В навечерието на вътрешните избори в БСП отново трябва да се подчертае, че Корнелия Нинова има завиден политически растеж. От участник в приватизационния грабеж до лидер на социалистическата партия. От изпълнител на демонтажа на социализма до пропагандатор на т.нар. социалистически идеи. И ако за редови член това е допустимо, то за председател на тази носталгираща по соца партия е твърде необяснимо. Въртеливите движения са характерни за председателката. Тя обещава всичко на всеки, без да поема каквато и да отговорност за думите си. Когато се провали, стоварва вината върху всички останали. Така смислените хора около нея силно оредяха, а БСП се засили зигзагообразно надолу. 

Корнелия направи такива кадрови промени, щото накрая крилата в партията се оказаха трътки. Нито една от нейните „знаменити“ находки не й носи ползи в политическата битка. Напротив, фаворизирането на несъстоятелни фигури или младоци, които са удобни заради склонността й към доминация, нанасят сериозни щети на партията. Може би знаете, но вече много поддръжници на ГЕРБ дружелюбно приветстват Нинова: „Не пипайте Корнелия – казват те насмешливо – тя упорито води БСП към ликвидация!“ Корнелия загуби парламентарни, местни и европейски избори, но някак обидно комично ги представи като победи.

БСП като притурка

Няколко загуби и една-единствената електорална победа – Румен Радев, в който председателката се е вкопчила, за да източва скачен политически авторитет. Така вместо да е водеща опозиционна сила, БСП е в ролята на маргинализиран суфльор на президента. С опасно дръзновение Нинова превърна БСП в притурка на Радев. При това тя принуди партията да обслужва, да ръкопляска и да гради кариерата на човек, който няма нищо общо с БСП. Не се отрезви и когато Радев удобно се дистанцира от БСП при съставянето на служебния кабинет. Така стана ясно, че социалистическата партия е гласувала за президент, който предпочита костовисти и хора на НДСВ. Не се отрезви и когато Радев започна да води своя лична политическа кампания, ползвайки БСП, и то от позиция, от която няма право на това. Защото е надпартийна фигура.

Нинова никога не обясни защо партия, която претендира за властта, не издигна свой собствен партиен кандидат за президент. Като притурки към инициативни комитети се държат само малки партии, които признават, че нямат партиен ресурс. Първо, това обезсмисля всякаква партийна дейност на членовете и ги демотивира. И, второ, в политическия живот внезапно влизат хора толкова неподготвени за политика, че превръщат публичния диалог в детска градина. Да завлачиш БСП с нейния богат политически опит по стъпките на Радев, е все едно да си купиш фабрика на 8 септември. Инвестицията на БСП в тези ненормални обеми в кариерата на Румен Радев най-после трябва да приключи. Защото, когато Радев реши да направи своя партия, ще отнесе 1/3 от електората на БСП. Създаването на Радев е част от хаоса в главата на Корнелия, който води до непрекъснато потъване на БСП, въпреки повишения й политически тон. Затова партиите изготвят политически стратегии, обмислят ги, консултират ги, а не се движат по силата на хрумките за деня и хороскопа на председателката си. И сега, когато виждам как електоратът на БСП примира по нескопосаното поведение на Радев, си казвам: Боже, какво самоизяждане предизвика тази жена, по-добре да си беше останала у дома, да прави тутманици!

Да спиш с врага си

На местните избори Корнелия бедствено унижи БСП като накара членовете и симпатизантите на тази партия да гласуват за своя архивраг – костовистката десница. Благодарение на този „интелигентен“ ход десните получиха добро разположение в София и започнаха да говорят за своето политическо възраждане. По-голямо дъно от това бесепарите да гласуват за тези, които винаги са ги наричали „червени боклуци“, трудно може да се стигне. Русофилите гласуваха за русофобите. Нещастните старчоци избраха високомерните градски снобари. Въпреки реалната загуба на местните избори Корнелия не спира да убеждава електората си, че БСП са спечелили и трябва постоянно да са на трапезата за празненството. Дори след 10 години, когато политическият продукт ГЕРБ е естествено износен и изпълнен с грешки, Корнелия всъщност не успява да спечели нищо. Защото малкото, което БСП получи на местните избори, са градове, подарени й от политическата небрежност на Борисов. Поначало Нинова нищо не създава, тя не конструира, реновира или обновява БСП. Не влива модел за партийно бъдеще, не гради профил, не налива ум и енергия. Тя просто чака ГЕРБ да се провалят, за да обяви, че е спечелила. А проблемът на паразитиращата пасивност е, че тя предизвиква бавно, но необратимо разпадане. Липсата на атрактивни идеи в БСП отваря пространство за антисистемни формации и раздробява общата политическа среда.

