Британската полиция официално обяви, че експлозията в лондонското метро, при която пострадаха десетки, е терористичен акт.

Терористичен акт в лондонското метро остави след себе си повече от 20 ранени, като сред тях има и ученик, съобщават световните информационни агенции. Инцидентът на гара Parsons Green в западната част на британската столица се разследва от полицията като терористичен акт. След няколкочасово мълчание полицията в Лондон излезе с официално изявление, в което потвърди, че разглежда инцидента като потенциален терористичен акт и издирва извършител, „въоръжен с нож”.

„В настоящия момент имаме информация за голям брой хора, които са получили наранявания”, обявиха от столичната правоохранителна служба и призоваха свидетели на инцидента да се свържат с органите на реда за предоставяне на допълнителна информация. Според очевидци експлозията е предизвикана от взривно устройство, разположено в бяла пластмасова кофа. След взрива е последвало възпламеняване, вследствие на което множество пътници във влака са получили сериозни изгаряния.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей коментира инцидента като постави висока оценка на службите за предотвратяването на по-сериозни потенциални последствия. „Мислите ми са с ранените на Parsons Green и със служителите на реда, които отново отговориха бързо и смело на потенциалния терористичен акт”, заяви Мей.

Инцидентът е четвъртият терористичен акт във Великобритания тази година, след произшествията в Уестминстър, на моста „Лондон бридж”, в Манчестър и в парка „Финсбъри” в Северен Лондон. Нивото на терористична заплаха на Острова остава високо, което означава, че са вероятни нови атаки.