От „Възраждане” настояват полагащите им се 416 691 лева да бъдат прехвърлени за каузи, недофинансирани от бюджета

Партия „Възраждане” се отказва от държавната субсидия, която й се полага заради нейните резултати на проведените в неделя парламентарни избори. Лидерът на формацията – историкът Костадин Костадинов съобщи, че ще изпратят писмо до Сметната палата, в което ще настояват парите да бъдат прехвърлени за каузи, които са недофинансирани от държавата. В листите на „Възраждане” бяха включени и безпартийни личности като ексдепутатите Минчо Христов и Стела Банкова, които отдавна се афишират като принципни противници на партийните субсидии.

Според резултатите на ЦИК „Възраждане” е получила 37 881 гласа или 1,08 % от всички. От партията пък са изчислили, че подкрепата реално е била поне с около една трета по-голяма, колкото са бюлетините им, обявени за невалидни от секционните комисии. Направихме кампания с 5000 лева без билбордове, плакати и платени медийни участия, отчете Костадинов. Половината от тази сума е внесена като депозит в ЦИК, а останалите пари били разпределени за пътни разноски и за спонсориране на публикации във Фейсбук. „Други партии похарчиха 10 милиона, за да получат 140 хиляди гласа”, заяви Костадинов.

Сумата, която се полагаше на „Възраждане”, възлиза на 416 691 лева годишно. В момента субсидията е 11 лв. на получен глас, макар че победителите на изборите от ГЕРБ се заричат да я намалят драстично.

От останалите извън парламента формации, „Възраждане” е единствената, на която се полагаше държавно финансиране. Реформаторски блок, „Да, България”, „Нова Република”, Обединение ДОСТ, и „АБВ - Движение 21” също взеха над 1 и под 4 % от гласовете, но се явиха като коалиции и щяха да получат субсидии, само ако бяха прескочили изборната бариера за представителство в 44-то Народно събрание. Така финансиране от бюджета до следващите парламентарни избори ще получават само партиите ГЕРБ, ДПС и „Воля”, както и коалициите „БСП за България” и „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО”.

От „Възраждане” се надяват да финансират дейността си от дарения и обмислят условия един човек да не може да им дари повече от 100 лв. годишно. „Занимаваме се с политика по необходимост. Ако другите партии си вършеха работата, ние нямаше да сме тук”, заяви Костадинов. Освен лидер на партията, той е и общински съветник във Варна, а малко преди изборната кампания беше принуден да напусне работата си като директор на Регионалния исторически музей в Добрич. По тази причина Костадинов води съдебно дело срещу добричкия кмет Йордан Йорданов (Реформаторски блок).