Русия не може да бъде смятана за виновна за катастрофата на пътническия самолет „Боинг“, който се разби в Донбас през 2014 г. Това заяви министърът на транспорта на Малайзия Антъни Лок в свое изявление, публикувано в ChannelNews Asia. „В Доклада на Съвместната следствена група няма убедителни доказателства, които да обосноват едно такова обвинение спрямо Русия. Не може просто така да се сочи с пръст към Русия", каза той, отбелязвайки, че всички следващи действия ще се извършват само въз основа на доказателства, като в същото време се зачитат дипломатическите отношения между двете страни.

На 24 май, на пресконференция Съвместната следствена група представи материали, според които в края на юни 2014 г. конвой от военни машини се е отправил към 53-та бригада на руската армия, базирана в района на Курск. В състава му е имало поне шест системи „Бук“. Една от установките с номер 332 е била транспортирана на територията на Украйна. Според разследването именно тя е свалила полет MH-17 на Малайзийските авиолинии.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва няма да признае резултатите от разследването, докато в него не бъдат допуснати руски експерти. „Още от самото начало предложихме да работим съвместно, за да разследваме тази трагедия", каза той.

През 2015 г. Малайзия призова Съвета за сигурност на ООН да създаде международен трибунал, който да идентифицира лицата, отговорни за катастрофата на „Боинга“ и те да бъдат подложени на съдебно преследване. Повечето държави-членки на Съвета за сигурност подкрепиха Малайзия, но Русия блокира приемането на документа, като използва правото си на вето.

През лятото на 2014 г. полет MH-17 на Malaysia Airlines от Амстердам за Куала Лумпур се разби в района на Донецк. Всички 298 души на борда загинаха. При разследването на инцидента в съвместния следствен екип бяха включени представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна.

Източник: Lenta.ru