Руското правителство е удължило срока на действие на контрамерките, които бяха въведени срещу редица страни, които преди това наложиха санкции срещу Москва. По този начин се забранява вносът на някои храни и селскостопански продукти, става ясно от изявление, публикувано в сряда.

„Забранява се вносът на някои категории селскостопански продукти, суровини и храни от САЩ, държавите – членки на ЕС, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна, Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн от 1 януари до 31 декември 2018 г.”, се казва в изявлението.

Москва подчертава, че мерките са насочени към гарантиране на сигурността на страната.

„Тези ограничения са предназначени да разширят специалните икономически контрамерки срещу определени държави, основани на степента на тяхното участие в режима на налагане на санкции срещу Русия”, се казва в изявлението.

Декретът е издаден в изпълнение на заповед на руския президент Владимир Путин от 30 юни 2017 г., която се отнася до „разширяването на някои специални икономически мерки, които трябва да гарантират сигурността на Руската федерация”. Руското правителство е било инструктирано, че трябва да предостави мерки за изпълнение на декрета, и, ако е необходимо, да направи предложения за промяна на датата, от която контрамерките ще бъдат удължени.

През август 2014 г. Русия ограничи вноса на храни, включително на месо, риба, морска храна, плодове и млечни продукти от онези страни, които наложиха санкции срещу нея заради украинската криза. На 28 юни Европейският съюз официално удължи санкциите си срещу Русия с още шест месеца поради липсата на напредък по прилагането на Минското споразумение за разрешаването на кризата. Санкциите трябва да изтекат на 31 януари 2018 г.

Източник: Sputnik