Международният валутен фонд призова страните да решават конструктивно своите разногласия, вместо да се впускат в търговски войни, резултатите от които нанасят поражения върху икономиките. Това заяви в четвъртък директорът по комуникациите на МВФ Джери Райс, след като САЩ наложиха мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Мексико и Канада.

„От една продължителна търговска война всички са губещи, затова насърчаваме страните да работят конструктивно за намаляване на търговските ограничения и за разрешаване на разногласията, без да се прибягва до извънредни мерки“, каза Райс. Той добави, че за нещастие се създава напрежение в търговските отношения точно във времето, в което световната търговия укрепва икономическото възстановяване. В своето изявление Райс спомена и поста в Twitter на Управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, която наскоро изрази мнение, че най-бедните са онези, които ще пострадат най-много, ако доверието между икономическите фактори бъде сериозно нарушено от търговски спорове.

По-рано в четвъртък министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос съобщи, че ще бъдат наложени мита в размер на 25% за внос на стомана и 10% за внос на алуминий от ЕС, Канада и Мексико. Те влязоха в сила от днес, 1 юни.

ЕС, Мексико и Канада обявиха, че ще наложат ответни мерки срещу Съединените щати.

Източник: Sputnik News