На 20 февруари 2019 г. френският ежедневник „Mонд“ изнесе поредната скандална новина пред европейската демократична общност, претендираща за изключителна принципност при обсъждането на престъпленията на Третия райх и нацистите. На 19 февруари Белгия откри, че почти 75 години след края на Втората световна война 22 белгийски граждани или тeхните вдовици все още получават пенсии от Германия. А всички те до един са осъдени от белгийското правосъдие като сътрудници на нацисткия режим.

По предложение на Оливие Менген, президент на центристката партия „Дефи“ („Предизвикателство“), депутати от пет политически формации, членове на Kомисията за външна политика в белгийския парламент, приеха резолюция, с която поискаха от германските власти да бъде предоставен официален списък на белгийските граждани, получаващи пенсии за заслуги пред нацистка Германия. Белгийските депутати са водени от желанието да се сложи край на тази скандална и неизвестна на белгийското общественото мнение практика.

Посолството на Германия в Брюксел вероятно разполага с въпросния списък. Проблемът е, че то отказва да изпълни искането на белгийските депутати. Малко е вероятно аферата да получи ход в близко бъдеще. Белгийският парламент ще бъде разпуснат след няколко седмици. Предстоят парламентарни избори на 26 май. Либералното правителство с премиер Шарл Мишел вече е в режим на минимална дейност третираща само текущите дела. Едва ли точно в този момент Брюксел желае каква да е полемика с Берлин. Още повече, че германците въобще не реагираха на първото искане, което бе направено още през 2018 г.  

Пенсиите на сътрудниците на нацистите в Белгия варират между 400 и 1300 евро. За сравнение месечното обезщетение на белгийци, които са били насилствено откарани на работа в Германия по време на Втората световна война, е фиксирано на стойност 50 евро месечно. Белгийските сътрудници на нацистите са били в системата на Вермахта и на Вафен-СС, където са фигурирали около 10 000 чужденци. През 1941 г. е бил приет декрет на хитлеристкия режим, с който им е била гарантирана пожизнена пенсия. Белгийските нацисти са били компенсирани „за тяхната лоялност, вярност и послушание“ съгласно декрета. През 1998 г. паричните обещетения към вдовиците на военнопрестъпниците са спрени. Но впоследствие се оказва, че това решение е засегнало едва стотина конкретни случая.

Пенсиите, отпускани от Германия на нацистките сътрудници, се изчисляват въз основа на годините, които те са излежали в затвора след тяхната присъда в Белгия. През 2018 г. германският посланик в Белгия обясни за един фламандски сайт, че ще бъде направено разследване за установяване на точната роля, която са имали въпросните скандални пенсионери. Няма никаква информация дали реално е направено нещо по този въпрос. Дали наистина е имало разследване. Белгийските депутати настояват за създаване на смесен белгийско-германски комитет, който да освети тази тъмна афера. Проблемът е, че германското правителство не приема принципа пенсионерските досиета да бъдат индивидуално разследвани. Правилата за социалните осигуровки в Германия са независими от евентуални наказателни процедури.

Случаят със скандалните нацистки пенсии в Белгия 75 години след края на Втората световна война поставя основателно и друг голям въпрос. А имало ли е истинска денацификация в Германия? Или е било само много шум.