Руският президент Владимир Путин е готов да предостави на Конгреса на САЩ копие от стенограмата от разговорите между американския президент Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, ако Вашингтон смята, че това е уместно. Той определи като „политическа шизофрения” твърденията, че американският лидер е разкрил пред руския външен министър Сергей Лавров секретна информация, отнасяща се до сигурността.

Твърденията, че Тръмп е предоставил тайна информация на Русия

„Ако администрацията на САЩ смята, че е възможно това да се случило, ние сме готови да предоставим на Сената и Конгреса стенограма от разговора между Лавров и Тръмп”, каза Путин на пресконференция след среща с италианския премиер Паоло Джентилони в сряда, 17 май. Изявлението идва след публикация във Washington Post, според която Тръмп е разкрил високо класифицирана информация пред руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик в САЩ Сергей Кисляк на срещата в Белия дом от 10 май. Твърди се, че информацията е дошла от партньор на САЩ чрез споразумение за обмен на разузнавателни данни.

Путин се пошегува, че Лавров не е споделял нито с него, нито с руските разузнавателни служби каквато и да било тайна информация, която Тръмп би могъл да му е предоставил. „Това е много лошо, трябва да го нахокам”, каза Путин. „Виждаме, че политическата шизофрения в САЩ се разраства”, отсече Путин и заяви, че не вижда по какъв друг начин би могъл да си обясни обвиненията срещу действащия президент. Според държавния глава на Русия онези, които дестабилизират вътрешната политическа ситуация в САЩ, като използват антируски лозунги са опасни и корумпирани. 

„Първоначално, когато следяхме вътрешнополитическата борба в САЩ, тя изглеждаше смешно. Днес това е не просто тъжно, а предизвиква безпокойство. Хората, които създават такива абсурди, могат да създадат още по-големи абсурди в бъдеще”, заяви Путин. Той добави, че така или иначе това е проблем на САЩ и Русия няма намерение да се намесва. Въпреки това, той подчерта, че Русия силно оценява резултатите от посещението на Лавров в САЩ, което дойде след посещението на американския му колега в Москва Рекс Тилърсън.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова излезе с подигравателен отговор на твърденията, публикувайки във Facebook: „Скоро чели ли сте американски вестници? Не ги четете. Те могат да се използват по много различни начини, но човек не трябва да ги чете – отскоро това стана не само вредно, но и опасно”. След репортажите в медиите, съветникът по национална сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър подчерта, че Тръмп не е разкривал никакви разузнавателни източници в разговора в Белия дом миналата седмица. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди тази информация и допълни, че твърденията за Тръмп са „абсурдни”.

Двустранните отношения между Италия и Русия

Търговията с Италия носи огромни приходи за Русия, въпреки санкциите на Европейския съюз срещу Москва, заяви Путин при срещата си с италианския премиер. Той допълни, че инвестициите от страна на италианския бизнес в Русия са много активни. Паоло Джентилони подчерта, че италианските компании винаги са се чувствали добре на руския пазар, както и че търговските връзки между двете страни се подобряват. Путин допълни, че Русия разчита на участието на Италия за разработване на проекти за диверсификацията на доставките на руско гориво за Европа, като например изграждането на нови газопроводи. 

Руските връзки с ЕС не могат да се нарекат „нормални”, обясни Путин, като се позова на санкциите и призова за  „премахване на прекомерната им политизация”. Италианският премиер заяви, че решението за удължаване на антируските санкции не може да бъде взето автоматично. Той настоя и за възстановяване на конструктивното сътрудничество между Италия и Русия. Москва и Рим се споразумяха за задълбочаване на координацията на външната политика, изтъкна още той. Путин подчерта, че Русия и Италия подкрепят обединяването на своите усилия в борбата срещу тероризма. По думите му Русия би приветствала всеки, който иска му сътрудничи в разрешаването на международните кризи, независимо под каква форма.