Неубедителното представяне оставя социалдемократите вън от правителството

Управляващата политическа формация на канцлера Ангела Меркел ХСД/ХСС спечели парламентарните избори в Германия, сочат първите прогнозни резултати от вота. Въпреки това гласуването показва отлив на политическа подкрепа за дясноцентристката партия на канцлера, която печели около 32%, спрямо 41,5% на парламентарните избори през 2013 г. По всяка вероятност Меркел ще успее да сформира коалиционно правителство и по този начин ще заеме канцлерския пост за четвърти пореден път. Досегашният коалиционен формат на социалдемократи и християндемократи обаче няма да управлява занапред Германия. Водената от Мартин Шулц Германска социалдемократическа партия (ГСДП) отбeлязва ново историческо дъно и събира едва 20% от гласовете на германците – най-слаб резултат след Втората световна война. Самият Шулц вече обяви, че партията няма да поднови участието си в широката коалиция с формацията на Меркел. „Това е пореден тежък час в нашата история, но социалдемокрацията оцеля и успя да покаже силата си”, обяви на пресконференция лидерът на ГСДП.

Голямата изненада на парламентарните избори се нарича „Алтернатива за Германия”, която влиза в историята като първата крайнодясна партия в Бундестага след Втората световна война. Съгласно първоначалните данни антиимигрантската формация печели 13% от вота и се затвърждава като трета политическа сила с 80 места в германския парламент.

По всичко изглежда, че Ангела Меркел и водената от нея дясноцентристка формация ХСД/ХСС ще се коалират със Зелената партия и триумфално завърналата се в голямата политика Свободна демократическа партия (СДП). Либералната СДП, считана от анализаторите за партия, подкрепяща бизнеса, събира около 10% от гласовете на германците. Във вътрешен план подобен коалиционен формат би означавал най-вече икономическа политика, съобразена с интересите на мощната германска индустрия, както и по-решителни мерки срещу нелегалната имиграция. „Трябва да съберем заедно всички държави от ЕС в битката срещу причините за имиграцията и да се борим срещу нелегалната имиграция”, заяви в първото си обръщение след изборите Ангела Меркел.

По-голямо любопитство предизвиква новата външна политика на кабинета „Меркел-4”. Мощият опозиционен натиск за нормализиране на отношенията с Русия от страна на „Алтернатива за Германия” и Лявата партия е съчетан с присъствието в евентуално бъдещо правителство на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и Свободната демократическа партия, които са горещи привърженици на отмяната на санкциите. Нещо повече. Наскоро лидерът на СДП Кристиан Линднер дори публично призова за признаване на Крим като част от Руската федерация – стъпка, която според мнозина анализатори е била координирана с канцлера Меркел.

В своето първо обръщение пред нацията, федералният канцлер определи пътя пред себе си като „изключително предизвикателство” и обеща, макар да не приема политическите позиции на „Алтернатива за Германия”, да се вслуша в гласа на милионите, подкрепили крайната десница и да работи за връщане на тяхното доверие.