В продължение на толкова много години във Вашингтон оставаха глухи за призивите за предотвратяване на ерозирането на контрола върху оръжията. Не чуваха и апелите за възстановяване на диалога с Москва по отношение на сигурността, въпреки съществуващите разделителни линии. Надвиснала е опасността от безконтролно състезание по въоръжаване на нациите. Появяват се и други опасности. На теория те трябва да заемат челно място в дневния ред на Русия и Запада относно сигурността, но досега не бяха приоритет. Сега обаче сякаш се вижда някаква светлина в края на тунела. Но защо едва сега? 

Очевидно обръщението на Владимир Путин на 1 март успя да окаже влияние. То беше порицано, силно разкритикувано на Запад, но на практика споделянето на информацията за руските супероръжия предизвика положителната реакция. Онези, които не пропускаха възможност да клеветят Русия и да я обвиняват за всичко нередно, което се случва на този свят, внезапно смениха плочата и започнаха да припяват друга песен. Изглежда, че този път руският президент постигна успех.

Веднага след неговата реч, група сенатори призоваха за подновяване на стратегическия диалог с Русия – нещо, което доскоро беше немислимо. Американските законотворци никога не са пропускали възможност да демонстрират настървението, с коeто имат склонност да атакуват Москва. Сега обаче те придават особено значение на това, че спешно трябва да се стартират преговори между двете страни! Писмото, адресирано до държавния секретар Рекс Тилърсън, стана публично достояние на 8 март.

Сенаторите вярват, че договорът „Нов СТАРТ” – онзи, който бе омаловажен от администрацията, трябва да бъде удължен. Споразумението изтича през 2021 г. Документът съдържа клауза, в която се казва, че той може да бъде удължен за още пет години.

Тук обаче не става дума само за „Нов СТАРТ”. Сенаторите искат да говорят още за руската ракета с ядрен двигател с неограничен обхват и за ядрения подводен дрон – тези оръжия не са включени в каквото и да било споразумения, но бяха споменати в речта на руския президент Владимир Путин. Американците настояват за включването им в дневния ред.

Има ли и други сигнали за позитивни промени? Ако разгледаме отблизо други подобни събития, то отговорът е „да”. Руското посолство във Вашингтон съобщи, че посланик Анатолий Антонов и председателят на финансовата комисия в Сената на САЩ Орин Хач са провели среща, за да подчертаят необходимостта от нормализиране на двустранните отношения.

Ръководството на НАТО се намеси. На 7 март генерал Петър Павел, председател на военния комитет на блока, заяви, че Русия и Северноатлантическия алианс могат да съживят отношенията си. Генералът смята, че страните имат нужда от импулс, от тласък, за да започне този процес. Възстановяването на стратегическия диалог между Русия и САЩ може да бъде това, от което всички имат нужда.

Въпреки влошаването на отношенията, някои допирни точки винаги са били запазвани. В края на януари трима шефове на водещи руски разузнавателни агенции посетиха САЩ по едно и също време. Поне един от тях е трябвало да бъде санкциониран, но срещата е била достатъчно важна, за да накара президента Тръмп писмено да отмени ограничителните мерки. Президентът на САЩ вярва, че „Путин е много важен”.

Важен е и е готов да говори по въпросите на сигурността, особено що се отнася до контрола на оръжията. Руският президент потвърди това още веднъж в речта си, която отвори очите на мнозина за реалността. В края на краищата Москва винаги е подкрепяла идеята за удължаване на „Нов СТАРТ”, за запазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF Treaty) и на режима на неразпространение на ядрени оръжия. Тя счита, че постепенният прогрес в областта на контрола върху въоръженията е постижим, въпреки съществуващото недоверие и цялостно влошаване на отношенията. Удължаването на „Нов СТАРТ” ще запази изключително важни мерки и ще съживи избледняващите надежди за спасяване на режима за контрол върху въоръженията.

И Русия, и САЩ се насочват към преразглеждане на стратегическите си ходове и възможности за развитие. Нито един от плановете им не е възпрепятстван от „Нов СТАРТ”, но е наложително да се запазят ограниченията, за да се предотврати възможността ситуацията да излезе извън контрол, предизвиквайки безпрепятствено съревнование по въоръжаване. Удължаването на договора би създало положителна атмосфера за подобряване на цялостните отношения.

Информацията, която президентът Путин разкри, може да накара САЩ да разберат, че има и други въпроси, на които трябва да обърнат внимание, макар доскоро без свян да са ги пренебрегвали. Само преди няколко дни Вашингтон накърни преговорите относно киберсигурността. Необходимо е спешно да се обърне внимание на проблема за предотвратяване на приемащото застрашителни размери състезание по въоръжаване. Милитаризацията на космоса е друг въпрос от първостепенна важност, на който и двете сили трябва да намерят решение. Напредък трудно може да бъде постигнат, ако не се ограничи американската противоракетна отбрана в глобален план. Ограничаването на разпространението на ядрени оръжия също е в опасност. То не може да бъде опазено без съвместната работа на Русия и САЩ.

Коментирайки писмото на сенаторите, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да започне преговори за стратегическа стабилност. Писмото и отговорът на Русия са добри ходове. Напредък в тази посока обаче не се наблюдаваше, докато Владимир Путин не спомена новите оръжейни системи. Речта на руския президент имаше отрезвяващ ефект. Това е поуката: трябва да сте наистина силни и да имате скрит коз, за да се справите със САЩ.

Автор: Алекс Горка

Източник: Strategic Culture

Превод: Десислава Пътева