Руската ваксина „Спутник V показва високи нива на ефикасност и безопасност в рандомизирано, двойно сляпо, контролирано с плацебо клинично проучване от фаза 3, резултатите от което бяха публикувани преди няколко дни в престижното медицинско списание The Lancet. Ваксината в две дози дава ефективност 91,6% за предпазване от Ковид, с което Русия като производител се нарежда в първата тройка на ваксините с най-висок ефект, над 90%, заедно с тези на Pfizer и Moderna. Анализите в американските медии извеждат на преден план факта, че ефикасността на „Спутник V“ представлява победа за руския президент Владимир Путин и то на фона на разразилия се политически скандал с Навални. Успехът на ваксината помага на Русия да завоюва дял от пазарите на ваксини, гласува доверие в руската наука и медицина и помага да се отклонят съмненията относно неприлично бързото изобретяване на „Спутник V“ и липсата на публикувани данни от изпитвания до този момент, пише The Wall Street Journal. За сравнение ефикасността на AstraZeneca е между 62% и 90% в късните клинични проучвания, като повечето резултати са в по-ниския диапазон. Руската ваксина е одобрена за ползване в 17 държави, включително Аржентина, Сърбия, Венецуела, Иран и Алжир, и вече има поръчки за над 2,4 милиарда дози. Числата са логични, когато става дума за населението на държави като Бразилия, Мексико и Индия.

„Спутник V“ струва по-малко от 10 долара, тоест цената й е по-ниска от ваксините на Pfizer и Moderna, а сухата форма на ваксината може да се съхранява при температура между 2 и 8 градуса. Това прави руската ваксина по-приемлива за пазарите на развиващия се свят – по-ниска цена и по-лесна логистика. За да ускори глобалното ваксиниране Русия се кани да предложи и друга версия – еднодозова ваксина, която ще се казва Sputnik Light, и която според руските учени ще бъде ефективна между 73% и 85%.

Подобно на AstraZeneca и Johnson & Johnson, руската „Спутник V“ е базирана на т.нар. вирусен вектор. Векторът, това е вирус, който е лишен от способността да се размножава, и се използва, за да транспортира в клетката генетичен материал от друг вирус, този срещу който трябва да се развие имунен отговор. В случая се транспортира генетичен материал, който кодира спайк протеина на SARS-CoV-2. Вграденият елемент е безопасен, но той заставя имунната система да реагира като изгражда защита. Най-често за вектори се използват аденовирусите, които са лесни за модификация и могат да побират големи полезни генетични товари. Аденовирусите са популярни с това, че при обичайни условия предизвикват остри респираторни вирусни инфекции.

Различното и уникалното, което отличава руската „Спутник V“ от другите векторни ваксини, е, че учените от Центъра „Н. Ф. Гамалея“ са използвали за двете дози два различни човешки аденовирусни вектора – обозначени като AD26 и AD5. По този начин са постигнали много по-добра имуногенност в сравнение например с моновектора на AstraZeneca, които използват аденовирус от шимпанзе. Използването на два различни серотипа, които се дават с интервал от 21 дни, има за цел да преодолее всеки съществуващ аденовирусен имунитет сред популацията. Ето какво казва Александр Гинцбург, който е директор на Изследователския център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“, където е създадена ваксината: „Проблемът се състои в това, че ако човек има имунитет към аденовирусния вектор, то ваксината може да не сработи. Поради тази причина британската AstraZeneca направи избор в полза на аденовирус от шимпанзе. Но, ако използваме два различни човешки аденовируса, то вероятността нашата имунна система да не се е срещала с тях е два пъти по-голяма.“

Във връзка със съмненията около бързото изобретяване на „Спутник V“ Гинцбург казва, че учените от центъра „Н. Ф. Гамалея“ са имали готова ваксина срещу MERS-CoV, върху чиято разработка лесно са постигнали резултат за SARS-CoV-2, за някакви си пет месеца. На въпроса за дългосрочния клетъчен имунитет, който ваксините се очаква да създават, Гинцбург казва, че е трудно да се направят проучвания с хора, тъй като имунните клетки с дългосрочна памет присъстват по-кратко в периферната кръв, в продължение на някакви месеци, откъдето лесно може да се направи изследване за клетъчен отговор. По-дългосрочно обаче те присъстват в централните органи на кръвотворенето, където достъпът за изследване е невъзможен за мащабно проучване. Затова проучвания се правят само върху експериментални животни.

Европа страда от недостиг на ваксини и се налага да обърне внимание и на руската ваксина. И то в момент на скандалите с Навални, които могат да се използват, за да се въведат поредните санкции срещу Русия. Френският президент Еманюел Макрон благодари за публикацията на медицинското списание The Lancet, което е дало възможност да се научи повече за ваксината „Спутник V“ и за основанията тя да бъде регистрирана в ЕС. Отношението към медицинските постижения трябва да има научен, а не политически характер, счита Макрон. Меркел също се изказа ласкаво за руската ваксина. „Сърдечно приветстваме всеки, който поиска регистрация от европейския регулатор. Говорих с руския президент, виждаме добри данни за руската ваксина“, казва Меркел. Двамата с Путин са обсъдили възможността за организиране на производството на „Спутник V“ на територията на Германия. Федералното правителство извършва проверка има ли в Германия мощности за производство на руската ваксина. От всичко това става ясно, че ЕС има намерение да одобри „Спутник V“. Русия е подала заявление за регистрация на ваксината в ЕС, започват серия от експертни проверки. Процедурата по регистрация включва и задължителен преглед на производствените съоръжения, което в период на нарастваща заболеваемост може да удължи времето около одобряването на ваксината, но в Европа вече се чуват гласове за ускорена процедура. До момента само Унгария от ЕС се осмелява самостоятелно да купува „Спутник V“ и на 2 февруари получи първите 40 хиляди дози, като в следващите три месеца се очаква доставка на 2 милиона дози. Турското издание Milliyet пише, че Турция има пълното право да получи руската ваксина „Спутник V“ по-рано и с предимство пред страните от Европейския съюз, тъй като страната купува природен газ от Русия на завишени цени, а също така закупи и противоракетната система C-400, заради което САЩ отстраниха Турция от съвместната програма за изтребители F-35. Докато Европа очаква одобрение от ЕМА Турция вече сключи договор за трансфер на технологии и производство на руската ваксина на територията на турската държава. Има намерение да изнася произведената в Турция „Спутник V“ на европейския пазар.

Източник: БНР, "Хоризонт", "Политически НЕкоректно с Петър Волгин"