Министерството на отбраната и Държавният департамент на САЩ проучват въпроса за разполагането на смъртоносно оръжие на територията на Украйна. Това съобщава изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на собствени източници. И по-рано вашингтонските ястреби са правили изявления за необходимостта от такава крачка, но в течение на три години официален Вашингтон регулярно отказва на Киев подобни молби. Кой и защо лобира за предоставяне на американско оръжие на украинските военни сили (ВСУ)?

По думите на журналисти от WSJ външнополитическото ведомство и Министерството на отбраната на САЩ вече са разработили план за военна помощ на Украйна. Предвидени са средства за противоракетна отбрана, противотанкови управляеми ракети Javelin и противотанкови артилерийски оръдия. Както пише WSJ, американските военни и дипломати наричат това въоръжаване „отбранително“ и настояват, че то е необходимо на Украйна за „сдържане на агресивните действия на Москва“ в Донбас.

Според изданието министърът на отбраната Джеймс Матис лично подкрепя плана за предоставяне на Украйна на „смъртоносно отбранително въоръжение“. На свой ред представителката на Пентагона Мишел Балданса е потвърдила пред WSJ, че военното ведомство наистина разглежда такава възможност.

USA Today съобщава, че техни източници в Съвета за национална сигурност на САЩ потвърждават: съществуват планове за разполагане на отбранително оръжие в Украйна. По данни на изданието инициатор е Обединеният комитет на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ.

На 18 юли 2017 година генералът от ВВС на САЩ Пол Селва, в изявление пред комитета по въоръжените сили в сената, посочи, че Обединеният комитет на началник щабовете и Европейското командване на ВС на САЩ готвят предложение за въоръжаване на украинската армия.

„Това ще бъде нещо повече от военна препоръка. Става въпрос за политически избор, показващ дали имаме намерение да дадем на украинското правителство необходимите им инструменти да защитят себе си от това, което ние считаме за подкрепяно от Русия бунтовническо движение в Донбас“, подчерта Селва.

Преди десетина дни официалният представител на Държавния департамент на САЩ Хезър Науърт потвърди, че държавният секретар Рекс Тилърсън още не е решил каква позиция да заеме по повод разполагането на смъртоносно оръжие в Украйна. Съобщения, че в средите на Държавния департамент има привърженици на въоръжаването на Военните сили на Украйна (ВСУ), които активно се солидаризират с позицията на Пентагона, са се появявали и по-рано. Плановете на отбранителното и външнополитическо ръководство обаче, не са обсъждани с президента на САЩ, отбелязват американските медии.

„Ние считаме, че всички страни, особено тези, които по някакъв начин претендират за участие в уреждането на конфликта в Украйна, са длъжни все пак да избягват каквито и да било действия, заплашващи да провокират поредната спирала на напрежение в този труден регион“, коментира информацията за възможно настаняване на смъртоносно оръжие в Украйна прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Комплексна мярка

Въпросът за разполагането на американско оръжие в Украйна се обсъжда от самото начало на въоръжения конфликт в източната част на страната през 2014 година. Официално Вашингтон не предоставя на Киев „смъртоносно оръжие“, тоест средства, които могат да се използват за убийството на хора.

Съобщава се само за изпращането на разузнавателни безпилотници, радари, военни автомобили „Хамър“. Само че преди време в руските медии се появи информация и за доставки на стрелково оръжие. Формално то е пристигало от България, където е било произвеждано под контрола на американците. Още през 2015 година президентът на Русия Владимир Путин заяви, че по данни, с които Москва разполага, по това време вече  върви процес на доставка на американско смъртоносно оръжие за Украйна.

Противотанковите ракетни комплекси Javelin, за които става дума в материала на изданието WSJ, от 2014 година са голямата мечта на украинските власти. Говорим за едно от най-съвършените съвременни средства за борба с танковете и бронираните цели. За днешния украински политически истаблишмънт обаче, получаването на Javelin, както твърди политологът Александър Асафов, се е превърнало в идея фикс и има по-скоро символично значение.

„Javelin са отдавнашна мечта на украинското командване. В техните представи това е оръжие на възмездието, което многократно ще увеличи вероятността от победа. За тези Javelin те не престават да говорят вече няколко поредни години“, отбелязва експертът.

