Интервю на Калина Андролова с Румен Овчаров, политик от БСП, ексминистър на икономиката и енергетиката, инженер-физик и икономист.

Г-н Овчаров, как се промени БСП откакто Корнелия Нинова е председател на партията?

В политиката бързината на реакцията и това да си адекватен на ситуацията са изключително важни. Ние бяхме поотвикнали от подобен тип бързи, своевременни, понякога не съвсем точни, но все пак уместни реакции. Занимавахме се повече с теоретизиране, с тълкования, но не и с бързо и своевременно реагиране на ситуацията. Това е основното, което промени Корнелия в БСП.

Тоест, тя е по-практична, по-активна.

По-активна, по-реактивна, по-остра. БСП стана по-разпознаваема, релефна. Корнелия влезе в модела „Бойко Борисов“. Даже в някои от случаите дори го надминава. Така че от тази гледна точка промяната в БСП според мен е без всякакво съмнение.

А друга гледна точка има ли? Защото има вътрешна опозиция срещу нея. Имате ли представа за аргументите на тази опозиция срещу Корнелия? Какво тези хора не харесват в сегашния председател?

Бихме могли да я разделим на няколко части опозицията, тя не е единна. И поради тази причина не е и ефективна.

Да, не е ефективна, но упорито я има.

Но тогава, когато опозицията намери някои важни принципни въпроси, тя консолидира позицията си и действително става силна. А в сегашната ситуация опозицията мога да я нарека... „опозиционери по принцип“ – недоволни от това, че не са те, недоволни от това, че не им се е случило нещо конкретно, недоволни от развитието след победата на Корнелия, очаквали са разни неща, а те не са станали... Това е едната част от опозицията. Втората част от опозицията е по-скоро един център, който в определени моменти е опозиция, в други моменти подкрепя Корнелия. Това са хора, които просто следят ситуацията в партията и в държавата, и търсят най-оптималното решение според тях. А то невинаги съвпада с мнението на ръководството. Затова се получават и такива протуберанси в Националния съвет.

По базови въпроси има ли сериозни различия вътре в партията? Например как да изглежда и какъв да бъде профилът на БСП, дали да е ляво-либерална (ЛГБТ-партия) или относително консервативна партия? Например Станишев има едни възгледи за конвенцията, Корнелия – други. Станишев счита Орбан за проблемен, Корнелия одобрява унгарската съпротива в Европа...

Това е втората разделителна линия и втората новина след като дойде Корнелия. Тя стана по-отзивчива не към теоретическите постановки на социалистическото движение, а към разбиранията и усещанията на обикновения социалист, на хората. Примерът с Истанбулската конвенция е именно в този смисъл. Аз не бих го нарекъл дясно. Това, което се случва. Просто е по-близо до разбиранията на хората и по-далеч от теорията, от постулатите.

По-приземено, по-реалистично, така ли?

Да, по-приземено, по-реалистично, по-близко до хората. 

А има ли неразбория в организациите на БСП по места? Тоест, Корнелия като организационен ръководител справя ли се добре?

Има проблеми в някои региони. Може да се каже, че организациите не са тези организации, които бяха. Нека не се заблуждаваме. Организационната структура на БСП отмина силните си периоди. Малко са хората в организацията, още по-малко са работещите, пък съвсем малко са активно работещите, а и те не винаги са най-добрите. И това не е проблем на самата Корнелия. Това вече тежи по време на подготовката за изборите. Докато ГЕРБ върви в посока на създаване и консолидиране на такава организация, БСП като че ли крачка по крачка се отказва от организацията си. Не бива да забравяме, че именно тези организации са т.нар. твърдо ядро на БСП. И това е нещото, което отличава БСП от всички останали партии.

Да, това ядро е много лоялно и благодарение на него БСП оцелява толкова време.

Затова аз не виждам нито една причина, поради която ние доброволно трябва да се отказваме от партийната работа в чисто организационен план. И да изоставяме постепенно тези хора на съдбата или по-скоро в ръцете на други политически партии.

Корнелия именно затова настояваше БСП да има телевизия, за да могат посланията да стигат до хората по бърз и лесен начин.

Телевизията тръгна, ще видим какъв ще е ефекта.

БСП желае да свали правителството на ГЕРБ, но има ли кадрови ресурс да управлява. Ако направи едно правителство в сянка, електоратът може и да се уплаши от лицата на евентуалните бъдещи министри...

Не е точно това причината да не се прави правителство в сянка. Не знам дали си спомняте, но 2001 г., когато Първанов беше още председател на партията, в един момент реши да обявява правителство в сянка. Но тогава стигнахме до разумния извод, че това няма да обедини, няма да допринесе за по-силна позиция на партията, а напротив – ще обиди, ще отблъсне много хора и ще раздели партията, както и ключови фигури в нея. И тогава, 2001 г. преди изборите, направихме едно мероприятие, на което поканихме широк кръг от хора, евентуално резервът, от който БСП ще си състави правителството. Но няма традиция в България с обявяването на такива правителства в сянка, така че не виждам защо трябва да се опитваме сега да го правим.

