Най-важните приоритети на правителството на новия премиер на Италия – Джузепе Конте, ще бъдат свързани с прекратяването на нелегалната имиграция и укрепването на връзките с Русия. „Ние ще бъдем застъпници за отварянето към Русия”, в това число и за прекратяване на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, които вредят на „гражданското общество”, заяви Конте в реч на сенаторите в Рим, след като Горната камара на парламента на 5 юни гласува да подкрепи новото популистко коалиционно правителство с 171 гласа „за” срещу 117 „против”. Очаква се Долната камара също да одобри новото правителство с вот на 6 юни, сряда.

За новите лидери на Италия предстои да участват в срещата на върха на Г-7 на 8 и 9 юни в Канада, както и в среща на върха на ЕС в Брюксел, която ще бъде фокусирана върху бежанската криза в региона и върху реформите в еврозоната. „Ние ще насърчим преразглеждането на системата за налагане на санкции” при срещи с други държави – членки на ЕС, като се надяваме да подобрим връзките с Русия”, каза Конте. „Истината е, че правим радикална промяна и се гордеем с нея”.

Коментарите на Конте дойдоха след визитата на руския президент Владимир Путин в Австрия, където на власт също е проруско правителство. Италианският премиер заяви, че „всички имат интерес от вдигането на санкциите, това се отнася и до нас”.

Преди визитата Путин отрече правителството му да работи за насърчаване на разделението в Европа, подкрепяйки десни, популистки партии, които са за създаването на по-тесни връзки с Москва. „Това, от което се нуждаем, е да изградим сътрудничество с ЕС”, каза Путин пред австрийския телевизионен канал ORF и допълни: „Не се стремим да разделяме ЕС”.

През седмицата унгарско-американският милиардер Джордж Сорос повдигна въпроса за това дали Русия не е предоставила финансиране за италианската „Лига” – нещо, което партията и Кремъл категорично отрекоха.

Конте заяви, че въпросът с миграцията ще измери това доколко добре новото правителство може да работи с други членки на ЕС, за да насърчи промяната. Той отхвърли обвиненията за растяща ксенофобия в своята страна. Италия е приела около 700 000 мигранти от 2013 г. насам, повечето от които са преминали Средиземно море от Африка, стремейки се към нов живот в ЕС.

Популисткото правителство на Конте призовава за по-равномерно разпределение на мигрантите и бежанците сред всички страни членки – нещо, на което се противопоставят предимно източноевропейските държави. „Ние не сме расисти и никога няма да бъдем”, каза Конте. Италианското правителство ще заема твърда позиция по отношение на правата на всеки мигрант, „който пристига законно в нашата страна”, подчерта той.

„Политическите партии, които съставляват мнозинството в правителството, са обвинени в това, че са популистки и антисистемни”, каза Конте. „Ако популизмът се изразява в изслушане на нуждите на хората, тогава ние претендираме именно за това”.

По време на гласуването, с което правителството беше одобрено, сенаторите ръкопляскаха толкова силно, че председателят на камарата трябваше да се намеси: „Няма нужда да се държите като фенове на стадиона”, натърти Мария Елизабета Алберти Казелати.

18-членният кабинет е комбинация от политици и технократи, като пет от тях са жени. Лидерът на дясната партия „Лигa” Матео Салвини е министър на вътрешните работи, позиция, която му дава възможност да прави много по отношение на миграцията. На 2 юни Салвини каза, че Италия „не може да бъде бежанския лагер на Европа”, че „добрият живот приключва” за мигрантите, които прикани да си вземат багажа.

Източник: Eurasia review