На 15 февруари 2018 г., в четвъртък вечерта, в Анкара пристигна на посещение американският държавен секретар Рекс Тилърсън. На следващия ден, петък, министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че двете страни са се договорили за нормализиране на отношенията. Реджеп Ердоган също се срещна в „конструктивна“ обстановка с Рекс Тилърсън. Поне такива бяха публичните анонси пред медиите.

Посещението на американския държавен секретар в Турция става в момент, когато турско-американските отношения не са в най-добрата си форма. Между двете страни отношенията очевидно „скърцат“ след опита за преврат през юли 2016 г. в Турция. Рекс Тилърсън пристигна в Анкара със сложна задача, тъй като между Турция и САЩ са налице брутални разминавания по отношение на кюрдите, които се подкрепят директно от американците в Сирия. Анкара не се поколеба да заплаши с употребата на сила в този сблъсък, което е много „оригинално“ като се има предвид, че и двете страни са членки на НАТО. 

Ако се излезе от официалното медийно пространство и неговото ехо, то може без особени опасения да се каже, че резултатите от посещението на Рекс Тилърсън в Анкара са доста слабички, почти никакви. Визитата на американския държавен секретар в нашата югоизточна съседка може да се резюмира с това, че е сключен „договор, за да се подпише по-късно договор“. А съгласно оценката на Рекс Тилърсън, турско-американските отношения са достигнали „почти кризисно състояние“. Което си е самата истина.

На срещата на Реджеп Ердоган с Рекс Тилърсън е присъствал и Мевлют Чавушоглу. Обсъждана е ситуацията около сирийския град Манбидж, който се контролира в момента от кюрдите. Турците имат планове да го овладеят и да го поставят под свой контрол. Американците определено не желаят да се реализират турските намерения. Именно на тази среща между тримата е бил достигнат „договор за подписване на друг договор“. И най-важното, че американци и турци няма да стрелят едни срещу други около град Манбидж. През последните седмици Анкара заплаши, че ще атакува американските войски, защото защитават кюрдите, които са се укрепили в града. Американците също заявиха, че ще се сражават срещу турците, ако те настъпят срещу Манбидж. Какво ще се случи не е много ясно. Особено като се знае, че по отношение на града турци и американци не са на едно мнение по нито един въпрос. Анализатори считат, че двустранните отношения между Вашингтон и Анкара са в състояние на „класически турболентен валс“. Въпреки че сътрудничеството между турци и американци, според Рекс Тилърсън е основано „на утвърден съюз, базиран върху общи интереси и взаимно уважение“, Анкара и Вашингтон все повече се разминават и противопоставят през последните месеци. В този план е съмнително, че посещението на американския държавен секретар ще изглади противоречията между двете страни. И ако Рекс Тилърсън заяви, че двустранните отношения са стигнали „почти до кризисно състояние“, то Мевлют Чавушоглу бе брутален. Той обвини САЩ, че са нарушили поетите от тях обещания. Мевлют Чавушоглу заяви пред журналисти, че двете страни или трябва да престанат да взимат решения, които „задълбочават техните различия, или всяка една от страните трябва да поеме по своя си различен път“

CNN забеляза нещо изключително важно по време на тричасовата среща Ердоган-Тилърсън-Чавушоглу. На нея присъстваха само тримата. Рекс Тилърсън не бе придружен от преводач. Чавушоглу ползва перфектно английски език. И той би могъл да изпълнява функциите на преводач на Ердоган. Но Чавушоглу е преводач и на американския гост. От професионална гледна точка, това е невнимание, което от дипломатите се оценява на границата на професионална грешка. Липсата на verbatim (паметна бележка) при тричасова среща на това ниво и при тези условия е силно впечатляващ факт. 

Един от коментаторите на CNN, бивш говорител на Белия дом, оцени отношението на Рекс Тилърсън към срещата като извънредно опасно. Една от хипотезите за случилото се в Анкара според американските коментатори е „катастрофалното планиране“ в Държавния департамент. Другата версия е, че Рекс Тилърсън има хипердоверие в турския външен министър, което коментаторът на CNN квалифицира като „наивност“. В дипломацията „полутоновете“ правят музиката.