Центристката партия на новия президент – „Напред”, и залепеното за нея Демократично движение (МоДем) победиха своите опоненти във втория тур от парламентарните избори. Този успех обаче бе помрачен от ниска избирателна активност – едва 49% от имащите право на глас са отишли до урните. По този начин Еманюел Макрон и неговите коалиционни партньори спечелиха мнозинство с 32.3 % от гласовете на французите.

„Въздържането от гласуване никога не е добра новина за демокрацията”, заяви премиерът Едуар Филип в неделя вечерта, цитиран от „Асошиейтед прес”, и допълни, че е време президентското мнозинство да се залови за работа.

Прогнозите, че обединението ще спечели близо 460 от общо 577 места бяха силно преувеличени. Последните резултати сочат, че новият държавен глава на Франция и неговите партньори ще разполагат с между 350 и 360 депутати – над абсолютното мнозинство от 289 депутатски мандата.

„Тази вечер има силно мнозинство... Французите искат промяна, но също така са бдителни и ние сме изправени пред предизвикателство – трябва да поемем отговорността за тази промяна”, заяви говорителят на правителството Кристоф Кастанер и допълни, че истинската победа би могла да се случи след пет години, когато Франция ще бъде променена.

Надеждите на „Републиканците”, които се надяваха да се „реваншират” заради загубата на президентските избори, бяха попарени – дясната партия остана втора на вота, като ще разполага с между 80 и 132 депутати. Крайнодесният Национален фронт спечели близо 10 депутатски мандата, а неговата водачка Марин Льо Пен влиза за пръв път в Националното събрание. „Изправени пред блока-мастодонт на системата, ние сме единствената сила, която оказва съпротива срещу обезличаването на Франция”, заяви Льо Пен.

Най-тежки загуби претърпя Социалистическата партия, която губи над 200 места в Националното събрание. Нейният лидер Жан-Кристоф Камбаделис призова избирателите да застанат зад опонентите на Еманюел Макрон, който, според левицата, монополизира властта. Социалистът смята, че парламентът рискува „да няма никакви надзорни сили, и да няма никакъв демократичен дебат”. Лидерът на „Републиканците” Франсоа Бароан също предупреди, че е опасно цялата власт да се „съсредоточава в една партия”.

Очаква се премиерът Филип да подаде оставка на своя кабинет, за да се състави нов. В първите дни на юли премиерът ще представи пред депутатите декларация за политиката, която ще води правителството. През следващите няколко месеца липсата на ентусиазъм от страна на гласоподавателите ще подхранва опозиционните сили, които вече започнаха да наричат ниската избирателна активност „липса на демократична легитимност”. Те ще използват този аргумент за да бламират осъществяването на реформите на Макрон.