Изваждането на лица по списъка „Магнитски“ точно преди изборите е натиск за свършването на няколко задачи. Първата ясна задача е, че ГЕРБ трябва да спре да унищожава методично „стажантите“ от ПП. „Магнитски“ буквално разтвори спасителен политически чадър над ПП, тъй като ГЕРБ ги бяха погнали с поредица от скандали и имаше опасност момчетата от Харвард да стигнат момента на т.нар. спагетизация (термин от физиката) преди да попаднат в черната дупка на политическото необратимо. „Магнитски“ дава възможност на ПП/ДБ мързеливо и с протекция да осъществят предизборната си кампания. Явно, че въпреки поразителния провал на ПП в управлението външният фактор реши да ги запази като политическа реалност – както за масовка, така и като рядко срещано, но удобно безразсъдство при налагането на непопулярни решения за нацията ни. Такива решения бяха вече взети и неминуемо ни очакват още в контекста на войната в Украйна. Външният фактор подсказва, че няма да остави ГЕРБ с два-три удара да затрие напълно и до безостатък тази творба на конструкторския интервенционизъм, макар че тя се оказа много недодялана и без механизъм за саморегулация.

Втората задача е, че ГЕРБ, ДПС и БСП трябва да престанат да въртят ДБ на виенско колело за съдебната реформа. ДБ не могат да махнат този главен прокурор без ГЕРБ да се съгласят да съдействат. ДБ/ПП са напълно безпомощни срещу политическата виртуозност на т.нар. системни партии и борбата им досега е безрезултатна. „Магнитски“ е натиск нещата да се случат най-после без увъртане и отлагане. И отстраняването на Иван Гешев да бъде задвижено след приемането на законопроекта. Целта е да се промени икономическата архитектура в България, създадена по време на прехода, която произвежда съответната политическа среда. Тази симбиоза е прекалено втвърдена и независима от американския фактор. Войната в Украйна е критичен момент, който повиши активността за контрол върху съюзниците от НАТО и ЕС, и активността за осигуряване на ясна предсказуемост. Затова натискът от САЩ за деконструиране на досегашните елити видимо се засили. На моменти този натиск е безцеремонен. Принуда върху националната власт да се откаже от своите правомощия, да анулира своята суверенност. Апропо, наблюдаваме това в цяла Европа. Всички сме наясно, че става дума за геополитика, за геоикономика, за това да подкрепим линията на нашия съюзнк САЩ в битката за защита на демокрацията, както казват американците, и глобалната доминация, както казват всички останали. Но би трябвало по-вежливо да стиковаме своите политики, по-интелигентно да пренастройваме релсите на енергетиката ни. В България някой дава отпор. И срещу този отпор се действа недипломатично.  

Третата задача, която се оповестява в списъка „Магнитски“, е скъсване на АЕЦ „Козлодуй“ с руските доставки, взаимодействия и обслужване. Доносите, които възпитано можем да наречем сигнали, винаги са били част от българския исторически натюрел, особено по време на комунизма. Но доносите се ползват избирателно съобразно тактиката и необходимостите на външния фактор. Иначе доноси има много и всякакви. В случая е удобно да се вдигнат сигнали към определени хора, за да не пречат на трансформациите в ядрената ни енергетика. Да се даде знак и на БСП, че също е под внимание. Защото БСП показва, че се лута накъде да тръгне – към американските форми на ляво ала ПП или към сближаване на позициите с „Възраждане“ и референдум за Истанбулската конвенция.

Как реагираха ГЕРБ на списъка „Магнитски“?! Отначало пасивно. И с намалена енергия. Заплахите са безполезни, когато хората не дават знаци, че могат да бъдат пречупени. Това беше и най-важната цел на „Магнитски“ – не толкова удар върху конкретните посочени лица, някои от тях са напълно безобидни и имат единствено смисъл на мюрета. Най-важната цел на „Магнитски“ е сплашване на останалите, дисциплиниране на средата. Целта беше да се види валидно ли е пречупването, има ли енергия за отговор. Ако страшилката работи ефективно, веднага ще се повиши опасността за още предстоящи списъци. Такива слухове вървят и те стигат до своите мишени. Из медиите основателно се завъртя въпросът и защо от десетина европейци, включени в „Магнитски“, осем са българи. Не защото България е най-корумпирана. Корупцията е като въздуха, тя е навсякъде, просто трябва да се поддържат мерки за чистотата на въздуха. „Магнитски“ се използва у нас, защото се оказва, че България се управлява много ефективно с този инструмент. Ако този инструмент не работи и публичната среда отказва да му отговаря съответно, той няма да бъде употребяван. Изваждането на още един списък „Магнитски“, обаче, каквито слухове витаят, ще предизвика обратния резултат и ще девалвира, ще обезцени ефекта му, тъй като ще затвърди усещането за репресия и необективна политическа бухалка. Хубаво е да се преценява степента на натиск, защото вместо ефекта на смирено съгласие, може да се отключи дългосрочна враждебна енергия. Затова понякога, когато имаш силен враг, виртуозната победа се състои в това да превърнеш врага си в приятел, а не да се унищожиш, докато го унищожаваш. 

Като отговор на „Магнитски“ ГЕРБ трябва да общуват с профила на национално отговорна, суверенна и консервативна сила. Единствено този профил може да им даде предимство, защото е абсолютен антипод на безразсъдството на ляво-глобалисткото обединение. О‘Браян дойде основно да разпореди съставянето на правителство на всяка цена. Защото без редовно правителство България не може да участва пълноценно във войната, която разширява своите измерения. Ако трябва да признаем, късите парламенти и политическата криза в България, невъзможността да се състави кабинет и предоставянето на полувласт в ръцете на президента, дори с всичките забележки, които можем да извадим срещу него, всъщност затрудняват по-твърдото въвличане на България в решения свързани с войната в Украйна. Към този момент в България властта не може да бъде поставена ясно под контрол, защото устойчива власт няма. Властта е прехвърлена на временни правителствени структури, които непрекъсннато се сменят и отговорността се размива. Явно има сили, които се грижат далновидно за това. Липсата на устойчив кабинет се представя за случайност, но защо да не си помислим, че е една осъзната стратегия.

Източник: БНР, "Хоризонт", "Политически НЕкоректно"