Френският президент планира тежки реформи на няколко фронта, които най-вероятно ще навредят допълнително на популярността му.

Френският президент, който сравни себе си с римският бог Юпитер (през юни), стремглаво бива свален на земята. През третия месец от неговото президентство, одобрителният рейтинг на френският президент е спаднал с десет пункта до 54% между май и юли, заради нарастващото безпокойство породено от орязвания на бюджетите. Това показва анкетно допитване на Ifop (Institut français d'opinion publique), цитирано от френският седмичник JDD.

Центристът Макрон, който дойде на власт едва на 39-годишна възраст, все още държи популярност, по-висока от някои свои предшественици по същото време на техният мандат. Бившият президент Франсоа Оланд се радваше на одобрителен рейтинг от 56% през юли 2012 г., рейтингът на Франсоа Митеран беше паднал до 48%, а Никола Саркози имаше рейтинг от 66%. Във всеки случай, рейтингът от месец юли има малко влияние спрямо средното ниво на рейтинг в дългосрочен план.

Топящият се рейтинг на Макрон е сериозно връщане в реалността за един президент, чиито първи седмици бяха необичайно „благословени”. Случващото се идва след като той проведе няколко срещи на най-високо ниво със световни лидери, включително и с президента на САЩ Доналд Тръмп, и сега му предстои да се справи със спънатата вътрешна икономика и непопулярните планове за свиване на държавният дефицит през следващата година.

Орязвания на бюджета се планират в множество сектори, включително се планира и краткосрочно съкращаване на военният бюджет, поради което Пиер дьо Вийер, началник на Генералния щаб на Френските въоръжени сили, подаде оставка през миналата седмица. Това предизвика шумен скандал, който подложи на изпитание авторитета на Макрон.

Статистиката показва, че много гласоподаватели са притеснени от „съкращенията”, което може да се обърне срещу президента. Одобрението му е спаднало с 18 процента сред държавните служители, с 11 точки измежду навършилите 65-годишна възраст, поради планираните промени в пенсионно-осигурителната система, и с 25 точки сред поддръжниците на центристите от демократичното движение MoDem, чиито партиен лидер напусна правителството през миналият месец, насред скандали в Европейският парламент (ЕП).

Ситуацията се очертава единствено да става все по-трудна. През идващия септември недоволството относно бюджета на публичния сектор ще се комбинира с гнева срещу плановете за цялостна ревизия на трудовите правила и ще доведе до улични протести из страната. Фронтът Анти-Макрон ще има буен, безкомпромисен лидер в лицето на депутата Жан-Люк Меланшон, който вече подготвя демонстрации след лятното затишие. Съветници на президента отбелязват, че той е наясно, че няма как да избегне конфронтация относно планираните реформи и че планира да се движи възможно най-бързо, преди да е затънал в дългомесечни протести.

Макрон все още не може да разбере, че опитвайки се да направи много неща наведнъж – свиване на бюджета, реформиране на трудовите правила и жилищното облагане – това е рецепта за непопулярност. Ако днешното мърморене се превърне в неспирно масово недоволство, дори „Юпитер”, както френската сатирична преса нарича Макрон, щя трябва да преосмисли подхода си.

 

Източник: Politico

Автор: Nicholas Vinocur

Превод: Даниел Миладинов