В четвъртък президентът Владимир Путин обвини американските политици, че умишлено засилват истерия около митичната руска заплаха, за да отвлекат вниманието на избирателите от собствените си недостатъци в навечерието на изборите в САЩ.

В своето обръщение пред Международния дискусионен клуб „Валдай”, Путин многократно разкритикува администрацията на Обама и подчерта, че тя не е удържала на обещанията си по отношение на Сирия, не е спазила договореностите и хвърля лъжливи обвинения спрямо Москва. Американското правителство официално обвини Русия в извършване на кибератаки спрямо Демократическата партия, а в същото време кандидатът на демократите Хилъри Клинтън определи своя опонент Доналд Тръмп като руска „марионетка”.

Путин заяви, че не му се вярва някой да приема на сериозно твърденията, че Москва е в състояние да повлияе на изборите на 8 ноември. „Истерията беше засилена”, обясни той. Според него, това се прави с цел да се прикрие фактът, че американският политически елит няма какво да каже по сериозните въпроси, касаещи САЩ, като държавния дълг и контрола върху притежаването на оръжие.

„По-лесно е да отвличаш вниманието на хората с т.нар. руски хакери, шпиони и агенти за влияние. Наистина ли някой смята, че Русия може да повлияе на избора на американците по какъвто и да било начин? Да не би Америка да е бананова република? Америка е велика сила.”

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест отхвърли забележките на Путин, определяйки ги като предвидими и заяви, че САЩ продължава да стои зад твърденията си за хакерските атаки.

„Не намирам за изненадващо нищо от казаното от президента Путин днес и не смятам, че то по някакъв начин трябва да подкопае доверието на американския президент в анализа, предоставен му от Министерството на вътрешната сигурност и разузнавателните служби”, заяви Ърнест.  

В някои коментари по руската държавна телевизия бе изказано предположението, че руският държавен глава подкрепя Доналд Тръмп, но Путин заяви, че не стои зад никого от кандидатите в американските избори и е готов да работи с новия президент на САЩ по всякакви въпроси, който и да е той. На въпрос касаещ Тръмп, Путин обясни, че кандидатът на републиканците умишлено е възприел този ефектен стил, защото иска неговото послание да стигне до повече хора, както и че той представлява обикновените избиратели, на които им е дошло до гуша от американския политически елит.

„Той е избрал този подход, за да спечели сърцата на избирателите”, заяви Путин и добави: „Разбира се, неговото поведение е екстравагантно, но мисля, че той има основание да се държи така”.

Путин отхвърли твърденията на някои западни политици, че Русия смята да напада някоя държава или да провежда интервенция в Близкия изток, освен в Сирия. Според него, подобни приказки имат за цел да преувеличат нещата, за да могат определени държави да имат основание да отделят повече пари за отбрана, както и за да подчертаят собственото си значение. Руският президент подчерта, че Русия няма намерение да напада никого. В същото време, той поясни, че плановете на Русия за Сирия са дългосрочни и че възнамерява да прочисти „гнездото от терористи” в Алепо, като в същото време ще се стреми към ограничаване на цивилните жертви.

Източник: Reuters
Превод: Антоанета Киселинчева