В кръгова отбрана

А коя е Корнелия Нинова, че призовава Георги Гергов да се оттегли от партията? Госпожа „Неблагодарна“ забрави, че самият Гергов и още няколко души я направиха председателка на БСП, надявайки се, че ще бъде диалогична и договороспособна. Оказа се, обаче, че Корнелия ни се води, ни се кара и сви интересите на много хора в партията до големината на нейното собствено гърло. Много партийци разказват, че в деня, когато Нинова била избрана и носела букетите, специалната опашка за поздрави се струпала не пред нея, а пред Гергов. Въпросът днес не е до Гергов, дори и той да има всевъзможни недостатъци. Козуначената председателка утре може да пожелае всеки друг да се оттегли, да изисква от организациите да се разправят с хора, които са й неудобни, които я критикуват и пр. Хора, бдете! Корнелия разчиства всички фактори по пътя си към еднолично овладяване на партията. Първо разчисти всички потенциални кандидати за председателското място, запрати ги надалеч от себе си, за да не влизат в обективите и да загубят тежест. След това се зае с вътрешните движещи сили в БСП, с хората, които имат влияние и възможност за действие. Пак повтарям, бдете! Имате срещу себе си човек, който ще се разправи с всички ви, един по един, докато стоите и обсъждате бесепарските клюки. Наскоро попаднах на интересно мнение в един форум: „За Корнелия е важно да има по кой да хейти и какво да разрушава. Тя полага доста усилия да срине тази партия до основи. И ще успее. Всъщност Корнелия е деструктивна фигура. Ако я направят домакинка на ученически стол, тя ще успее да конфронтира готвачките с чистачките, учителите с директорите, родителите ще се избият помежду си, а учениците ще получат киселини от столовата... Те това е нашата Корнелия.“ Наистина фантастично точно описание на председателката и нейните похвати за разцепване.

Нинова е във война с всички предишни председатели на БСП, с Георги Първанов, със Сергей Станишев, с Мишо Миков. Как пък един от колегите й не е достоен за нейното уважение?! „Не може да воюваш с всички в кръгова отбрана. Да воюваш с всички вътре в партията. И да воюваш с всички отвън. Такъв човек не е политик, той просто е луд“, коментира една от забележителните фигури в БСП, чието име спестявам, че Корнелия ще го призове да се самоизключи.  

Опорни точки и други дефицити

Иначе председателката Нинова непрекъснато доказва, че паразитирането върху овчедушен електорат води единствено до наднормено тегло и в никакъв случай до интелигентни активности. За първи път след времената на Костов политическата риторика в публичното ни пространство е толкова много изпълнена с омраза. БСП престана да говори търпеливо и внесе в дневния ред обидното говорене, нападките, лъжите, слуховете, елементаризира политическия диалог. Корнелия предостави на Борисов идеалната възможност да я пребие, състезавайки се бездарно в неговата писта. Защото на този терен той е много по-добър политически артист.

В тази „корона-криза“ БСП търси евтини обструкции, с които счита, че може да привлече електоралното внимание, да събере възникналото недоволство. Прикачена към постоянната политическа заядливост на президента, Корнелия си мисли, че прави велики политически пробиви. Корнелия хем настоява за безвъзмездна помощ, за по-активна икономическа подкрепа, хем след това протестира, че държавата може да поеме някакъв дълг. Лумпенско, нали?! Седим си отстрани и не сме съгласни. С каквото и да е. Преди години не беше ли най-важната черта на БСП, че е напуснала политическото детство?!

Да казваш, че правителството е абдикирало, когато то е от сутрин до здрач на екрана; да тиражираш, че има хаос в държавата, след като беше въведен дори свръхред; да представяш като аргумент какво е казал щаба за носенето или неносенето на маски, след като СЗО през няколко дни променя препоръките си; да настояваш, че няма план за излизане, след като всички държави в света, включително и в ЕС в момента и в движение обмислят варианти и решения... Какъв е планът на Борис Джонсън? Корнелия знае ли? В света има малко самодостатъчни икономики. Нашата икономика, както и много други, е зависима икономика. Когато Борисов отвори хотелите, ще долетят ли туристи?! Когато производствата нямат контрагенти навън, Корнелия ли ще изкупи автомобилите, за да подпомогне автомобилната индустрия в Германия? Това да не са козунаци! Политиката не е да казваш обратното на това, което всъщност е. Какъвто и план за раздвижване на икономиките да имат държавите, той ще се изменя съобразно обстоятелствата. И осъществяването на нашият български план ще зависи от свързаните с нас по-големи икономики. Корнелия атакува правителството за всичко възможно, което обезсмисля напълно атаката й и я превръща в шутовщина. Освен медии, амбиции, страхове, желание за власт и политически войни на този свят съществува и такова нещо като истина. Хубаво е председателката понякога да изговаря и истини. Не е толкова опасно, колкото й се струва. Напротив, полезно е.

И в Австралия ту затварят плажовете, ту ги отварят, но опозицията там не тормози премиера Скот Морисън, че има хаос. И в САЩ, и във Франция отначало одобриха хлорохина като ефективен срещу SARS-CoV-2, сега казват, че при пациентите, лекувани с този препарат, има по-висока смъртност. Белгия пък преосмисли метода си на изчисляване на смъртността, тъй като шокира света с числата на загинали. В много страни има протести от засегнатите бизнес сектори за отпускане на мерките. Много правителства се колебаят и търсят точния път на разхлабване. Светът за малко е объркан. И когато хората слушат от телевизора всичките тези бесепарски критики, започват да дращят из Фейсбук популярната фраза на Морган Фрийман: „Един от най-добрите съвети, които съм чувал е: Не приемайте критика от хора, при които никога не бихте отишли за съвет.“

Това е всичко, което БСП ще спечели от кризата. Защото за хората, недоволни от ГЕРБ, Корнелия Нинова само подчертава липсата на жизнеспособен вариант за България. Кой измисля опорните точки на Нинова не знам, но най-добре е да го пренасочи да й носи сандвичи.