Интервю на Калина Андролова с Младен Шишков, депутат от партия ГЕРБ, представител на Раковски, католик, строителен инженер, треньор по каратe.

Как ще коментирате парадокса, че след толкова тежки, медийно помпозни консултации, които приличаха повече на пиар кампания, Румен Радев обяви точно датата 4 април, когато католици и арменци празнуват? Случайно недоглеждане или съзнателно пренебрегване, как ви изглежда?

Всъщност във вашия въпрос се съдържа и отговорът, защото има два сценария, които може евентуално да са се развили по време на тези консултации. А може би и извън тях, тъй като консултациите са публични. Можем да предположим, че президентската администрация е дала и някакви допълнителни съвети на президента. Първият сценарий е умишлено да е търсена дата, която да бъде в затруднение, защото имаме католическата общност, арменската общност и дори еврейската, които ще празнуват. Целият християнски свят без Източното православие на 4 април празнува Великден. Така че ако е било целенасочено решение, това говори много зле за президентската институция. Защото това е вид противопоставяне, вид игнориране, може дори да е търсене на някакъв негативен политически ефект. Знаете, че Католическата църква винаги е била против комунистическата идеология. Дали това не е причина, само можем да предполагаме. Другият сценарий за президента Радев е да бъде недоглеждане. Което пък говори още по-зле за него. Защото в крайна сметка при толкова много консултации, преговори, срещи и коментари в социалните мрежи, да не догледаш, че тази дата е толкова ключова за една част от обществото, и особено в Западна Европа, където има много наши сънародници, това е абсолютно недопустимо и скандално. Така че и двата сценария говорят много зле за това, което се случи преди няколко дни, за решението на президента.

Секретарят му Димитър Стоянов заяви, че президентът не е избрал 28 март, защото щяло да се сменя времето. И можело да стане объркване. Това звучи ли ви като по-важен аргумент от съвпадението на 4 април, че празнуват трите общности – католици, арменци и евреи? Двете обстоятелства са несравними.

Това е още по-смехотворно, така да го наречем. Смяната на времето не може да бъде никакъв аргумент. Всеки може да се нагласи спрямо новото време. Аз също гледах интервюто с неговия секретар, и всичко, което този човек каза, беше несъстоятелно, беше несериозно. Откъдето и да се погледне. И друг път е имало избори в ден, когато се сменя часа, така че това не е някаква драма.

Просто е смешен аргументът със смяната на времето като тежест спрямо съвпадението с католическия Великден.

Има и други подходящи дати през април, през май. Има достатъчно алтернативни дати. Ние като политическа сила заявихме, че в национален план за нас няма абсолютно никакво значение коя ще бъде датата, кога ще бъдат изборите, по-рано или по-късно. Но да се фиксираш в някаква дата, която ограничава в някаква степен изборния процес, това не е добре. Защото, знаете ли, самото гласуване няма да бъде чак такъв проблем за хората, ако те са си у дома и празнуват, но организацията на самите избори ще бъде много трудна, да не казвам невъзможна.

Решението за датата е силно нетактично, бих казала. Кметът на Раковски Павел Гуджеров поиска промяна. Оправдателно се казва, че католическата общност не е много голяма в България. Това дава ли основание изборите да бъдат на връх Великден?

Самото избиране на тази дата е пренебрежение към нашата общност, а определянето на общността като „не много голяма“ е допълнително пренебрежние. Ние сме 60 хиляди души, но дори ако бяхме по-малко, не е добре да се пренебрегва една общност по този начин и да се претегля значението й според някакво число. Това е абсурдно! Ние сме хора, ние сме част от това общество и не бива да бъдем игнорирани. А освен това не става дума само за католиците, а и за арменците, оказа се, че тогава е празникът и на евреите Пасха. Протестантите, които също не са малко в страната ни, те също ще празнуват тогава. А какво да кажем за Западна Европа, където всички секции ще бъдат много трудно организирани заради празника. Почти цяла Западна Европа ще празнува на 4 април. Иначе кметът на Раковски поиска смяна на датата, да. Но г-н Радев даде много ясна заявка, че няма да промени датата, защото това ще един вид допълнително унижение и признание, че е допусната грешка. Той заяви, че независимо каква е датата, всеки би трябвало да се организира. Но нека дойде в Раковски, за да види как ще се организират там изборите. Трябват хора по секциите, застъпници, представители. Той говори и за наблюдатели, как ще ги организираме тези хора. Просто е абсурдно, ще бъде много трудно за нас.

Ако беше православният Великден, Радев не би си позволил това.

Точно това щях да кажа. Нека всеки, който подкрепя решението на президента за датата 4 април, да си представи, ако е православният Великден, как биха се случили нещата с гласуването. Защото в големите градове, в които има католически общности, няма да има проблеми за секциите, но специално в Раковски всички участници в секциите са католици. Това ще създаде изключително голямо неудобство при организацията на изборния процес. Да не говорим, че е свещен празник, че не бива да се извършва работна дейност. Католическата църква, разбира се, заема неутрална позиция в случая. Което е нормално, става дума за политика.

