На 11 юни Франция гласува на първия тур на парламентарните избори в страната. Французите ще изберат окончателно следващата неделя на втория тур 577 депутати в Националното събрание. При условие, че за дадено място в парламента никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, за втория тур се класират автоматично първите двама. За втория тур заедно с първите двама се класира всеки, който е подкрепен от над 12,5% от регистрираните избиратели независимо от това кое място е заел в надпреварата. На втория тур победител е получилият най-много гласове, независимо от избирателната активност.  

Съгласно първоначалните прогнози партията „Република, напред на президента Еманюел Макрон е на път да постигне абсолютно мнозинство във френския парламент. Тя съгласно първите предвижданията на агенция Ipsos ще получи 31,8% от гласовете на първия тур. Това е далеч повече от „Републиканците” - 22% и Социалистическата партия - 10%. Националният фронт е с около 14% от гласовете.

Пет седмици след победата си на президентските избори Еманюел Макрон най-вероятно ще постигне своята цел - абсолютно мнозинство в парламента. През 2012 година непосредствено след избирането на Франсоа Оланд, социалистите получиха на парламентарните избори 29,35% от вота. Тази година се наблюдава историческо неявяване пред избирателните урни. Всеки един от двама французи не гласува. Това ще позволи на „Република, напред” да получи от 390 до 430 места в Националното събрание след втория тур.

След своето поражение на президентските избори „Републиканците ще се посъвземат и ще бъдат втората електорална сила в парламента. Те ще могат да разчитат на между 85 и 125 депутати. Някои си представяха Марин льо Пен на втория тур на президентските избори като първа опозиционна сила на Еманюел Макрон. Но със своите 14% от гласовете Националният фронт може да разчита на от 3 до 10 депутати. „Непокорна Франция”, която взе много от гласовете на социалистите, получава 11% от вота. Нейният лидер Жан-Люк Меланшон е кандидат за депутат в Марсилия. Той и комунистите ще получат между 11 и 21 депутатски места в парламента. Социалистическата партия се срина, но може да бъде благодарна на Франсоа Оланд постфактум. Благодарение на бившия президент бе свалено числото депутати, което е необходимо за формирането на парламентарна група. Днес то е 15. Френските социалисти могат да разчитат след втория тур на изборите да имат между 22 и 32 депутати.

След втория тур на парламентарните избори във Франция се очаква сериозно „земетресение” в Националното събрание. Социалистическата партия агонизира. „Републиканците” губят половината от своите депутатски места в парламента. Както каза новият френски президент Еманюел Макрон: „Французите трябва да отговорят на въпроса: Да спрем или да продължим? Не е ясен отговорът на въпроса: „Ако продължим, то накъде? На 18 юни е очевидно, че големият победител ще бъде „Република, напред”. Независимо от резултатите на „Републиканците, основната опозиция на правителството на Еманюел Макрон ще бъде френската улица. А исторически е известно, че тя е една от най-буйните в Европа.