Хилъри Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ, която загуби изборите от Тръмп през 2016 г., съвсем наскоро публикува статия в Washington Post, в която обвинява Доналд Тръмп в лансирането на теорията за превъзходството на бялата раса. Хилъри апелира за въвеждане на наказателна отговорност за хора, които следват такова разбиране. Според нея действията на „екстремистите“, които нахлуха в Капитолия, трябва да се третират по специално изработен за целта закон. Хилъри определя поддръжниците на Тръмп като „терористи“.

Парадоксът в американската политическа криза днес е, че години наред цветните революции и бунтове, чрез които геополитическите мрежи на американската външна политика сваляха неудобни правителства по света, бяха наричани „борба за демокрация“. Размириците, нахлуванията в сградите на властта, барикадите, разграбените магазини, горящите автомобили, маршовете срещу легитимно избраните правителства, уличният натиск – всичко това беше категорично определяно като демократични инициативи и граждански протести срещу неподходящите за интересите на САЩ правителства. Майданът в Киев, например, беше груба форма на „демократичен“ преврат, подсилен за по-ефективно със снайперисти. Помним пуча срещу Ердоган, емблематичната арабска пролет, кадифените революции в постсъветските републики, гражданските бунтове в разни части на Латинска Америка, дори някои странни протести в европейски страни като Унгария и България през 2013 г., където неправителствените мрежи се задействат много ефективно при външен импулс по конкретни казуси. В същото това време един микро самодеен майдан пред Капитолия по повод на грубо контролираните президентски избори в САЩ, придоби в американските медии гръмки сравнения с „тероризъм“ и пр. Демократите обвиняват Тръмп в заговор за дестабилизация, в който са въвлечени федерални и щатски ресурси като полиция, военни и др. Класическа прожекция, която сме гледали хиляди пъти в други части на света!

А всъщност гражданското недоволство на част от американците беше съвсем очаквано предвид сложните оперативни мероприятия, които се развиваха срещу Тръмп. През последната година схемите за вътрешна война с Тръмп придобиха особена ексцесия. Цената на победата на Демократическата партия е напълно разкъсано общество, отключени процеси на дълбок вътрешен конфликт, расов разлом и сриване на международния авторитет.  

Америка постигна страшно много през втората половина на XX век по отношение на справянето с расизма, интеграцията на някаква част от чернокожото население, пропагандирането през обществените, пазарните и културните институти на равноправие. Днес елитите зад Демократическата партия си позволиха всичко постигнато да бъде разрушено, а расовата непоносимост подпалена отново. Политическите стратези безразсъдно инструментализираха антирасистките настроения в политическо оръжие. Стовариха вината върху Тръмп. Но отварянето на такава дълбока архирана, извикването на подобен гняв и умножаването му няма как да има само краткосрочни последици. Започва поредното преформатиране на американското общество. САЩ тепърва ще преживяват революция срещу тоталитарния подход на елитите, които стоят зад политиките на Демократическата партия. Нищо няма да приключи с идването на Джо Байдън и демократите. Еднополюсната доминация над планетата толкова заслепи неолибералния елит на САЩ, че този елит достигна точката на своята противоположност – превърна се в репресивна псевдолиберална доктрина. През последните години характерът на Демократическата партия силно се промени и тя поведе курс към своеобразен културно-обществен тоталитаризъм. Несъгласните с някои доктрини на демократите, най-вече в областта на идентичностите или пък в определянето на базовия външен враг, се подлагат на своеобразни репресии, остракизъм, маргинализиране, публичен морален линч. Тоест най-силната държава в света, която безспорно все още доминира планетата, се движи към либерален фашизъм, тъй като някои от разбиранията и ценностите, които неолибералният елит налага, стигат до тоталитарна защита. Подобна колонизация на обществената култура е смущаваща и тя неминуемо ще извика във времето протестен отговор.

Президентът Доналд Тръмп се оказа извънсистемен играч, който разкъса тъканта на матрицата, в която неолибералният елит беше потопил целия свят. Това вкара Америка в криза на истината, но елитите зад Демократическата партия все още не са склонни да предприемат стъпки срещу собствените си практики, наративи, конструкции. На 7 януари Нанси Пелоси заяви на пресконференция, че „Тръмп е в ръцете на Путин“, който иска да унищожи американската демокрация, а Тръмп му е поднесъл най-големия от всичките си подаръци – опита за преврат. Подобно „мързеливо клише“ подценява американския колективен интелект и показва твърде дълбоката криза на американските политически елити. В отговор на всички манипулации, режисури, сценарии, политически стратегии на демократите за премахването на Тръмп, някак естествено изглежда много хора да бъдат ядосани. САЩ вървят към високо ниво на нестабилност и войната вътре в страната ще продължи, дори ако се налага да е тиха. Защото това ще бъде естествена война срещу тоталитарни практики, маскирани като либерални и демократични.

Източник: БНР, "Хоризонт", "Политически НЕкоректно с Петър Волгин"