Основният претендент в надпреварата за президент на Франция, проевропейски настроеният центрист Еманюел Макрон, обърна своята позиция по отношение на Европейския съюз на 180 градуса, и то само дни преди втория тур на изборите, който е насрочен за 7 май. „По-рано твърд поддръжник на „европейските ценности” и членството на Франция в ЕС, той неочаквано заложи на евроскептицизма, на която се осланя неговият опонент Марин Льо Пен, лидер на Националния фронт”, отбелязва в своя статия за Sputnik Игор Пшеничников, заместник-директор на Руския институт за стратегически изследвания. 

Коментарът идва вследствие на неотдавнашните изказвания на Макрон, че ЕС „трябва да реформира или да се изправи пред възможността за Фрекзит. „Аз съм проевропейски настроен. По време на тази кампания непрекъснато защитавах европейската идея и европейските политики, защото вярвам, че това е изключително важно за френския народ и за мястото на нашата страна в глобалния свят”, заяви пред BBC в понеделник Макрон, лидер на наскоро създаденото движение „Напред!” (En Marche!). Според него обаче е необходимо Франция да се вслуша в гласа на хората, които са ядосани заради дисфункцията на ЕС, която вече не може да бъде пренебрегвана.  

„Но в същото време смятам, че моят мандат ще бъде период и на задълбочено реформиране на Европейския съюз и на нашия европейски проект”, заяви кандидатът за президент. Макрон допълни, че ако позволи на ЕС да продължи да функционира както досега, това ще бъде „предателство”. „Не искам да правят това”, каза той. „Защото на следващия ден Франция ще излезе от ЕС или отново ще получим Националния фронт на Марин Льо Пен”, заяви той.

„Ако не знаехме със сигурност, че това са думи на Макрон, бихме помислили, че това е изказване на Марин Льо Пен”, казва Пшеничников. Лидерът на Националния фронт се възползва от настроенията срещу ЕС и обеща референдум за членството на Франция. Наскоро тя заяви, че блокът трябва да бъде заменен от свободен съюз на европейски нации, които биха могли да обединят усилията си върху проекти, които съответстват на техните национални интереси. „Основният проблем на Европейския съюз е в това, че той почти се превърна в тоталитарен”, заяви тя. 

„Защо Макрон направи такова изявление?”, пита Пшеничников в своята статия. „В своето интервю за британския новинарски канал, той като че ли не искаше да заяви пред Обединеното кралство, което гласува в полза на Брекзит, че те, французите, са също толкова независими, колкото и британците”, допълни той. По-вероятно е коментарите на Макрон да са планиран електорален „цирков номер”, чиято основна цел е да привлече поддръжници от опонента си Марин Льо Пен, която е недоволна от членството в ЕС, обяснява Пшеничников. „Тук някой може да каже, че това изглежда леко безскрупулно и безпринципно. Но Макрон просто няма принципи, от които да се откаже”, казва той.

Пшениников отбелязва и това, че Макрон е бил инвестиционен банкер в банката „Ротшилд и Сие”, бил е министър на икономиката, макар и непопулярен, при Франсоа Оланд от 2014 г. до 2016 г. Той падна като метеорит в политическия живот на страната и неочаквано и динамично беше включен в предизборната кампания без програма. „Неговото неочаквано издигане накара много експерти да предположат, че основната цел на проекта „Еманюел Макрон” е да неутрализира евроскептиците Франсоа Фийон и Марин Льо Пен”, смята Пшеничников.

Фийон беше неутрализиран с помощта на „извънпарламентарни” методи, заяви Пшеничников. Той е вземан на подбив заради любовта си към скъпите дрехи, както и за това, че е предоставил на жена си съмнителна държавна работа. Подобни операции обаче не са сработили срещу Марин Льо Пен, добавя той. Следователно „Мосю Плексиглас” (както често го наричат опонентите му) спокойно прибягва до кражбата на нейните най-популярни лозунги.

Забележките на Макрон по отношение на реформите в ЕС разкриват това, че политическите консултанти, които работят за него, са притеснени, казва Пшеничников. Неговите попечители разбират, че твърде много избиратели сега подкрепят Льо Пен и това не е нещо, което може да бъде пренебрегнато. Ако това не бъде взето предвид, целият проект за предотвратяването на колапса на ЕС може да бъде застрашен.

Европейският истаблишмънт трябва да запази статуквото. Макрон няма друг избор, освен да „се преоблече като евроскептик”, казва политологът. Следователно една седмица преди втория кръг Макрон започна да изказва същите мнения, като тези на Марин Льо Пен.

„Няма никакво съмнение, че в случай на победа, Макрон ще забрави незабавно платформата за „реформа на ЕС” и никога няма да си спомни за нея. Макрон е протеже на европейският либерален истаблишмънт, който гледа на ЕС – с неговите форми на тоталитарно ръководство – като на основополагащ за техните политики. Би било абсурдно да реформираш тези, които са те създали; които сега те покровителстват и те повеждат към президентството”, заяви Пшеничников в заключение.

Неговото мнение се припокрива с това на френския политически анализатор и журналист Марк Крапец, член на изследователската група Sophiapol в Парижкия университет (Université Paris Nanterre), който заяви пред Sputnik France, че думите на Макрон звучат като политически опортюнизъм.

„Той преследва гласовете на хората, които живеят в градовете и се наслаждават на предимствата на глобализацията. Въпреки това той ще гони и гласовете на онези, които живеят на ръба в съвременното общество. Това, което виждаме тук, е, че двамата кандидати – той и Марин Льо Пен – имат почти идентични възгледи по този въпрос”, заяви той.

В отделен коментар по въпроса Патрик Мартин Гение (Patrick Martin Genier), експерт по европейски международни въпроси към Института за политически науки в Париж, отбеляза за Sputnik, че Макрон винаги ще остане проевропейски настроен политик и никога няма да инициира референдум в полза на излизането на страната от Европейския съюз.