След проведените местни избори в Северна Македония новата политическа ситуация в страната допринесе за появата на обвита в мъгла управленческа конфигурация. Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ незабавно започна да прави опити да елиминира Заев от властовите позиции. Христиан Мицкоски като водач на най-голямата опозиционна партия внесе вот на недоверие срещу Зоран.

В подобни моменти винаги стои един и същи въпрос. Старото си отива, но не е ясно какво ще ни донесе новото в лицето на ВМРО-ДПМНЕ. Няма съмнение, че САЩ и ЕС ще се стремят да продължат да надграждат върху постигнатото от Заев. Гърците са обезпокоени от мъглявата позиция на Христиан Мицкоски по отношение на Споразумението от Преспа. Джеф Паят, американският посланик в Атина, даде де се разбере, че САЩ няма да приемат отстъпление по този въпрос. През изминалата седмица Христиан Мицкоски поомекна. Вече не е толкова хард. Той вече не нарича Споразумението от Преспа „неприемливо“. Търси обтекаеми фрази, за да запази „лице“ пред своя електорат. „Не можете да очаквате от мен да повторя названието (Северна) като Зоран Заев. Никога няма да направя това. Все пак Преспанското споразумение носи специфична действителност в Македония... ние сме част от този парламент, участваме в избори в страната, ние сме част от реалността, която за съжаление бе възприета от Зоран Заев...това не можем да го пренебрегнем, не можем“, заяви Мицковски в телевизионно интервю. Позициите на опозицията в парламента са много крехки и чупливи. Нейното мнозинство е незначително. Може да разчита на 61 гласа от 120.

Бъркотията в „ново“ Скопие се усилва. Опозицията твърди, че има парламентарно мнозинство. В същото време Заев продължава да реди ново правителство на Социалдемократическата партия (СДСМ). Вчера Мицкоски се похвали, че ВМРО-ДПМНЕ разполага с мнозинство от 61 от 120. Албанската партия БЕСА напусна Заев и пристана на опозицията. Но промяна на позицията само на един депутат може да обърне играта на Мицкоски. А според правилника в парламента гласуването на недоверие трябва да се проведе в четвъртък. Скендер Реджепи от Алианса за албанците заяви, че са му „отмъкнали“ подписа и вече се колебае, защото не може да бъде в един съюз с политическа партия „Левица“. Неговите възражения са сериозни. „Левицата“ се противопоставя на Охридското споразумение (2001), против независимостта на Косово и е против члeнство на Северна Македония в НАТО.  

Мицкоски настоява, че ВМРО-ДПМНЕ е с ясна евроатлантическа ориентация. Той подчертава, че неговата партия „остава отдадена на европейския дневен ред на страната и борбата с корупцията“. Дотук добре! Поредица от нищонезначещи клишета, които отдавна са се изтъркали. Но Мицкоски постоянно изпраща антибългарски послания, оспорва договора за добросъседство с България и обтекаемо коментира Договора от Преспа с Гърция.

Заев води окопна война с Мицкоски и алармира за опасностите от идването на власт на ВМРО-ДПМНЕ. „Тези дни сме свидетели на опит за застрашаване на Споразумението от Преспа, Споразумението за добросъседство с България, Споразумението от Охрид... и добрите ни отношения със съседите“, предупреди Заев.   

Гърците реагираха на промяната на политическата ситуация в Скопие. Незабавно започнаха да препотвърждават своите позиции, които безкомпромисно защитават гръцките национални интереси. България се ослушва и не реагира като Гърция. Чака да се случат някакви събития, че да почне да мърда постфактум. София потвърждава, че няма стратегия по отношение на Северна Македония. Независимо от това кои ще бъдат управляващи в Скопие, на хоризонта към този момент не се очертават проблеми за неотдавнашната сръбска културна инвазия в „Южна Сърбия“ (Северна Македония). В крайна сметка да не се окаже, че с „лошия“ Зоран бяхме в по-добри отношения? А това, което ни предлага „новия“ Мицкоски, да се окаже още по-голямо влошаване на двустранните ни отношения със Северна Македония...