Законът за бюджетните разходи за националната отбрана на САЩ за бюджетната 2017 година позволяват дислоцирането на смъртоносно оръжие в Украйна: противотанкови средства, гранатомети, миномети и стрелково оръжие. Администрацията на Тръмп обаче, засега не е реализирала тази възможност. По същия начин в миналото действа и кабинетът на Барак Обама.

Комитетът по въоръжените сили в сената, ръководен от сенатор Джон Маккейн, предлага догодина в закона за бюджетните разходи за отбрана да се включи точка за предоставяне на смъртоносно оръжие на Украйна. Обемът на военната помощ за тази страна, който сенатът планира да съгласува за 2017 година, възлиза на 500 млн. долара, което е със 100 млн. долара по-малко от стойността на общия обем на доставките на военна техника за Украйна през последните три години. Половината от тези средства обаче, по всяка вероятност ще бъдат отделени само, след като Киев предостави осезаеми доказателства, че в страната се провеждат реформи във въоръжените сили.

Въпросът за тоталната корупция

Според експерти нежеланието на американската изпълнителна власт да разположи в Украйна сериозни въоръжения и да постави ограничения, свързани с осъществяването на реформите във ВСУ, е обусловено от основния проблем на украинските въоръжени сили – тоталната корупция и слабите бойни качества. „Независимо от факта, че днес преживяваме изострени руско-американски отношения, доставките на американско въоръжение не изглеждат реалистични“, коментира още политологът Александър Асафов.

„Украйна е зона на тотална корупция, на тотално ограбване – затова е съвършено очевидно, че доставките на оръжие за Украйна ще минат по контрабандни коридори и веднага ще попаднат на черния пазар на Европа. А никой не е заинтересован от това, защото Javelin е достатъчно сериозен противотанков комплекс“, анализира експертът, отбелязвайки, че по този начин, чрез ръцете на крадливите украински прапоршчици, американското оръжие може да попадне в ръцете на терористите. „А САЩ вече се опариха в Сирия, след като по-старите противотанкови ракети TOW, които доставиха на така наречената „умерена опозиция“, се оказаха в ръцете на „Ан Нусра“ и ИДИЛ“, подчертава Асафов.

„В американския политически и военен истаблишмънт битува ясното разбиране, че всички тези комплекси или ще бъдат прихванати при бойни действия, или продадени. Украинските въоръжени сили – това не е просто корупция, това е корупция, която дават за пример на всички останали“, на свой ред коментира директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов.

„Javelin е много скъпо оръжие, което само увеличава апетитите на украинската страна. Цената на един комплекс възлиза на около 100 хиляди долара. А за да се обезпечи минималната боеспособност на украинската армия, ще са им нужни не по-малко от сто комплекса“, отбелязва Иван Коновалов. По думите му това не по джоба на украинците, а американците не възнамеряват да дарят безплатно и после да загубят толкова скъпоструващо въоръжение.

Финасовият интерес

Един от най ярките лобисти за въоръжаването на украинската армия, отстояващ тази идея от самото начало, е шефът на сенатския комитет по въоръжените сили Джон Маккейн. Не е учудващо, че отдавнашният съратник на Маккейн и ръководител на частния университет, кръстен на самия Маккейн Кърт Волкър, назначен от Тръмп за специален представител на САЩ за Украйна, веднага след пристигането си в зоната на конфликта разкри плановете за предоставяне на смъртоносно оръжие на Украйна, в това число противотанкови средства, за „сдържането на Русия в Донбас“. „Отбранителното оръжие е това, което ще помогне на Украйна да се защити“, казва в интервю за ВВС Волкър.

Сред най-известните привърженици на идеята да бъде дадено смъртоносно оръжие на Украйна, наред с лобиращите за интересите на сегашната власт в Киев, са почти всички силови структури. Техни открояващи представители са шефът на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ и върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти, както и предшествениците му на тази длъжност генерал Филип Брийдлав, генералът в оставка Уесли Кларк (именно той оглавяваше силите на НАТО по време на агресията на алианса срещу Югославия през 1999 година), синът на Збигнев Бжежински Йън (самият Бжежински-старши до смъртта си също подкрепяше въоръжаването на Украйна), представители на известни американски експертни центрове.

