В края на миналия месец, на 23 юни, британският военен кораб Defender навлиза на три километра във водите около Крим, които Русия счита за свои. От руска страна следва реакция на стражеви гранични катери и руски изстребители. Изстреляни са 4 предупредителни изстрела. Британският кораб след недвусмисленото предупреждение напуска спорната акватория. Първоначално не е ясна целта на предварително планирания сблъсък на британците с руснаците в Черно море в близост до Крим. Но след около 20-на дни неяснотите се разсейват. Британският кораб Defender е изпълнявал предварително планирана електронна разузнавателна мисия с помоща на американската свръхмощна система Shaman (Shaman communications electronic support measures) CESM.

Първият кораб оборудван със система Shaman е Defender. Британският миноносец е бил на 18 месечен ремонт във военноморската база в Портсмът, Южна Англия. Извършено е пълно обновяване на въоръженията на кораба. Инсталирана е системата Shaman, която се счита от много експерти за най-мощната тактическа и оперативна система за електронно разузнаване в света. Модернизирането на Defender е приключило през април 2018 година. На неговата палуба са забелязани допълнителни антени и сензори, които са липсвали преди ремонта. Самата система Shaman е секретна. Британската Агенция за отбранително оборудване, която е към британското министерство на отбраната, категорично отказва да направи коментар по темата. Екипажът на британския кораб е първият, който е обучен да работи с модерната радиоразузнавателна система. В този ред на мисли става ясно защо на Defender е поверена разузнавателна мисия в Черно морe край Крим. Британците отричат всякакъв контакт с руснаците. Това е логично. В противен случай се признава използването на електронни разузнавателни устройства и се признава шпионската мисия на Defender.

Едно е ясно. Defender е навлязъл на три километра в спорните води и е предизвикал реакция от руската отбранителна система. Точно това е била задачата на мисията на британския военен кораб. След активирането на руските електронни контрамерки се е включила системата Shaman, която е събрала възможно най-много данни за руската дейност. Британците са целяли идентификация на руските електронни източници, декодиране и геолокация. Определено част от планираната мисия е изпълнена.

Системата Shaman е защитена с най-висока степен на секретност на британските военноморски сили. Към днешна дата британското министерство на отбраната не е потвърдило официалното инсталиране на модерната радиоразузнавателна техника на кораба Defender. Само полуофициалният военноморски вестник Navy News съобщи, че на британския военен кораб е било инсталирано ново електронно оборудване. И че Defender е първият кораб на Royal Navy получил въпросната нова техника. Въпреки, че британски официални източници не са готови да потвърдят инсталирането и пусканато в експлоатация на системата Shaman, то не е тайна, че Лондон е доставил от САЩ тези системи на цена от 90 млн. долара. През 2011 г. Агенцията за отбранително сътрудничество на САЩ, която отговаря за продажбата на американско оръжие и военно оборудване в чужбина, както и за обучението от американски инструктори на чужди въоръжени сили, оповести сделката с британците. Сделката беше одобрена преди това от Конгреса.

Defender е един от най-модерните военни кораби в клас разрушители в света. Той е предназначен за зенитна и противоракетна отбрана на корабни формирования. Defender в бъдеще ще защитава ударните групи предвождани от самолетоносачи. Експертите са убедени, че британският кораб е използвал системата Shaman, навлизайки в спорната акватория. Инцидентът с руснаците е бил планиран за активиране и проверка на новото радиоразузнавателно оборудване. Електронната разузнавателна система Shaman позволява осъществяването на пасивна радиолокация, която прихваща неприятелски излъчвания в широк електромагнитен спектър. Системата има способност да анализира, локализира позиции и да декодира криптирани комуникации на врага. Кораб оборудван със системата Shaman може да разузнава електронно и дълбоко във вражеската територия. Могат да се регистрират не само военни и държавни радиокомуникации, но и да се прихващат сигнали от мобилни телефони.

Мисията на Defender е двойна, радиоразузнавателна и политическа. На политическо ниво, преминавайки през териториални води, които британците считат за украински, е изпратен отново ясен сигнал на Москва, че Лондон не възприема Крим като руска територия. Направена е проверка докъде може да стигне руската военна реакция, какъв е прагът на руския военен отговор. Британците тестваха системата Shaman в реални условия, когато е изложена на мощни електронни контрамерки. Мисията за електронно разузнаване на Defender е успешна. При сблъсък с руските кораби и самолети са регистрирани всички електромагнитни излъчвания на руското въоръжение, включително и тези на сушата. Системата Shaman е изпробвана в реална бойна обстановка.