За моралния фалит на мейнстрийм медиите

Сеизмичната, смразяваща либералната кръв победа на Доналд Тръмп на изборите за 45-и президент на САЩ през ноември миналата година продуцира един изключително интересен страничен ефект – пълното падение на прогресивните западни мейнстрийм медии.

Големите електронни и печатни журналистически организации погребаха професионалните стандарти, обезглавиха етичните принципи, изнасилиха фактите, подмениха реалността и содомизираха собствените си репутации още по време на турбулентната, невероятно мръсна и епично развлекателна кампания. Ала след шокиращия триумф на Тръмп тези идиотски идеологизирани, подгизнали от партийна пропаганда медии окончателно скочиха в бездната на лудостта и безчестието с колективния еуфоричен и победоносен вик на камикадзето, което се самоубива, докато се опитва да унищожи своя смъртен враг.Вече близо пет месеца от встъпването в длъжност на недисциплинирания и политически некоректен милиардер западната либерална журналистика продължава да се държи като необуздана и озъбена партийна опозиция. Логиката подсказваше, че след като се изложиха колосално, като до последно даваха между 90 и 99% шанс на Хилъри Клинтън да спечели, големите медии ще демонстрират поне малко смирение и неутралност. Вместо това те инжектираха стероиди в своята колективна и конформистка анти-Тръмп кампания. Нагонът им да накажат президента и неговите избиратели, виновни за тяхното поражение и унижение, е свиреп и брутален. Мисията не е коректно отразяване на администрацията на Тръмп и показване на проблемите и плюсовете на неговото управление. Те не желаят да представят идеологически неопетнен, цялостен и детайлен политически пейзаж на публиката. Техният продукт е сурова омраза.

New York Times, Washington Post, LA Times, CNN, АBC, CBS, NBC, MSNBC, BBC, Time, Guardian, Slate, Salon, Buzzfeed и почти всички прогресивни западни медии се сляха с Демократическата партия, Холивуд и академичните среди в открит общ фронт срещу Тръмп. Целта е пълното унищожаване на The Donald, неговия кабинет и републиканския Конгрес. Средствата са познати от други времена и режими – лъжи, полуистини, конспирации, идеологическа селекция на информацията, интриги, тотална злоупотреба с явлението „анонимни източници” и безконтролно пускане и манипулиране на всякакви „течове” от средите на службите за сигурност.

Тръмп систематично е представян, опакован и брандиран като „расист”, „фашист”, „ксенофоб”, „женомразец”, „сексуален хищник”, „измамник”, „ислямофоб”, „корумпиран”, „руски агент”, „зависим от Кремъл”... Медийната класа старателно строи скелета на безподобен тиранин, който въплъщава всичко най-лошо и опасно и представлява „сингуларна заплаха за цивилизационния ред”. След като неотдавна Тръмп изтегли САЩ от практически безсмисленото доброволно климатично споразумение в Париж, медиите натиснаха педала на алармизма докрай и обявиха Тръмп за враг на планетата, който едва ли не подпечатал смъртната присъда на цялото човечество. Апокалиптичните истерични заглавия и коментари представиха едно икономически трезво и рационално решение като началото на края на света. Лавината от медийни атаки срещу Тръмп е очевидна за всеки консуматор на информация, но официалната статистика показва най-ясно метастазите на журналистическата тръмпофобия. Изследване на Harvard Kennedy School and Shorenstein Center on Media, Politics, and Public Policy показва, че в първите 100 дни от управлението на Тръмп 80% от основните медии са го отразявали негативно. Още по-важно е, че анти-Тръмп отразяването е отхапало внушителните 41% от целия новинарски обем през периода. Това е три пъти повече от нормалния информационен дял при предишни президенти.

Историкът и анализатор Виктор Дейвис Хансън смята, че данните от изследването показват наличието на „клинична обсесия”. Претендиращите за неутрални медии CNN и NBC почти не са излъчвали положително отразяване на Тръмп. При тях отрицателните новини, репортажи и коментари за неговата администрация са 93%! Рекордът обаче се държи от германските медии, които са 98% анти-Тръмп – крайни статистики, подходящи повече за някой тоталитарен режим с безкрайно несвободни и безкритични медии. Фалшивите новини за Тръмп мутираха в масивна медийна индустрия. Тук ще маркирам само някои от лъжите и дезинформациите, които бяха тиражирани от уважавани и престижни медии като истина в опит да го дискредитират и покажат като носител и причинител на зло в американския живот и света като цяло:

ЛЪЖАТА, ЧЕ СЛЕД ИЗБИРАНЕТО НА ТРЪМП Е ОТЧЕТЕН РЪСТ НА САМОУБИЙСТВАТА В ТРАНСДЖЕНДЪР ОБЩНОСТИТЕ.

ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ЗА НЕГОВИЯ ГЛАВЕН СТРАТЕГ СТИВЪН БАНЪН, ОСЪДЕН БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ОТ ПОЧТИ ВСИЧКИ МЕЙНСТРИЙМ МЕДИИ КАТО АНТИСЕМИТ, РАСИСТ И ПРИВЪРЖЕНИК НА ИДЕИТЕ ЗА БЯЛОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО.

КОНСПИРАЦИЯТА, ЧЕ СА МАНИПУЛИРАНИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ГЛАСУВАНЕТО В ТРИ ЩАТА, СПЕЧЕЛЕНИ ОТ ТРЪМП – УИСКОНСИН, МИЧИГАН И ПЕНСИЛВАНИЯ.

ЛЪЖАТА НА CNN, ЧЕ НАНСИ СИНАТРА „НЕ БИЛА ЩАСТЛИВА” ОТ ФАКТА, ЧЕ ТРЪМП И СЪПРУГАТА МУ МЕЛАНИЯ СА ТАНЦУВАЛИ ПОД ЗВУЦИТЕ НА КЛАСИКАТА НА ФРАНК СИНАТРА MY WAY. НАНСИ ОТРЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯТА И ПОПИТА CNN В TWITTER ЗАЩО ЛЪЖАТ.

ФАЛШИВАТА НОВИНА НА NEW YORK TIMES ЗА „ПРОЧИСТВАНЕТО” ОТ САЙТА НА БЕЛИЯ ДОМ НА ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИИ, СВЪРЗАНИ С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ.

НАГЛАТА ЛЪЖА НА РЕПОРТЕР НА TIME, ЧЕ ТРЪМП Е ПРЕМАХНАЛ БЮСТА НА МАРТИН ЛУТЪР КИНГ ОТ БЕЛИЯ ДОМ.

ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА, ТИРАЖИРАНА ОТ ПОЧТИ ВСИЧКИ МЕДИИ, ЧЕ БЕТСИ ДАВОС, КОЯТО ОТГОВАРЯ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО В КАБИНЕТА НА ТРЪМП, ИСКАЛА УЧИЛИЩАТА ДА ПОЗВОЛЯТ НАЛИЧИЕТО НА ОГНЕСТРЕЛНИ ОРЪЖИЯ.

ГОЛЯМАТА МЕДИЙНА ЛЪЖА, ЧЕ ЗАПОВЕДТА ЗА ВРЕМЕННО ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПЪТУВАНИЯТА ОТ СЕДЕМ ДЪРЖАВИ, ДЕСТАБИЛИЗИРАНИ ОТ ИСЛЯМСКИ ТЕРОР, Е „ЗАБРАНА НА МЮСЮЛМАНИТЕ ДА СТЪПВАТ В САЩ”.

АБСУРДНАТА „НОВИНА”, ЧЕ ТРЪМП ИМАЛ НАМЕРЕНИЕ ДА НАХЛУЕ В МЕКСИКО, РАЗПРОСТРАНЕНА ОТ ДЕСЕТКИ ЛИБЕРАЛНИ МЕДИИ И ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО.

ЛЪЖАТА, ЧЕ ТРЪМП ИСКАЛ ДА ПРЕИМЕНУВА ИСТОРИЧЕСКИЯ BLACK HISTORY MONTH ЗАЩОТО СМЯТАЛ, ЧЕ ДУМАТА BLACK Е ОСТАРЯЛА.

И, РАЗБИРА СЕ, ПРОДЪЛЖАВАЩАТА ПАРАНОЯ ОКОЛО „СЪГЛАШАТЕЛСТВОТО С РУСИЯ”. РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА НАМЕСАТА НА РУСНАЦИТЕ В АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ ПРОДЪЛЖАВА ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ СЕДЕМ МЕСЕЦА И ДОСЕГА НЯМА НИТО ЕДНО КОНКРЕТНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ТРЪМП Е ЗАВИСИМ ОТ КРЕМЪЛ, ЧЕ НЕГОВАТА КАМПАНИЯ Е КОМПРОМЕТИРАНА ОТ ТАЙНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ЧЕ РУСКИТЕ СЛУЖБИ РАЗПОЛАГАТ С „МРЪСОТИЯ” ЗА ТРЪМП И НЕГОВИТЕ ХОРА.

