На 5 срещу 6 януари през нощта руската военно-въздушна база в Хмеймим и руската военно-морска база в Тартус бяха атакувани от ято въоръжени с взривни устройства безпилотни летателни апарати (БПЛА). Те са били 13 на брой. Безпилотният летателен апарат се нарича още и дрон (от английски drone-търтей). Апаратът е автономен, доколкото е програмиран за самостоятелно изпълнение на задачи (потенциално опасни за човек), но може да бъде дистанционно управляем. В нощта на 5 срещу 6 януари имаме първата в историята масирана атака на дронове срещу регулярна армия. До този момент безпилотни летателни апарати са били управлявани само от въоръжените сили или специалните служби на държави. САЩ от доста време ползват ударни дронове за унищожаване на бази на терористични групировки както и за физическо елиминиране на техни лидери. Това е нормално срещана практика за САЩ, Израел и други страни.

В цитирания по-горе случай ударните дронове са излетяли към двете руски военни бази от околностите на град Идлиб. Разстоянието до Хмеймим и Тартус е от порядъка на 50-70 км. Руското министерство на отбраната съобщи, че всички дронове са излетяли от едно и също място. Това е била зоната, която се намира на запад от Идлиб. Или по-точно казано, от турската зона на отговорност и деескалация в Сирия. Руската бомбардировъчна авиация не „обработва тази територия, тъй като въоръжените формирования са „протурски и според Анкара са „от умерени по-умерени опозиционери на Асад. Дроновете, нападнали руските военни бази, на пръв поглед са сглобени импровизирано. Почти всички основни елементи са от дърво или от пластмаса. Логично. Така военните радари по-трудно ги прихващат. Съгласно официалните версии разпространени в глобалните медии, дроновете са изготвени в кръжок по „Авиомоделизъм” на джихадисти от терористичните групировки „Нусра” и „Ахрар аш-Шам”. Руското военно ведомство изпрати писмо до началника на Генералния щаб на Турция генерал Акар Хулуси и шефа на турското разузнаване Хакан Фидан. В него Анкара бе призована да спазва поетите ангажименти по осигуряване на режима на прекратяване на бойните действия от страна на контролираните от нея въоръжени формирования.

Вечерта на 5 януари със средствата за ешалонирано разузнаване и защита на въздушното пространство руснаците откриват своевременно летящите дронове към техните военни бази в Хмеймим и Тартус. Включва се противовъздушният зенитен комплекс „Панцир-С и съответната друга военна радиоелектронна техника.  Седем от летящите цели са унищожени във въздуха. Останалите шест дрона са принудително приземени с помощта на средства за радиоелектронна борба. При кацането три от тях са унищожени в резултат на взривяването на носените от тях боеприпаси. Другите три дрона са невредими и са подробно изучени от руските военни експерти.  

И преди в единични случаи джихадистите са ползвали, основно за разузнаване, импровизирано сглобени дронове. Има единични случаи за ползването им в ударен вариант. До този момент всички дронове на джихадистите са били изготвяни от материали, които се продават свободно на пазара. От средата на 2016 г. те започват да ползват фабрично произведени и пуснати в свободна продажба квадрокоптери. На тях обикновенно джихадистите закачат по една граната и я насочват към определена цел. Въпреки изглеждащата почти елементарна конструкция, при производството на дронове се изискват значителни знания и време. Предимно в областта на аеродинамиката и електрониката. Любителска сглобка на дрон е възможна само при наличието на производствени схеми и необходимите за тази цел комплектуващи части, тестирани преди това по време на многочислени изпитания.

Използваните елементи за конструиране на дрон като двигател, управляващи електромотори, акумулатори, могат да се купят свободно на пазара. Въпросът е, че сглобяването и употребата на дронове е сложна инженерна задача, която изисква специална подготовка и знания в редица наукоемки области. И естествено, богат практически опит при създаване на подобни летателни апарати.

На дроновете се монтират двигатели с вътрешно горене, които се ползват при тревокосачки или веломотори. Преди монтажа те се подлагат на специализирана доработка. За употребата на ударни дронове е необходимо специализирано програмно осигуряване. За получаване на необходимата ефективност при употреба на боеприпаси са необходими точните координати на целите. По време на полета е необходимо в реално време да се отчитат параметри като височина, скорост на полета, посока и скорост на вятъра, и други. В нашия случай не трябва да се бърка примитивната сглобка на използваните ударни дронове със заложените при тяхното комплексно създаване инженерно-технически решения. Според руския военен експерт Игор Коротченко, прототип на използваните от джихадистите ударни дронове може да бъде украинския безпилотник ANSER.

