Европейският съюз прие отправеното предизвикателство от САЩ и влезе в състояние на търговска война с Америка. Брюксел обяви, че от 1 юли въвежда мита за американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро в отговор на приетите от Белия дом повишени тарифи за внос на стомана и алуминий. В списъка на ЕС попадат хранителни продукти, уиски и метали. Експертите считат, че търговската война не е изгодна нито за американците, нито за европейците, но загубите за ЕС ще бъдат по-значителни. „Съветът на европейските комисари одобри решение за въвеждане на допълнителни такси върху пълния списък от стоки от САЩ, за който е информирана Световната търговска организация”, се казва в изявление, публикувано на сайта на Европейската комисия.

Повишените митнически ставки влизат в сила от 1 юли, а размерът им е от 10% до 50% за различни стоки. В европейският списък попадат хранителни продукти, уиски, тютюневи изделия, дрехи и други. Действията на ЕС са в отговор на въведените от 1 юни американски вносни мита за стоманата и алуминия от европейските страни в размер съответно на 25% и 10%. Митата на САЩ според оценките ще засегнат импортирани от Евросъюза стоки на стойност 6,4 млрд. евро.

ЕС планира да отговори симетрично, въвеждайки мита за американски товари първоначално за 2,8 млрд., а след това за още 3,6 млрд. евро в течение на три години. Освен това Брюксел инициира процедура за уреждане на спора в рамките на Световната търговска организация.

Никой не иска война, но няма друг избор

Европейските чиновници съжаляват, че САЩ започват търговска война. В същото време обаче решават да не им остават длъжни. „Това е балансиран и оправдан отговор на едностранното и неправомерно решение на САЩ да въведат мита за вноса на европейска стомана и алуминий, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Според нея реакцията на ЕС на действията на САЩ „напълно съответства на международното търговско законодателство”. „Съжаляваме, че САЩ не ни оставиха друг избор, резюмира еврокомисарят.

Повишените мита за стоманата и алуминия бяха въведени от американската администрация и спрямо продукцията от Мексико, Канада, Китай, Русия и други страни. Освободената от мита външна търговия повече не може да продължава, защото „това е нечестно”, заяви президентът Доналд Тръмп. „Ако ние не облагаме с мита другите, а те искат от нас 25%, 50% или дори 100% за продажбата на нашата продукция, то това е нечестно и повече не може да продължава”, написа той в своя „Туитър” на 3 юни. Американският президент освен това нарече безмитната търговия „глупава” и подчерта, че към Съединените щати „трябва най-накрая да се отнасят честно в сферата на търговията”. „Когато вашият външнотърговски дефицит е почти 800 млрд. долара за година, вие не можете да загубите една търговска война!”, написа Тръмп в „Туитър”.

Враговете са навсякъде

Тръмп е сигурен, че „в продължение на много години други страни изличаха ползи за сметка на САЩ”. Претенциите бяха отправени дори към най-близкия и най-верен партньор на САЩ – Канада. Тръмп заяви, че „Канада се отнася много лошо към селскостопанския бизнес и към американските фермери в продължение на много време”. „Те трябва да открият пазара си и да свалят своите търговски бариери! Те съобщават данни за наистина висок профицит от търговията със САЩ”, заяви Тръмп, обвинявайки властите в Канада в „ограничаване на търговията” със Съединените щати.

Канада е най-големият доставчик на стомана за САЩ. Ежегодно страната експортира за своите американски съседи около 2,5 млн. тона от тази стока. Освен това по данни на американското търговско министерство на Канада се падат около 9% от вноса на алуминий в САЩ. „Американската администрация прие решение, от което ние съжаляваме и което, очевидно, ще доведе до ответни мерки, които сме длъжни да приемем”, каза, от своя страна, канадският премиер Джъстин Трюдо.

Междувременно, САЩ, Канада и Мексико са обвързани от Договора за Северноамериканската зона за свободна търговия (NAFTA), подписан през 1994 г. Сега той ще бъде развален, или, най-малкото, замразен. По-рано американският президент подписа указ за излизане на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), включващо зона за свободна търговия между САЩ и още 11 държави (Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам). Също така по негова инициатива Вашингтон напусна Парижкото споразумение за климата. Експертите от няколко месеца предупреждават, че NAFTA може да дочака същата съдба.

Отава и Мексико също приеха предизвикателството и вече обявиха реципрочни повишени мита върху широк спектър от стоки от САЩ. Например, в мексиканския списък влизат свинското, ябълките, сиренето, а в канадския – кленовият сироп и портокаловият сок.

Победителите ще бъдат осъдени от потребителите

В търговските войни няма победители, единодушни са експертите. „Във всяка война няма абсолютни победители, включително и в търговските. Прословутата защита на вътрешния пазар, която е стандартен аргумент в устите на инициаторите на търговските конфликти, вреди на износителите и на потребителите на стоките, попадащи под санкции”, твърди Жана Кулакова, анализатор в TeleTrade.

Отговаряйки на въпроса коя от страните ще влезе в ролята на големия губещ, експертите също демонстрират единомислие. Шансовете за успех във воденето на собствена икономическа политика и получаване на ползи в сблъсъка САЩ – ЕС, естествено, са на страната на САЩ. „Някои страни от ЕС изобщо не могат да действат самостоятелно, техният политически и икономически дневен ред зависи от настроенията в Белия дом. Вятърът духа от Вашингтон, смята ръководителят на аналитичния департамент на компанията „Международный финансовый центр” Роман Блинов.

САЩ днес се намират в по-изгодно положение от страните в еврозоната, тъй като доларът вече месеци наред отслабва спрямо еврото и много други валути, уточнява Кулакова. „Фактически това означава, че американските стоки стават по-евтини за чуждестранните потребители, докато в същото време европейските стоки поскъпват. Така че за американските износители е по-лесно да се конкурират и да навлизат на нови пазари, смята Кулакова.

Ако Тръмп продължи в същия дух може да станем свидетели на трансформацията на цялата световна система на международната търговия. Всъщност, промяната вече е в ход, отбелязва експертът. Нещо повече, двубоят може да продължи години и, както често се случва, „да доведе до влошаване на условията за всички, които по един или друг начин са засегнати”.

Експертите в същото време не изключват възможността Европейската комисия да не може толкова лесно да съгласува ответните мерки срещу САЩ с всички членове на Евросъюза. „Възможно е някои страни на Стария континент да имат собствен поглед върху санкциите на ЕС срещу САЩ, а като се има предвид фактът, че част от страните в ЕС напълно са свикнали да бъдат водени на каишка от „Вашингтонското партийно ръководство, това засилва опасенията, че в ЕС ще се появят отцепници от общата линия, смята Блинов.

Автор: Рустем Фаляхов

Източник: Газета.ру