Това не пречи на медиите в открито съглашателство с Демократическата партия, академичните елити и развлекателния свят агресивно и безпринципно да пласират наратива, че Тръмп е „в джоба на Путин”. Това са същите хора, които заедно с Барак Обама по време на кампанията от 2012-а осмяха тогавашния кандидат-президент на републиканците Мит Ромни, когато той говореше за „руската заплаха”. Това са същите хора и организации, които обявяват всеки консервативен наратив за „конспирация”, ако не е подкрепен със солидни факти и ясни доказателства. Това са същите хора и организации, които имат дълга история на демонстративна симпатия към бившия СССР и апологии на всеки антиамерикански и антизападен сантимент под слънцето.

Всички стандарти са екзекутирани в преследването на целта – дискредитирането, делегитимирането и евентуалното сваляне на Тръмп от власт. С унищожаването на Тръмп обединените прогресивни елити преследват по-голямата мечта за окончателното запушване на устата на онази част от Америка – и Европа, която не е съгласна с доминиращата политкоректна, мултикултурна, мазохистична „сошъл джъстис” доктрина. Това е културна война без правила.

Ожесточението срещу Тръмп е толкова драматично, именно защото той олицетворява масите, разбунтували се срещу натъпкваната в гърлото на народите от западния свят от десетилетия делюзия, че повечето американци и европейци са родени расисти, носители на бяла привилегия, които никога не трябва да критикуват идеите на либералните елити.

А идеите на либералните елити днес са колекция от абсурдни, ирационални, фарсови парчета пропаганда. Ето малко от тях: биологичният пол не съществува, а е социална конструкция, ислямският тероризъм не е ислямски, не е тероризъм и не е проблем, хората в западния свят се делят на насилници и жертви, насилниците са белите хетеросексуални мъже християни, а жертвите са всички други – жени, черни, мексиканци, мюсюлмани, мигранти, гейове, трансджендър... Всеки, който критикува представители на малцинства, е расист и ксенофоб. Политическата коректност не е парализираща оруелщина и брутална цензура, а нещо добро, хубаво, умно, красиво и задължително.

Доналд Тръмп и движението, което осигури неговата шокираща победа, нанесоха съкрушителен удар върху „официалната лъжа” на прогресивизма. Елитите не можаха да понесат унижението от поражението. Разпадна се илюзията, че те са спечелили културната война и са наложили собствените си идеологически предразсъдъци и капризи на всички останали. Видяха, че контролът върху наратива им се изплъзва. Съзряха как все повече хора припознават тяхната гнила версия на света като това, което е – жалка измислица. Горчивото осъзнаване, че идеите на прогресивния модерен либерализъм са изчерпани за все по-широки сегменти от публиката, мотивира свиреп гняв. Той прие формата на невиждана досега медийна офанзива. Идеологически джихад срещу инакомислещите. За много от представителите на журналистическите, политическите, артистичните и активистките елити врагът наистина заслужава да бъде сразен. Те са се хипнотизирали и действително са се убедили един друг, че срещу тях са пълчищата от необразовани расисти, които, ако не са държани под контрол, ще превърнат либералния рай в нацистка ККК преизподня. А Доналд Тръмп е оранжевата персонификация на всичко, което прогресивните бойци за социална справедливост мразят. От този модел на мислене лесно се стига към действията, които виждаме – лъжи, фалшиви новини, конспирации, вулгарни атаки и варварски заплахи срещу президента, членовете на неговото семейство, хората от администрацията му и неговите избиратели. Журналистите, комиците и шоумените се трансформираха в активисти, създадоха си „съпротива” и си вярват, че воюват срещу чистото нерафинирано зло. А като воюваш срещу чистото нерафинирано зло, средствата нямат значение, важна е победата. Затова медиите убиха обективността и плурализма и станаха тъжна карикатура на себе си. Големият проблем е, че те лъжат в името на една лъжа. Тяхната версия за света е обидно глупава и несъстоятелна. Тя бе обречена.

Доналд Тръмп може и сам да се провали, може да разочарова избирателите си, а може и да бъде адекватен и дори успешен президент. Но репутацията на големите медии е пратена в небитието от самите тях. Те никога няма да се възстановят от опита си да унищожат хората, които не мислят като тях.