Моля те, Господи, слез и си прибери вересиите! *

На първия тур от президентските избори издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП кандидат г-н Румен Радев се класира първи. Той задмина своя опонент г-жа Цецка Цачева, кандидат на управляващата партия ГЕРБ. На 6 ноември бе направен огромен пробив. За първи път от доста години ГЕРБ загуби избори. Категорично и безапелационно. За първи път от доста години БСП спечели избори. Психиката на Бойко Борисов е сериозно разклатена.

Независимо от това какво ще се случи на втория тур от президентските избори, вече имаме повратна точка. „Ако БСП си мислят, че резултатът за генерал Радев е вот за тях самите, са далеч от реалността.” Това каза за предаването „12+3” по програма „Хоризонт” на БНР доц. Иво Христов в коментар за резултатите от първия тур на президентските избори. Бих продължил и разширил този извод на доц. Иво Христов.

Изборният пробив на г-н Румен Радев е най-вече в резултат на неговите лични качества и достойнства. Неговият резултат на първия тур надхвърли електоралния капацитет на социалистическата партия близо два пъти. БСП има заслуга само за технологично-административната логистика, която е необходима на всеки един кандидат-президент, за да бъде регистриран в ЦИК. И естествено, за „твърдото червено ядро”, което гласува за г-н Румен Радев. То е около 10-12%.

Чисто математически г-н Румен Радев постигна резултат приблизително равен на БСП х 2 = 25,5%. Спечелените проценти представляват, ако се замислим сериозно, унищожителна оценка за ръководството на „Позитано” 20. Да допуснем само, че БСП беше издигнала за кандидат-президент един от спряганите червени лидери с инвентарен номер на „Позитано” 20. Тогава резултатът щеше да е по-малко от половината на това, което взе генерал Румен Радев.

Не е сложно да се стигне до елементарния извод, че най-големият проблем и причина за огромната поредица от електорални провали на БСП е самото ръководство на социалистическата партия. Неговото кадрово окомплектоване. Шуробаджанащина и убийствена антиселекция. Ген. Румен Радев би трябвало да е много благодарен на Корнелия Нинова, че все пак до 6 ноември успя да озапти медийните прояви на втръсналите на всички стари муцуни, които продължават да сипят клишета по медиите.

Забавно беше да се наблюдава индиректната словесна схватка на 7 ноември, като за пред публиката, между г-н Даниел Митов и г-н Кристиян Вигенин. И двамата с огромни претенции да бъдат „познавачи” и „експерти” по въпросите на международните отношения. Г-н Даниел Митов не издържа и още в понеделник след изборите каза една огромна глупост: „Не желая да ме управляват червени генерали!”

Но индиректно, далеч преди изборите на 6 ноември, г-н Даниел Митов получи красноречив „отговор” от един американски пилот, който написа във Фейсбук следното: „Румене, отлично знаеш кой точно си ти. Герой за България, лидер на ВВС на твоята страна, който е направил за военнослужещите повече от 99,9 % от всички тези, които са се опитали да сторят същото и сега те критикуват. Ти си допринесъл за развитието на връзките между българските и американските ВВС повече от всеки друг, който познавам. Бъди горд от всичко, което си направил досега и направи следващата крачка. Всеки си има мнение и на повечето от тях то вони.”

Полковник Joe „Hooter” Feheley е пилот на F-16 и бивш командир на изтребително авиокрило от Въздушната национална гвардия на Флорида. Трудно мога да коментирам думите на полковник Joe Feheley. Особено, ако той твърди, че мнение подобно на това на г-н Даниел Митов вони (смърди).

От своя страна г-н Кристиян Вигенин също реши на 7 ноември, че е време да попаразитира върху успеха на г-н Румен Радев и също побърза да напише във Фейсбук: „При президент от БСП България влезе в НАТО. Премиер от БСП внесе молбата за членство в ЕС, при премиер от БСП влязохме в ЕС. Бойко Борисов и Цецка Цачева са били членове на БКП. Корнелия Нинова и Румен Радев не са били. Бедни, бедни реформатори...”

Комичното в този случай е, че Даниел Митов и Кристиян Вигенин са двете страни на една с съща монета. Външната политика на България по времето на единия е абсолютно същата каквато беше по времето на другия. Просто и двамата са чужди марионетки. Кукловодът е един и същ. Както се казваше в американския бестселър на Ерик Бърн за 1964 г. Games People Play. Просто ролите им са за пред различна публика, т.е. електорати. Създава се фалшива алтернатива. За да остане външната политика една и съща. Къде е проблемът?

В политиката е известен Ефектът на клоуна. Сериозна идея се дава да бъде популяризирана на гротескна фигура. И след време идеята е унищожена. Тъй като самият пропагандатор на идеята се превръща в съществена част от самата нея. Ако той е клоун, то самата идея се превръща в анекдот, който „смърди” или разсмива хората. Какъв е изводът?

На практика г-н Даниел Митов със своите медийни изяви работи срещу г-жа Цецка Цачева. А от друга страна всяка публична поява и коментар на г-н Кристиян Вигенин намалява шансовете на г-н Румен Радев на втория тур. Господи, защо не си прибереш вересиите! Или по-точно, Нинова, Борисов приберете си клоуните! Защото ще провалят вашите кандидати за президенти!   

* Значение: Когато някой направи нещо много глупаво или за много глупав човек.