Бойко Борисов призова за правителство в сянка, защото разчита на това, че БСП не разполага с кадрови ресурс, който ще впечатли избирателите.

Е, като сравним пък неговия кадрови ресурс, с който „впечатлява“ хората, при всички случаи съм убеден, че ресурсът на БСП ще бъде по-адекватен.

Сашо Симов, Атанас Зафиров, бившият съпруг Свиленски и пр.

Не мисля, че Дянков, Трайков, Петкова, Московски и други блестяха с професионализъм. А защо си мислите, че точно тези хора ще станат министри? Аз все пак си мисля, че управлението е нещо малко по-различно от...

...клоунадата...

...не от клоунадата, а от заемането на позиции по определени въпроси.

А защо според БСП правителството на ГЕРБ трябва да подаде оставка? Какви са големите проблеми там? Европредседателството мина добре, всичко е наред според Бойко Борисов.

Питате ме какво й е на държавата? Извинявайте, но кое й е наред на държавата?! Икономиката ли? И раздаването на милиарди накрая само и само да не отидат във фискалния резерв. Затова ще ги дадем на една фирма, която няма ресурс да прави магистрали, но ще ги дадем там, за да може тя да си ги раздаде както поиска и на когото поиска. И това не е за първи път, това се прави за трета година. Преди това раздавахме по милиард за енергийна ефективност. Какво стана с тази енергийна ефективност? Имаше един президент, който твърдеше, че България произвежда страшно много енергия, която с енергийната ефективност ще стане абсолютно излишна. Сега гледаме на борсата какво се случва с цената на електроенергията. Така че какво й е наред на икономиката ни? Коя е държавата, така да се каже от нашия хал, чиято икономика да не расте годишно поне с 3%? Румъния расте със 7%. За какво да говорим: за енергетика, за здравеопазване, за сигурност и правосъдие? Къде сме цъфнали?

Лошото е, че избирателите имат много неприятен спомен от правителството на Орешарски, което беше сравнително скоро на политическата сцена.

Не, правителството на Орешарски не беше правителство на БСП. Тук трябва да бъдем абсолютно ясни. Това беше правителство, за създаването на което беше използвана БСП като доставчик на гласове и на депутатска подкрепа, за да могат едни хора да си управляват държавата от името на БСП и ДПС.

Хм. В този контекст на мисли БСП явно има вицепрезидент, но има ли президент? Питам, защото това, което току-що казахте важи с пълна сила за президентската институция към този момент.

Не, не. Не важи. Различно е. При правителството на Орешарски беше направено съвсем умишлено и целенасочено. Докато тук аз не съм очаквал от президента да бъде говорител на БСП. А и самият президент макар и трудно започва да схваща уроците на...

Дали?

Ами, имам такова усещане. Той отначало започна с илюзията, че ще бъде обединител на нацията, че всички едва ли не ще му се радват и ще му се възхищават. И направи груба грешка. Защото, робувайки на този патос да бъде обединител, той направи едно служебно правителство, което обяви като свой приоритет приемствеността с политиката на Бойко Борисов. При положение, че президентът беше избран като алтернатива на тази политика. И това правителство, не само то разбира се, има и други причини, но и то допринесе за това БСП да загуби онези предсрочни парламентарни избори. Президентът бързичко го свалиха на земята. Цветанов и цялата клика около него набързо му показаха, че от там любов няма да дойде, от този храст заек няма да изкочи. И тогава президентът влезе в другата роля. На непрекъснато приказващ срещу ГЕРБ. Това обаче е само част от неговата функция. Той има много по-важни задачи, освен да бъде говорител и критикар.

Той е говорител срещу ГЕРБ не от неудържима морално-нравствена нужда, а защото идва втори мандат и ще трябва някой да гласува за него. Ако не са БСП, то тогава може би някаква нова негова партия, много се говори за това.

Не мисля, че ще стигне дотам.

Той е много амбициозен, особено жена му.

Вижда се, че е много амбициозен, както и жена му. Но това ще бъде груба грешка. И мисля, че той вече го осъзнава. Даже според мен това не е негов проблем, а на хората около него. Те го бутат в тази посока, но те ще сгрешат. Ролята на президента е друга. Не е само говоренето, не са само проповедите. Той трябва да намери начин това срещу което говори, или това, за което говори, да може да се реализира на практика. И тези начини за реализация не са просто едни страхотни думи, които той изрича по телевизията. Тези начини включват малко по-други методи на политическа работа.

БСП не изтрезня ли след въпросния служебен кабинет? 

Нека да бъдем честни. БСП не е избирала президент, който ще изпълнява нейните заръки и указания. И Първанов не беше такъв президент.

Всъщност не изглеждаше така.

Не, никога не е бил такъв президент. Първанов просто си вършеше политиката. В края на първия му мандат и през целия негов втори мандат нищо в държавата не се случваше без волята на президента. 

Грипените с какво заслужават такава мощна идеологическа подкрепа от страна на БСП, учудена съм. Явно БСП споделя личния, но представен като експертен интерес на президента ли.

