Рано сутринта след  04:00 часа на 9 април в редица сайтове започна да се разпространява информация, че САЩ са изстреляли крилати ракети към сирийски военни обекти. Сирийската национална телевизия потвърди за ракетните нападения. И съобщи, че военното летище в Хомс е бомбардирано от въздуха. От сирийска страна тази информация е конкретизирана. Атакувана е авиобаза „Тийфор“ Т4  в град Хомс. Руски военни самолети от базата в Тартус са се насочили към Средиземно море, където са дислоцирани американски военни кораби. По данни на HalTurnerRadioShow сирийската противовъздушна отбрана е била задействана. Съгласно сирийската информационна агенция SANA, нападението е „вероятно“ от страна на САЩ. Има няколко „убити и ранени“ на авиобазата.

В същото време Министерството на отбраната на САЩ отрече каквото и да е участие на Вашингтон. CNN, FOX, ABC NEWS, AP потвърждават информацията, получена от Пентагона. По-късно и руската агенция РИА „Новости“ – по данни на източник от администрацията на САЩ – потвърди, че американците в момента не провеждат военни операции срещу Сирия. 

По информация на ливанската телевизия „Ал-Маяден“ ракетите са пристигнали от страна на Средиземно море, през въздушното пространство на Ливан. По същото време „Ал-Масдар-Нюз“ съобщи, че „неизвестни самолети“ са навлезли във въздушното пространство на Сирия от Ливан. Според медията въпросните самолети могат да бъдат израелскиОт Тел Авив няма потвърждение. Един ден преди ракетната атака имаше „утечка“ на информация в глобалната мрежа, че САЩ ще нанесат удар срещу Сирия в 04:00 часа на 9 април. 

Два часа по-късно сирийски медии вече започнаха да твърдят, че Израел носи отговорност за нападението на авиобаза Т4. Сирийската информационна агенция съобщи, че ПВО е отразила ракетната атака и е свалила 8 ракетиПо данни на руски източници обаче, реално са свалени 5 ракети, а 3 са достигнали до своите цели. Над 12 сирийски войници са загинали и 30 са били ранени в резултат на нападението. Израелските военни отказаха да коментират съобщенията за ракетния удар по сирийската авиобаза Т4, която е била атакувана преди време от самолети на Израел. Съгласно съобщение на Министерството на отбраната на Русия между 3:25 и 3:53 часа наше време на 9 април сутринта два самолета F-15 на Израел без да влизат във въздушното пространство на Сирия и от територията на Ливан са изстреляли 8 управляеми ракети.

През нощта на 8 срещу 9 април имаше много информации, че се очаква масирана атака с ракети „Томахоук“ на американците срещу Дамаск и инфраструктурата на Сирия. В някои медии се твърдеше, че САЩ са подготвили вълна от 600-1200 крилати ракети. Формалният повод за американската атака срещу Сирия е „информацията“, че Башар Асад за пореден път е употребил химическо оръжие срещу цивилното население. В ранните часове на 9 април се получи информация, че Ники Хейли, представител на САЩ в ООН, е заявила, че Вашингтон ще извърши разследване на случая с употребата на химическо оръжие в Сирия и тогава американците ще вземат решение как да реагират. Любопитно е да се прочетат коментарите на читателите на френския вестник „Фигаро“ под статията „Сирия: подозрение за бомбардировка с химическо оръжие в Дума“.

*LeRouxtuesou

Очите на децата на снимките не са червени и не сълзят, а в действителност именно очите най-много страдат от химическото оръжие.

*Tantôt je pense tantôt je suis

Цялата тази псевдоинформация започва да уморява.

*Lunaconnexion

Писнаха ни с тези лъжи!

*DARIUS47

Какво се учудвате, ако това е замислено предварително? Руската армия предупреждаваше, че джихадистите се готвят отново да обвинят сирийската армия и Сирия предупреди ООН.

*Raymondo bourra

Асад побеждава, затова пускат машината за фейк нюз.

*Qara

Още една западна лъжа. Тук е всичко: фото взето от архива, фалшива хуманитарна организация, съобщила за атаката, непроверена и непроверяема информация, която играе на емоциите.

*Michel Sztop

Някак странно, при всеки успех на правителствената армия, изкарват на сцената химическа атака.

Допълнение: В последния момент се получи информация от американския медиен ресурс Veterans Today (VT). В него е посочено, че нападението на сирийската авиобаза е разпоредено лично от Доналд Тръмп, по съвет на Джон Болтън, Бенямин Нетаняху и принц Салман. Според медията Тръмп и Болтън играят много опасна игра. Те предполагат, че Владимир Путин няма да атакува Израел. Според VT един или няколко „масивни“ взрива в Хомс са извършени с тактическо атомно оръжие. Засега няма потвърждение на тази информация. VT твърди, че разполага с източници от средите на американските военни, които са недоволни и се бунтуват като казват: „fuck you, ние няма да воюваме с Русия заради Израел...“.