Това е скандалното и остро изказване в германския Бундестаг на заместник-председателя на партията на левите Сара Вагенкнехт

Оказва се, че има нещо, госпожo Меркел, което на Вас Ви се струва още по-важно от интересите на немския бизнес: това са интересите на американското правителство и американския бизнес. Във вашата реч в Сидни, госпожо Меркел, вие страшно се възмущавахте за това, че 25 години след падането на Берлинската стена продължава да съществува старото мислене с категории „сфери на влияние”, което си изтрива краката в международното право. Госпожо Меркел, вие въобще къде живеете? Къде сте живели през последните 25 години? Къде бяхте, когато САЩ тъпчеха международното право в Ирак, за да разширят своята зона на влияние върху иракския нефт? Къде бяхте вие, когато с участието на Германия международното право се тъпчеше и се тъпче в Афганистан? Къде бяхте вие, когато бомбардираха Либия? Когато въоръжаваха сирийската опозиция включително и ИДИЛ? Това според вас всичко е било в съответствие с международното право ли? Разбира се, тук въобще не става дума за сфери на влияние! Мога да ви препоръчам да прочетете книгата на Збигнев Бжежински, дълги години основоположник на американската външна политика. Красивото заглавие на тази книга, написана през 1997 г., гласи: „Голямата шахматна дъска. Американското превъзходство и неговите геостратегически императиви”. По отношение на Европа там Бжежински се изказва за решително разширяване на НАТО на изток: първоначално в Централна Европа, после в Южна, после в Прибалтика и накрая в Украйна. Защото, както убедително се обосновава авторът, цитирам: „Всяка крачка на разширение автоматично разширява и непосредствената зона на влияние на САЩ”. Това старо мислене с категории „сфери на влияние” е много успешно въплътено, наистина ли не Ви е правило впечатление, госпожо Меркел? Вие принадлежите точно към тези, които така удачно го подкрепихте в Европа! Вие се отнасяте точно към тези „васали”, изразявайки се с думите на Бжежински, с които въплъщавахте тази стратегия. Госпожо Меркел, вие вкарахте Германия в повторното издание на Студената война с Русия, отровихте политическия климат и поставихте под заплаха мира в Европа. Вие разпалихте безсмислена икономическа война, която вреди най-вече на германската и европейската икономика.

КЪМ ЗАЛАТА: Недейте да стенете така! Не вие работите в предприятията, които губят поръчки, не вие ръководите тези предприятия, не вие ще поправяте това, което сте направили.

Вие предупреждавахте за разпространяването на този пожар, госпожо Меркел, но Вие сама сте един от тези, които разпалват пожара, и бягате наоколо със запалени клечки кибрит. Словесната ескалация винаги е служила за начало на най-лошите неща! Това Ви го каза Ханс-Дитрих Геншер след вашата реч в Сидни. Не, Путин не трябва да се обича, точно както и руският капитализъм с неговите олигарси, но дипломацията означава сериозно приемане на интересите на другата страна, а не тяхното игнориране. Сега вече бие на очи как Михаил Горбачов и Хелмут Кол с почти едни и същи думи предупреждават, че без германско-руско партньорство са невъзможни сигурност и стабилност в Европа. Бившият председател на СПДГ Платцек посочи, че търговският стокооборот тази година между Русия и САЩ е нараснал, в същото време търговията между Русия и ЕС и на първо място с Германия е претърпяла огромен спад. Като реакция по този повод ХДС се опитва да изтласка хора от типа на господин Платцек, наричани „разбиращи Путин”, от „санктпетербургския диалог”. Вместо разбиране Вие залагате на безразсъдството! В Украйна Вие сътрудничите с режим, в който важни функции в полицията и службите за сигурност се изпълняват от достоверно засвидетелствани нацисти! Президентът Порошенко говори за „тотална война”. Той е спрял всички плащания на пенсионерите и болниците в Източна Украйна! А за премиера Яценюк въстаниците са, цитирам: „твари, които е необходимо да се унищожат!”. Вместо да се свързваме с такива отрепки, на Германия най-накрая отново й е нужна външна политика, за която безопасността и мирът в Европа ще са по-важни от указанията на Вашингтон. В годината на столетие от началото на Първата световна война и седемдесет години от началото на Втората световна война би било, мисля, извънредно уместно да си спомним изречението на Вили Бранд: „Войната не е ultima ratio (последният разумен довод), войната е „последният безразсъден довод”. Войната повече не трябва да бъде политическо средство, госпожо Меркел! Затова се върнете на пътя на дипломацията, отменете санкциите! И ако в СПДГ действително се затвърдят гласовете, които призовават към здрав външнополитически смисъл, започвайки с Хелмут Шмит и завършвайки с Матиас Платцек, то вслушайте се, моля, госпожо Меркел, в гласа на вашите партньори по коалиция! Прекратете тази игра с огъня! Ще направя следния извод: Вие проиграхте цялото наследство от политиката на разведряване и докарахте Европа до нова Студена война, до опасност от разпространяване на пожара. Поради това, че не ви достигна мъжество да се противопоставите на американското правителство. Това не е резултат, с който можете да се гордеете. Във всички случаи гражданите на нашата страна заслужават по-добра политика – политика, която ще се отнесе сериозно към правото на всеки за благосъстояние, и политика на добросъседство с всички партньори в Европа.