Не, защо?! То е ясно, че F-16 ще бъдат купени. Политическият пазарлък е отдавна направен. И втората глупост, която сега се опитват да ни втълпят е, че видите ли България с 8 самолета ще започне едни големи въздушни битки. И с кого точно ще спечелим въздушната война с тези 8 самолета? С Турция, с нейните стотици самолети? Или с гръцките 150 самолета? Или с Русия може би? Нали разбирате, че това е просто смешно. На нас ни трябват самолети, които да вършат някаква полицейска работа. От гледна точка на националния интерес, задачата ще я свърши и най-евтиният самолет, който можем да намерим. Грипенът е идеален за това. Само че очевидно тук политическата сделка вече е направена. Но вижте кое е най-странното и как се опорочава цялата процедура. Едни хора, които само преди 6 месеца внесоха процедура в Министерски съвет, тази процедура беше вкарана в Народното събрание, бяха разглеждани, обсъждани параметрите на процедурата. И изведнъж се оказа, че самолетите, за които е правена процедурата, не отговарят на условията. Е, кои са тези експерти, които я направиха така тази процедура?! Откъде накъде и до каква степен ще унижаваме ние държавните институции – Народно събрание, Министерски съвет – заради една група некадърници?!

Ще се строи ли „Белене“ според Вас? Вие сте експерт в тази област. Или Бойко Борисов прави просто някакви движения и нищо повече.

Движенията са, защото в един момент някой ще попита, ще зададе въпрос. Защото и сега битката е много сериозна за това кой ще бъде новият главен прокурор. Бойко затова стои на власт и няма да си тръгне, преди да се избере новият главен прокурор. Защото един нормален главен прокурор ще попита: „Платихте едни пари и спряхте един проект, защо?!“. Аз питам, тази прокуратура няма ли най-после да излезе от археологията и от ровенето 10-15-20 години назад и да погледне какво всъщност се случва днес. Според мен ГЕРБ този път наистина искат реално да направят проекта „Белене“.

Искат. А ще им позволят ли?

Това е другият въпрос. Но те нямат много ходове. Защото отново повтарям: оборудването стои. Нали си спомняте през 2012 г., когато вдигаха голямата гюрюлтия,и Иван Иванов, и Теменужка Петкова, защо не е намерен пазар на ядрено оборудване и не е продадено онова старото оборудване на пазарни цени. Но сега някой ще ги пита: „Добре, вие защо не го продадохте на пазарни цени новото оборудване дето го взимахте?“. Просто няма такъв пазар. А там са милиард и 300-400 милиона лева. Затова ми се струва, че именно този стимул ги кара да работят по този въпрос. Но работят изключително некомпетентно. Погледнете процедурата, която обявиха. Преписали са от процедурата от 2007 г., с която ние търсихме стратегически инвеститор, но тогава условията бяха други. Това беше най-добрият енергиен проект, всичките девет големи енергийни компаниибяха дошли на опашка да кандидатстват, за да бъдат стратегически партньор на НЕК. RWE, най-голямата енергийна компания на Германия, спечели с бонус от 550 милиона евро, само за да влезе в проекта. Тя плащаше пари, само за да влезе, разбирате ли.

И после какво стана?

Ами дойде Бойко, всъщност двамата му министри, Трайчо и Дянков, се срещнаха с RWE и има казаха, че българската държава няма намерение да се занимава с този проект. И те ако искат да си го правят. Според Вас коя е тази компания, която ще дойде да строи атомна централа в държава, която обявява: „Ами ние няма да се занимаваме с това!“. Но сега имам надежда, че ще се строи „Белене“, макар и по най-различни причини. Не бива да забравяме, това е най-добрият проект, по който ние вече сме изхарчили страшно много пари. 

Оказва се, че Елена Йончева, която не е партиен човек, е на върха на копието в политическите битки на соцпартията. Тя ще понесе всички удари на властта. БСП ще има ли ресурс да я защити или като стане прекалено „скандално“ ще я остави да се оправя?

Аз съм бил в ситуацията, в която би могла да се окаже Елена. Когато вървиш напред, поемаш активна роля, понасяш всичките атаки и удари върху гърба си. И същевременно защитата на партията или подкрепата на ръководството на партията някак си не се забелязва. Но мисля, че този път БСП всъщност подкрепя Елена. Вероятно може и повече. Но все пак нямам спомен някога си през последните 30 години конгрес на партията на практика да застава зад човек. И то категорично и еднозначно. Така че в тази ситуация БСП прави крачка в правилната посока.

И последно, да Ви питам за „Визия за България“. Това наистина ли е визия или е банален трик за общуване с електората? Разгледах я, много клишета има вътре.

Вижте, занимаваме се с политика от доста време. И знаем, че нито една предизборна платформа не е кой знае колко привлекателна, защото, ако е детайлно реалистична и истинска, тя не е интересна, и дори няма да е разбираема за широката аудитория. Ако пък е интересна и привлекателна, то тогава тя няма да е детайлна програма за управление, а ще бъде нещо общо, някакви програмни послания. Така че и „Визия за България“ е всъщност нещо от двете неща.