След изборния провал на Реформаторския блок лидерът на СДС Божидар Лукарски подаде оставка, но беше преизбран без никаква конкуренция. На 22-ата Национална конференция на партията на 13 май бившият министър на икономиката спечели с 521 гласа срещу единствения друг кандидат – напълно непознатият Тодор Гроздев, който взе 79 гласа, „въздържали се“ бяха 10.

Междувременно повечето назначения на безалтернативния Лукарски във фирмите на Министерството на икономиката, осветлени от A-specto, продължават да заемат своите постове.

В традиционно партийния борд на „Летище Стара Загора“ ЕАД министърът имаше две вълни на назначения. При първата вкара там Точно Тонев и Димитър Чорбаждиев – съответно от местните структури на СДС и Движение „България на гражданите“. После разшири борда така, че да се намери място и за Георги Георгиев, харесан лично от него за председател на СДС-Дупница. Георгиев е заемал поста година и половина. Но пък Тончо Тонев оцелява при вече пета поредна промяна в ръководството.

В „Национална компания индустриални зони” ЕАД с прясно подновен мандат (заедно с Владимир Каролев) е бившият главен секретар на СДС Илия Лазаров.

Бордът на „Еко антрацит” ЕАД продължава да се състои изцяло от седесари - Златослав Златанов, Стефан Фурнаджиев и Филип Асенов.

В „Консолид комерс” ЕАД е останал единият от двамата първоначални представители на СДС – Владимир Симеонов, който е шеф на борда. Но пък се е появил нов втори син кадър – Златина Русинова Недева – неколкократен застъпник на СДС по избори в Бургас.

Управител на „Екоинженеринг-РМ“ ЕООД  от една година е бившият син кмет на Петрич Вельо Илиев.

Начело на „Еко Медет” ЕООД продължава да е друг бивш градоначалник от СДС - Ясен Христов.

Шеф на габровската „Плод-зеленчук“ ЕООД все още е областният лидер на сините Антоан Згрипаров.

В „НИТИ“ ЕАД при трета промяна в борда оцелява членът на НИС на СДС Юлиян Леков, който е и ликвидатор на „Мини Перник“ ЕАД.

В борда на „Монтажи“ ЕАД на мястото на бившия син депутат Красимир Каменов (ветеринар), прекарал там една година, в края на 2016 г. е назначена Ася Пламенова Янева. През 2014 г. тя е кандидат за депутат в София от РБ, а след това става „експерт към политическия кабинет“ на Лукарски.

„СДС ще настоява за държава, в която предприемчивите ще имат още повече свобода и възможности, младите – реализация, а хората в неравностойно положение, децата и пенсионерите, ще получат достойно отношение“, гласеше ключов текст от политическата декларация на партийната конференция…