Друг последовател на предоставянето на Украйна на смъртоносно оръжие  е новият помощник на държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Уесли Мичъл. Той изрази своята подкрепа за тази идея в качеството си на ръководител на Центъра за анализи на европейската политика (Center for European Policy Analysis) – анализаторска организация, финансирана в голямата си част от американски и европейски корпорации от областта на отбраната.

В американския отбранителен сектор има лобисти, които в лично качество изразяват поддържката си за предоставяне на смъртоносно оръжие на Украйна. В частност, тази идея активно бе лансирана от Стивън Хадли – бившия съветник по национална сигурност на президента Джордж Буш-младши, а сега член на Съвета на директорите на фирма Raytheon, която произвежда ракети, включително същите тези противотанкови Javelin, радари и комплекси ПВО.

Още през 2015 година Хадли заяви, че САЩ са длъжни да „вдигнат цената на това, което Русия прави в Украйна“, добавяйки, че „даже президентът Путин е чувствителен към чувалите с трупове“.

„Именно Пентагонът и (в по-малка степен) Държавният департамент са представители на финансово-промишлените групи, които са заинтересовани американското оръжие да се разпространява из целия свят. Очевидно те се опитват да разпалват конфликти на руските граници, за да се възползват от тях и да задоволят собствените си финансови интереси“, коментира опитите за лобиране за въоръжаване на Украйна заместник-директорът на Института за стратегически изследвания и прогнози Никита Данюк.

Усложняване на отношенията

„Те много биха искали да направят това, но не могат.“ Така оценява перспективите за разполагане на американско оръжие в Украйна Иван Коновалов. Според него и Александър Асафов, главната спирачка в този процес е вероятността оръжието да попадне в ръцете на терористите, след което вината за това непременно би паднала върху САЩ. Затова всички изявления за дислоциране на американско смъртоносно оръжие в Украйна имат по-скоро демонстративен характер. По думите на Асафов основният адресат на това послание е Русия, върху която САЩ искат да окажат натиск. „Става дума за опит за сплашване чрез медиите“, добавя експертът.

На свой ред Коновалов счита, че всички изказвания за смъртоносни оръжейни доставки са адресирани преди всичко до Украйна. „Говорим за демонстрация не за Москва, а за Киев“, казва той. Мнението му е, че по този начин САЩ биха искали успокоят украинската страна и е напълно възможно думите на висшите американски чиновници да бъдат последвани от доставки на незначително количество противотанкови средства, системи ПВО или стрелково оръжие. „За целта на тях им е необходимо да измислят такава схема, при която ще разположат нещо, нещо ще бъде смъртоносно – за да докажат, че са съюзници на сегашното украинско правителство“, смята експертът. Според него обаче, не става дума за количества, способни да променят баланса на силите в конфликта в Донбас.

„Реални доставки на смъртоносно оръжие ще доведат до по-нататъшно заплитане на кълбото от противоречия между САЩ, НАТО и Русия, като това няма да донесе дивиденти на Съединените щати“, привежда още един довод в полза на своята позиция Коновалов.

Никита Данюк пък е убеден, че именно по тази причина проводниците на антируската линия в ръководството на САЩ биха защитили установяването на смъртоносно оръжие в Украйна. Причината: те се нуждаят ВСУ да бъдат подтикнати към ескалация на конфликта в Донбас, както и от прекратяването слабите опити на Белия дом да се договори макар и само за нещичко с Москва.

„Такива стъпки се предприемат, за да се усложни още повече ситуацията и окончателно да се подкопае фундаментът на подобряване на отношенията с американската държава“, отбелязва политологът.

„Явно нашите американски партньори не желаят да спрат – не им е достатъчно, че между нас липсва политическа комуникация – въвеждат санкции и възнамеряват да нанесат удар по нашата държава с помощта на разпалването на поредния конфликт“, убеден е Никита Данюк.

 

Автор: Александър Бовдунов

Източник: geopolitica.ru

Превод: Елена Дюлгерова