Руските експерти са установили, че на дроновете, които са атакували Хмеймим и Тартус, е имало радиоелектронно оборудване, което е обезпечавало автоматично, предварително планиран маршрут и хвърляне на боеприпасите. Електрониката е осигурявала шумозащита на управлението на летателния апарат. Заложените координати на целите в програмата на управлението на дроновете по точност надхвърлят общодостъпните данни, които могат да се получат в интернет. Дроновете са разполагали с барометрични датчици и серво система за управление. За постигане на необходимите летателно-технически характеристики на планера, даже сглобен импровизирано, са необходими сложни инженерни разчети и множество летателни изпитания. За тази цел се изискват подготовка и знания, които се придобиват само при дългогодишно бойно използване на дронове. Боеприпасите при атаката на Хмеймим и Тартус са изготвени на основата на пентрит, който многократно превишава по взривна мощност хексогена. Генерал Александър Новиков от Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация публично заяви, че „използваното взривно вещество в боеприпасите се произвежда в редица страни, в това число в Украйна в Шоткинския завод за химически реактиви”. От своя страна бившият главнокомандващ руские ВКС (Въздушно-космически сили) Виктор Бондарев почти директно описа доставчиците на дроновете, които нападнаха Хмеймим и Тартус: „Кой стои зад джихадистите, мисля, че е ясно на всички. Доставчик на безпилотните апарати, които обстреляха нашите бази, може да бъде само силна в технологично отношение държава. В наличност са спътникова навигация, барометрични датчици, дистанционно управление на хвърлянето във фиксирани координати на професионално изготвени взривни устройства. Виктор Бондарев счита, че към нападението на ударните дронове срещу руските военни бази пряко отношение имат САЩ. Според Александър Лосев, член на президиума на Съвета за външна и отбранителна политика на РФ, организираната атака на безпилотните летателни апарати срещу Хмеймим и Тартус много прилича на известната американска разработка CARACaS, която управлява дронове в стил „бойно ято.    

От своя страна руският президент Владимир Путин също беше категоричен: „Тези летателни апарати са камуфлирани като любителска сглобка. В действителност е съвършенно очевидно, че в тях има елементи от високотехнологичен характер.

Руски експерти обръщат внимание на факта, че Русия има в Сирия общо три бази. Две от тях постоянно се нападат от джихадисти. САЩ разполагат с 11 бази в Сирия и нито една от тях не е била подложена на нападение от Ислямска държава. 

Официалният представител на Пентагона майор Адриан Ранкин-Галоуей също коментира атаката на бойните дронове срещу Хмеймим и Тартус: „Ние сме виждали, че технологии от подобен род се използват от Ислямска държава. Тези устройства и технологии могат лесно да се купят на свободния пазар и това е повод за безпокойство. След изказването на майор Адриан Ранкин-Галоуей руското военно ведомство веднага попита своите американски колеги, къде се намира този открит пазар и чии специални служби търгуват на него с данни от космическото разузнаване. Това, което е „общодостъпно на пазара, не може да лети повече от 2 километра с теглото на боеприпасите (около 4 кг.), който са носили ударните дронове и може да работи на честота 5,8 GHz. А тя се заглушава по подразбиране. Точността на навигацията на използваните дронове явно не е била по Gooogle Maps. Точността на цивилните GPS първоначално е била 100 метра. По-късно тя става 20 метра. За военните това е абсолютно недостатъчно. Дроновете са имали военна версия за навигация, която няма как да купиш на свободния пазар. В тяхната памет са били заложени много по-точни координати на целите, а не граждански спътникови координатни цели. Защитата на канала за управление на летателните апарати не съответства на гражданската модификация. В противен случай са щели да бъдат прихванати всички летящи ударни дронове. Въобще възниква логичният въпрос: Ако технологиите, използвани от безпилотните апарати срещу Хмеймим и Тартус, се продават свободно на пазара, то няма ли след време със същата техника да бъдат нападнати многобройните американски военни бази по света?     

По време на атаката на ударните дронове срещу руските военни бази над неутрални води в Средиземно море, в близост до Хмеймим и Тартус кръжи на 7000 метра височина близо 4 часа американски патрулен самолет Boeing P-8 Poseidon. Той излита от британската военна база в Кипър. Според военните експерти, цитираният самолет служи за откриване и унищожаване на подводници. Но той е най-модерният в американската армия и може да бъде оборудван с всякаква допълнителна високотехнологична електронна техника. Руското военно ведомство оцени като „странно съвпадение присъствието в региона на Boeing P-8 Poseidon точно в момента, когато се осъществява атаката на ударните дронове. Руските военни експерти считат, че американският самолет е разузнавал реакцията на ешалонираната противовъздушна отбрана на руснаците. Той е „снимал всички електронни реакции на руската ПВО по време на въздушната атака с дронове. Кои радари ще бъдат включени? В каква последоветелност? Какви са техните параметри на излъчване? Какво телеметрично кодиране се ползва? Руските специалисти подозират, че Boeing P-8 Poseidon включително е насочвал дроновете към целите на руските военни бази с цел тяхното точно поразяване. Това на жаргон се нарича „осветяване на целите. Руснаците прихващат безпилотните апарати, тъй като те са били оборудвани с антени. Антени, с които руснаците считат, че се е осъществявало управлението на дроновете от Boeing P-8 Poseidon.

На 5 януари бе прекрачена още една „червена линия”. Няма да е далеч моментът, когато употребата на ударно „ято дронове” ще стане обичайна практика във воденето на прокси война срещу регулярни армии. Подобно на тероризма и този вид война ще се води, поне първоначално и до колкото е възможно „под чужд флаг”.