След посещението на Бойко Борисов в Туркменистан е хубаво да си припомним края на 2008 г. Тогава всички проекти, за които говорим днес, бяха активно дискутирани. Имаше увереност и огромни надежди. Но, уви! Нищо не се случи. А сериозни хора бяха абсолютни убедени, че няма как да не се реализират обсъжданите вече над 10 години енергийни проекти.   

Reuters: „По време на посещението през декември 2008 г. на президента Георги Първанов в Туркменистан, домакините се съгласиха да продадат 2 млрд. куб. метра природен газ на България“. Първанов не посочи срок на договора и цена, но спомена проекта Nabuco, който ЕС разглежда като алтернатива на Газпром. По време на посещението на Георги Първанов в Ашхабад туркменистанският президент заяви: „Газ ще ви продадем. Само докарайте вашата тръба до нашата граница“. Обещанието, което дадоха в Ашхабад на Георги Първанов, е същото, което бе дадено от президента Бердимухамедов на еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер по време на нейното посещение през април същата година в Туркменистан. Газ има. Тръби, които да не са на Газпром, няма и днес. Руснаците изкупуват занапред огромни количества природен газ от бившите съветски републики и го препродават като свой собствен. Находището Шахдениз в Азербайджан няма достатъчен ресурс, за да захрани самостоятелно алтернативните на Газпром газопроводи като TAP и TANAP. За съжаление до днес всяка новина за доставка на природен газ от Туркменистан за България е добре претоплен стар новинарски хит.

И още. На 9 декември 2008 г. външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че всички енергийни проекти с България ще бъдат реализирани в срок. РИА Новости цитира руския външен министър, който на съвместна пресконференция с българския външен министър Ивайло Калфин заяви: „По отношение на енергийните проекти с България няма никакво основание да се счита, че те ще бъдат отложени, замразени или изменени. И „Южен поток“, и Бургас-Александруполис, и АЕЦ, всичките тези проекти ще се реализират, независимо от икономическата и още повече от политическата конюнктура“. Сергей Лавров добави, че „съществуват договорености със съответните организации, че всички тези проекти ще бъдат реализирани в срок“. Добре! За 10 години руската и българската страна се срещаха постоянно, но резултати няма. За виновник за провала на енергийните проекти руската страна категорично посочва българската страна. И има основание за това. Но! Според мен и руската страна носи определена вина за провала на съвместните енергийни проекти. Руски отговорни фактори си подбират своите български икономически партньори. Все още либералите в управляващия руски икономически блок си подбират себеподобните в България. Е, защо се чудим, че нищо не се получава, а само се разхищават (меко казано) едни пари. Докато тази ситуация не се промени радикално, ще бъде все така. Много PR, много разхищения на средства и никакъв реален резултат!