Въпросът е деликатен. Църквата е отделена от държавата и нито една религиозна институция не може да има официални претенции. Но държавата трябва да осигури уважение към Църквата и право на религиозна свобода за хората. Така че неофициално католиците не са щастливи от датата.

Точно така. Неофициално по-голямата част от католиците не са съгласни с тази дата. Да не казвам всички, защото бяхме атакувани, че едва ли не се изказваме от името на цялата общност. Но аз общувам с много хора, близки, познати, приятели, католици, повечето са абсолютно скандализирани от избора на Радев. Това безспорно е пренебрежение към няколко общности и техния религиозен празник.

Вчера беше важен ден за Католическата църква в България. Имаше церемония по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев, който е назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия. Каква е реакцията на този човек по отношение на датата, знаете ли?

В момента, в който Радев направи изявлението и посочи 4 април като дата, той ми се обади по телефона и ми каза, че няма да заеме официална позиция. Но в никакъв случай не е щастлив от това, което се случи. Едва ли има свещеник, който е щастлив по този повод. Особено пък в Раковски. Защото там нещата стоят по-сложно от другаде. Свещениците като цяло се дистанцират от политиката. Стараят се да не заемат позиции и да не дават оценки.

Президентът Радев също е бил поканен на церемонията.

Да. Радев каза, че няма значение, че на 4 април е Великден. С което става ясно, че няма да сменя датата. Посещението му е по повод на поканата на нунциатурата, която отправя покани към всички държавни лица на високи позиции. Поканата е отправена още преди Радев да обяви датата. Но за мен неговото посещение е висша форма на лицемерие, ако мога така да се изразя. Защото той игнорира цялата католическа общност, неглижирайки свещения празник, и в същото време отива да демонстрира някакви приятелски отношения, едва ли не да омекоти удара, който е нанесъл. Има мнения, че прекаляваме като изразяваме такава позиция на несъгласие за датата. Но аз смятам, че всеки, който се е занимавал с избори, много добре знае какви ще бъдат последствията, те ще бъдат тежки. Така че това са мнения на хора, които никога не са се занимавали с избори.

Понеже сте депутат от ГЕРБ, опитват се да видят във Вашата реакция някаква нарочност, партийна „атака“ срещу президента Радев.

Да, вече излезе такова мнение. Но аз не казвам, че това е позиция на ГЕРБ. И това не е позиция на ГЕРБ. Това е позиция на част от католическата общност. Тъй като за нас ще бъде чисто технически изключително трудно да организираме изборите. Уж искахме да бъде всичко прозрачно, да има повече наблюдатели. А в случая се прави точно обратното, ограничава се до голяма степен прозрачността с липсата на наблюдатели и се намалява активността. Защото хората колкото и да искат да гласуват, ще има такива, които няма да отидат до урните, кой ще се почерпи, кой ще има гости и няма да му се излиза на празника. Със сигурност активността ще намалее. Точно обратното на това, което Радев афишираше като желание по време на консултациите.

Президентът изключва от гласуването и много православни българи живеещи в католически държави. Защото, когато всички наоколо празнуват, хората са по-малко дисциплинирани към обществени задължения.

Да, това, което направи Радев е парадокс. Представете си в петък вечерта у нас ще има заповед да не се употребява алкохол. Аз не употребявам алкохол, но как си представяте празник без алкохол. В деня на размисъл, в събота, както и в неделя, в самия ден на изборите, алкохолът е забранен. Винаги е било така.

А Вие виждате ли особен смисъл в преместването на датата от 28 март на 4 април? Защото нито един нормално мислещ човек не вижда никакъв смисъл.

Не, разбира се. Радев хвърли съвсем случайно датата 28 март в публичното пространство, подчертавайки, че така ще бъде максимално кратък срока на това правителство и този парламент. Едва ли не, нека е да е първата възможна дата. Но няма лошо, това е законово допустимо. Но в следващия момент някакви хора започнаха да му подсказват, че това е едва ли не най-удобната дата за ГЕРБ, което за нас няма никакво значение. Но Радев започна да си прави разни негови анализи и да търси чрез тези консултации подкрепа за изместване на датата в по-късен период от време. И накрая, за да не е 28 март, уж най-удобната дата за нас дата, да е някаква следваща, например следващата седмица. Аргументът му, че с още една седмица ще се подготвим по-добре за изборите, е напълно несъстоятелен. Несериозно е.

Г-н Павел Гуджеров, кмет на Раковски, припомни, че в началото на мандата си Радев едва не вкара България в дипломатически скандал с Ватикана, поради неразчитане на протокола. Некомпетентен екип ли е проблемът в президентството, защото наблюдаваме серия от разнообразни по вид спъвания.

Според мен, да. Но президентът взима решенията. Със сигурност има хора, които може би му подават разнопосочна информация, и той трябва да вземе най-доброто решение. В крайна сметка много често се оказва, че чисто политически не е най-доброто, което той прави. Както и сега с тази дата. Можем да дадем много примери. Помните 3 март и двата различни щама на коронавируса. Радев направи изключително голям гаф на Шипка. Всички тези гафове показват некомпетентност у съветниците му, въобще в неговия екип, но и в неговите способности да взима политически решения.