Имената на кралица Елизабет, Рекс Тилърсън и Джъстин Трюдо изскачат от разкритията на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ)

Спомняте ли си Offshore Leaks – изтеклите през 2013 г. 260 гигабайта информация за офшорната империя на покойния Ели де Ротшилд от френския клон на прочутата банкерска династия? Може би не. А избухналия две години по-късно скандал Swiss Leaks, в който бяха замесени водещи транснационални банки, свързани с британските финансови кръгове като HSBC, а също и политици като бившия филипински президент Фердинанд Маркос, ръководителя на Азербайджан Илхам Алиев, бившия премиер на Грузия Бидзина Иванишвили, бившия руски вицепремиер Игор Шувалов, Валерий Голубев от Газпром, както и украинските олигарси Ринат Ахметов и Дмитрий Фирташ? Със сигурност всеки си спомня много добре най-мащабното изтичане на информация за глобалния офшорен бизнес в рамките на разследването Panama Papers. Общото между всички тях е организацията, която стои зад проучванията и изобличенията – Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). В неделя, 5 ноември, ICIJ излезе с ново разобличение за сенчестия офшорен бизнес. Paradise Papers, както разследващите журналисти наричат разкритията, включва 13,4 милиона документи на компанията Appleby, разположена на офшорните Бермудски острови.

ICIJ съобщават, че документите потвърждават наличието на сериозни офшорни интереси в кралския двор на Великобритания, в Белия дом и в обкръжението на канадския премиер Джъстин Трюдо. В списъка попадат имената на 120 политици от целия свят, но също и компании като Apple, Nike, Uber, Siemens, Deutsche Bank и Bayer. Както съобщава BBC, от документите става ясно, че кралица Елизабет II е инвестирала около 10 млн. британски лири в офшорката. От влиятелната медия обаче подчертават, че няма нищо незаконно в притежанието на офшорни активи от кралицата, нито че съществуват доказателства кралският двор да е участвал в схеми за укриване на данъци.

В документите фигурира името на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който преди време оглавява офшорната компания Marib Upstream Services на Бермудските острови. От списъка изскачат още имената на президентите на Колумбия и Либерия Хуан Мануел Сантос и Елън Джонсън Сърлийф, на трима бивши премиери на Канада – Жан Кретиен, Пол Мартин и Браян Мълроуни, на бившия президент на Коста Рика Хосе Мария Фигерес, на бившите министър-председатели на Япония и Пакистан Юкио Хатояма и Шаукат Азиз, както и тези на попзвездата Мадона и фронтмена на U2 Боно.

Разкритията са част от ожесточилата се в последните години война за надмощие между водещите глобални финансови центрове (повече в брой 39 на списание a-specto). Днес битката между различните глобализирани банкови кръгове се води за контрол над колосалните потоци на т.нар. „нови пари” – крупните капитали от развиващите се страни Бразилия, Русия, Китай, Индия и държавите в Източна и Югоизточна Азия. По различни оценки става дума за няколко трилиона долара, които са в състояние да отсрочат прогнозирания крах на западната финансова система. Днешните офшорни зони не са проблем на световната финансова система – те са самата система. Близо 60% от глобалните финанси са скрити именно в тези центрове и оттам диктуват дневния ред на световните инвестиции. Офшорните зони са гръбнакът на глобализираната световна икономика, а паричните потоци към тях са нейната кръвоносна система. С помощта на офшорните финансови институции водещите световни банкови кръгове (най-вече британските финансови лобита с център Лондон) успяват да изземат колосални капитали в своите офшорни банки.

Интересно е кои са финансовите благодетели зад Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). ICIJ е клон на Center for Public Integrity и получава финансиране от вашингтонската банкова група. Сред паричните благодетели на разследващите журналисти са Ford Foundation на фамилията Форд, Фондация „Отворено общество” на Джордж Сорос, както и The Rockefeller Family Fund и Rockefeller Brothers Fund на влиятелното американско семейство Рокфелер. След разкритията на Panama Papers преди няколко месеца друг популярен източник на разкрития за тайните на глобалните политика и финанси – WikiLeaks, съобщи, че зад ICIJ стоят Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) и спекулантът Джордж Сорос.

Общото между всички разкрития на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) от последните години е, че всички те представляваха силен удар срещу лондонската банкова група в битката за привличане на капитали. След всеки нов скандал се набива на очи един факт – винаги замесени са фамилиите Самюъл, Ротшилд, Лазард, Барух, Беринг, Сафра и други свързани с Лондон банкерски династии. Документите на Panama Papers, Offshore leaks, Swiss leaks и последният Paradise Papers по никакъв начин не хвърлят светлина върху предполагаемо участие на водещи американски банкови институции в офшорни операции – нещо, за което има богата информация. Могъщите финансови кръгове, поддържащи долара и финансовата система на доларовата икономика, по никакъв начин не са засегнати в разобличенията на ICIJ. Това говори само за едно ударът идва от Вашингтон.

Посланието, което отправят инициаторите на атаката към влиятелни световни политици, корпорации и бизнесмени, е пределно ясно – ако не влагате капиталите си в банки, крепящи американския долар, имената ви може да попаднат в подобен списък и да станете мишена на американската данъчна администрация.