райони на София - на ул. „Константин Щъркелов“ край Парк-хотел „Москва“. Теренът е бил собственост на „Софийски имоти“, но е прехвърлен на частната строителна фирма „Филто-С“ чрез изключително неизгодна за общинското дружество заменка. Впоследствие се оказва, че новодомци и съседи на Добрев са лица от тогавашния политически елит – бившият шеф на разузнаването и ексдепутат от СДС Димо Гяуров и брата на експрезидента Петър Стоянов – Емил Стоянов. В информация на в. „Капитал“ от това време се споменава, че същата строителната фирма „Филто-С“ е получила от „Софийски имоти“ и друг терен – на бул. „Никола Вапцаров“, срещу задължението да построи девет апартамента и гараж в полза на общинската фирма.

Луксозната сграда на бул. „Никола Вапцаров“ 25
е изградена върху бивш общински терен.
Общинската компания „Софийски имоти“
е разполагала с девет апартамента, от
които са останали само два.
Те са били скрити в активите на
„Заводпроект“ за решаване на
„неотложни“ жилищни нужди на „свои хора“

Днес логото на „Филто-С“ гордо стои на върха на сградата на бул. „Никола Вапцаров“ 25, а съмненията от предишната публикация на „A-specto“ - че в нея почти няма случайни жители, се потвърждават. Във вход „Б“ на въпросния адрес съжителстват дама, чието семейство е свързано с други афери на „Софийски имоти“, описани в пресата; дългогодишен служител на Столична община и съучредител на партията на бившия кмет Софиянски; адвокат на известен издател; бивша съпруга на бивш главен прокурор; известен футболист от миналото и съветник на спортния министър, приключил състезателната си кариера като съотборник на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в редиците на „тигрите“ от „Витоша“-Бистрица и пр. С апартамент във входа разполага и… вездесъщият Тошко Добрев, който наскоро беше оправдан по всички дела, водени срещу него. Колкото до общинската собственост на въпросния адрес, тя очевидно се е стопила от девет апартамента на два, които „Софийски имоти“ са успели да скрият в активите на дъщерното си дружество „Заводпроект“. Вероятно за зор-заман. И за случаи на нуждаещи се евродепутати като Мария Габриел.

Изненадите на „Заводпроект“ не свършват с това. Отчетите на компанията показват отчайващи финансови показатели. За пет години – от 2009-а до 2013-а, загубите варират от 28 хил. лв. до 58 хил. лв. като общият им размер е 207 хил. лв. Дружеството успява да излезе на плюс единствено през 2014 г. със 187 хил. лв., но печалбата идва от продажбата на имот, който е струвал 425 хил. лв. През 2015-а се отчита нова загуба от 71 хил. лв., а миналата година е постигнат антирекорд – „Заводпроект“ е на минус с още 226 хил. лв. Удивителен финансов резултат за собственик на близо 30 имота (познавате ли друг такъв?) и за фирма, която почти няма разходи за персонал, тъй като единственият й служител е нейният управител!

  • ЕДНО ГОЛЯМО СЕМЕЙСТВО

Жилищни кооперации като тази на „Вапцаров“ 25 са като метафора на времето, в което живеем. В известен смисъл повечето съседи са част от едно голямо семейство – семейството на Европейската народна партия, чиято евро-легитимация ползваха и продължават да ползват всички управляващи партии в София през описания период.

Но има и нещо още по-голямо, което свързва целия политическият елит – общият европейски дом, чието домоуправителство скоро ще бъде поверено на България. Защо да си разваляме отношенията вътре в навечерието на българското председателство на ЕС и на избора на български комисар в ЕК? Не беше ли достатъчна излагацията с Румяна Желева и Кристалина Георгиева? Вероятно това е причината за въздържанието по темата и от страна на опозицията, която иначе не пропуска да се заяде с ГЕРБ за какво ли не. Мълчат партийни ръководства на градско, и на национално ниво (с изключение на няколко общински съветници), пас са и голяма част от медиите – основни телевизии, централни всекидневници, даже жълтата преса… В очакване на изслушването си в комисиите на Европейския парламент, Мария Габриел също спря да отговаря на уточняващи въпроси, свързани с пребиваването й в общинското жилище.

А самата тя можеше да спести на всички цялото това неудобство. Като просто се извини че е ползвала с връзки общински апартамент, докато разполага с доходи, които й позволяват да си наеме и дори да си купи какъв ли не имот в най-евтината столица от ЕС. Подобно поведение не е твърде типично за български политици и щеше да се забележи. Защо да не беше стигнала и по-далеч? Със спестените пари от разликата между общинския и пазарния наем г-жа Габриел можеше да подпомогне младо семейство с остри жилищни нужди. Ето това би бил истински ПР, а не недодялан и кризисен, какъвто очевидно е предприет по нейния случай.

А ако някой продължава да счита удовлетворяването на нуждите на един евродепутат с евтино общинско жилище за дреболия, то нека случаят стане повод за започване на големия разговор: по данни от Столична община около 10 000 социално слаби и нуждаещи се чакат ред за общинска квартира, но районните кметства имат възможност да удовлетворят много малка част от молбите. София не е Виена, която със своите 220 000 общински жилища, регулира пазара на наемите и осигурява достъпни жилища за семействата. Поне пет пъти повече са софиянците, които знаят, че нямат никакъв шанс, поради което дори не се картотекират…