Според информация на някои американски сайтове на 29 април, в неделя вечерта, е била атакувана иранска военна база в Сирия. Последвал е огромен взрив. Европейският сеизмологичен център (EMCS) е регистрирал земетресение с магнитуд 2,6 бала по Рихтер. Огненото кълбо от взрива се е виждало в радиус на 5 километра. След първоначалния взрив е последвала серия от детонации, които са продължили половин час. Местните жители около военната база са били евакуирани. В социалните мрежи първоначално се съобщи, че са убити минимум 50 човека, има и десетки ранени. Твърди се, че е взривена една от най-големите ирански подземни бази, където са се съхранявали тактически ракети „земя-земя“. Силите на сирийската ПВО непосредствено преди взрива са регистрирали неопознати ракети клас „въздух-земя“, които са дошли от южно направление. Първоначално доста експерти предположиха, че става въпрос за нанесен удар от израелските ВВС. Някои стигнаха дотам да считат, че една от ракетите е носела тактически ядрен заряд. Въпреки че от видеоматериалите е видно, че огненото кълбо над взрива не потвърждава тази версия. Атакуваният обект е иранската военна база в района на населения пункт Марин ал-Джабал на юг от град Хама. Според израелски източници базата е служила за основен център за вербоване на ирански бойци, които да се сражават на страната на Башар Асад.

Сутринта на 30 април американската медия Fox News информира: „Нощната ракетна атака в Северна Сирия уби 26 проправителствени бойци, основно иранци, съобщава групата за мониторинг на войната в Сирия (Siria war monitoring group). Британската служба за наблюдение на правата на човека в Сирия съобщи, че нападението най-вероятно е извършено от Израел. Целта на атаката е бил склад с оръжие за съхраняване на тактически ракети. Съоръжението е известно като Бригада 47. Според британците сред жертвите има минимум 4 сирийски военни.

Иранската държавна телевизия, позовавайки се на сирийските медии, информира днес за нападението. Информационната агенция ISNA по данни на „местни източници и активисти“ съобщи, че в резултат на нападението са загинали 18 иранци. Сред тях е и командира на поделението.

Към 12:00 часа на 30 април на базата на получената до момента информация може да се направят следните изводи:

- ударът е нанесен най-вероятно с ракети „въздух-земя“;

- глобалният медиен мейнстрим съобщава, че зад атаката стои Израел;

- от страна на Иран няма никакви официални заявления. Иранската телевизия се позовава на информация от сирийската телевизия. Абсолютен нонсенс. Този факт предполага драматично развитие на обстановката;

Като цяло ситуацията в Сирия бързо се влошава. Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които взаимодействат с военните от НАТО в североизточна Сирия, призовават за „зона забранена за полети“. Става въпрос да се блокира сирийска територия, която е окупирана от специалните сили на САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Израел, Холандия и редица западни ЧВК.

Този призив на Сирийските демократични сили идва малко след като им бяха нанесени сериозни поражения в ожесточени схватки със сирийската армия недалеч от река Ефрат. Въпреки че разполагаха с активната подкрепа на западните специални сили.

Посланието към Дамаск е следното: Североизточна Сирия и провинция Идлиб са под протекцията на НАТО и Израел. Всяко настъпление на сирийската армия в посока север ще бъде контрирано със сила.

Израел и Саудитска Арабия са особено разтревожени от появата на допълнителната просирийска сила наречена „Фатимидите“ (шиитска династия, която е владеела голяма част от мюсюлманския свят от началото на 10-ти до края на 12-ти век). Тази формация има хибриден вид. Тя се състои от афганистански, пакистански, ирански и иракски бойци. Не липсват и наемници от Централна Азия. Взривеният на 29 април склад с оръжие Бригада 47 е обслужвал „Фатимидите“.

В действителност предложението на Сирийските демократични сили е един рециклиран стар план, който бе използван за свалянето на Муамар Кадафи. Подобна идея имаше и през 2012 г. за Сирия. Но не се получи. Схемата е следната. „Зоната забранена за полети“ се използва за плацдарм за съсредоточаване на военна сила, която по-късно ще нахлуе в страната. Северна Сирия се подготвя като база, от която ще бъдат нападнати сирийските въоръжени сили и евентуално руските бази. Следва се приблизително сценария за инвазия в Южен Виетнам от Северен Виетнам през 1975 г. Малко е вероятно НАТО директно да нападне руските бази в Сирия. Но това „легитимно“ ще го направят джихадистите. Затова Североизточна Сирия трябва да се свърже териториално с провинция Идлиб. Джихадистите са възможно най-доброто proxy на янките на сирийска територия. Нещо като нерегулярна армия, която не ангажира официално нейните спонсори.

Тази неделя, 29 април, държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Според известния израелски сайт DEBKA на срещата е била обсъждана не само иранската заплаха, но и неочакваната експанзия на подкрепяните от Русия сирийски въоръжени сили. Според израелския източник сирийците и руснаците се готвят да форсират река Ефрат и да овладеят източния бряг на реката. Русия е доставила в Сирия модернизирани мостови съоръжения. Самата река Ефрат е обявена едностранно от американска страна за „червена линия“, която не трябва да се нарушава от сирийската армия. Най-странното е, че Пентагонът, след като нахлу в Сирия в нарушение на международното право, се държи като собственик в североизточна Сирия и обвинява в агресия сирийците, които са си у дома.

Предстои да се види по какъв начин ще реагира Иран. Същото се отнася и за Русия. Влошаването на обстановката в Сирия и непрестанните атаки на НАТО и Израел поставят Москва в трудна ситуация. Ако Владимир Путин не даде отговор по някакъв начин на постоянната агресия, ще загуби част от своя авторитет. А това е неприятно не само във външнополитически план, но и във вътрешнополитически. Ако не бъде даден отпор на постоянните атаки, те ще зачестят, ще станат по-груби и безцеремонни и най-вероятно ще се разпрострат върху по-голяма част от сирийската територия.