САЩ разполагат с около 20 ядрени бойни глави във военна база, която се намира в Западна Германия.

Мартин Шулц, лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), заяви във вторник, че ако спечели изборите през следващия месец, ще поиска САЩ да изтеглят ядрения си арсенал от Германия.

„Като канцлер ще се ангажирам с изтеглянето на разположените в Германия ядрени оръжия”, обеща Шулц по време на предизборен митинг в югозападния град Трир, няколко седмици преди вота на 24 септември.

Смята се, че във военната база „Бюхелв Западна Германия, се съхраняват около 20 ядрени бойни глави.

В речта си Шулц се изказа против повишаването на военните разходи, което цели да достигне изискванията на НАТО за военна инвестиция, равняваща се на 2% от БВП, за което призова американският президент Доналд Тръмп.

„Тръмп настоя  2% от БВП на Германия, които се равняват на 30 млрд. eвро, да отидат за военни разходи, а канцлерът Ангела Меркел се съгласи веднага, без да се допита до немските граждани”, каза той.

„Горната граница за ядрените оръжия в нашата страна трябва да се равнява на нула”, написа по-късно Шулц в пост в Twitter.

Проучване на общественото мнение, публикувано във вторник, установи, че подкрепата за ГСДП е в рамките на 24,5%, което означава, че партията изостава след Християндемократическия съюз на Меркел и след неговата сестринска партия от Бавария – Християнсоциалния съюз, които се ползват с подкрепа от 39,5%.

Автор: Синтия Кроет

Източник: Politico

Превод: Даниел Миладинов