Отново се вдигна огромен шум около свидетелството на Майкъл Коен, бившия адвокат на Доналд Тръмп. Той за трети път гастролира пред Конгреса с обвинения срещу своя бивш работодател. Естествено, демократите направиха всичко възможно да се организира поредната шумна медийна кампания срещу президента. Тази кампания, моделирана от демократите по тяхна „кройка“, се понесе по света. Какво точно се случи? Едно голямо нищо.

Две произнесени фрази от Майкъл Коен бяха съществени. Той каза: „Тръмп не поиска да излъжа пред Конгреса, това се подразбираше“. Предполагам, че дори за хората, които не са юристи, понятието „подразбиране“ няма място върху коя да е правна плоскост. Втората фраза: „Аз нямам доказателства за съглашателство (връзка) между кампанията на Доналд Тръмп и Русия, но имам съмнения“. „Съмненията“ на някого не са достатъчни за да бъде обвинен някой друг. Особено ако „съмненията“ са на човек, който е осъден за незаконно обогатяване и преди всичко за лъжа пред Конгреса. Защото Майкъл Коен, който свидетелства пред американските конгресмени, ще трябва да влезе в затвора след два месеца за три години.

Републиканците са убедени, че случаят се раздухва от демократите по чисто политически причини. Още повече, че свидетелството на Майкъл Коен е дежавю. На 8 юни 2017 г. Джеймс Коми свидетелства пред Конгреса. Медиите положиха огромни усилия да разшумят случая. Най-често произнасяната дума бе „импийчмънт“. Почти всички бяха убедени, че Доналд Тръмп няма как да го избегне. И ще бъде подложен на процедурата.

Естествено, възниква логичният въпрос: може ли да има импийчмънт на базата на сведетелство като това на Майкъл Коен? Импийчмънтът е политически акт, който стартира след решение на Конгреса. Това е процедура, която позволява да бъдат осъдени всички висши кадри, министри, съдии или избраници от всички федерални ешалони и естествено президентът на САЩ. Трябва да се дефинира ясно дали една такава персона е извършила сериозен акт, който не му позволява да продължи своя мандат и не му позволява да остане на заеманата длъжност. Процедурата импийчмънт може да се стартира по всяко време. Демократите желаят това да стане възможно най-бързо. Много от младите депутати на демократите в своите предизборни кампании обещаваха, че след като се окажат в Конгреса... „незабавно ще свалят Тръмп“. Напримар като Рашида Тлаиб от щата Мичиган. Особено демократите заживяха с мисълта, че Доналд Тръмп ще бъде свален чрез импийчмънт преди края на своя мандат.

Това може да стане, но не и след последното свидетелстване на адвоката Майкъл Коен пред Конгреса. Историята става все по-объркана. Демократите влизат в деликатен период. Трябва да се определят техните кандидати за следващите президентски избори. На хоризонта се появяват Бърни Сандърс, Елизабет Уорън или Ейми Клобучар. Кампанията за издигането на кандидат-президентите на демократите ще има за цел да противопостави техните качества срещу тези на сегашния президент. С това се обясняват и думите на Майкъл Коен, че Донал Тръмп е „расист и измамник“. Демократите искат да подчертаят пред американското обществено мнение, че сегашният стопанин на Белия дом е извън общоприетите норми.

Какъв е проблемът на демократите? Процедурата по импийчмънт има и един втори етап, който много вероятно може и да се хареса на Доналд Тръмп. Именно второто действие може да промени коренно нещата. След като досието напусне Конгреса, то се изпраща в Сената, който се превръща в истински съд. Но! Сенатът е под контрола на републиканците. Практически е невъзможно в него да се получи необходимото супермнозинство от 2/3 от сенаторите. Освен ако има извършен тежък осъдителен акт, който обаче е придружен от железни доказателства. А такива след последното свидетелство на Майкъл Коен просто няма. Накратко казано, думите му са несериозни.

Естествено, че Доналд Тръмп ще бъде оневинен. Тук демократите рискуват много. Те могат да бъдат обвинени, че са организирали ченгеджийска акция срещу президента, която нанася щети на националните интереси. При описаното развитие на ситуацията Доналд Тръмп няма да има нужда даже и да прави някаква много широкомащабна предизборна кампания преди да бъде преизбран . Ще се получи нещо като събитията през 1998 г. с Бил Клинтън. Демократите могат само да разчитат, че с поредната медийна шумотевица след думите на Майкъл Коен пред Конгреса, ще могат да нанесат някаква допълнителна щета на имиджа на Доналд Тръмп.