Русия и САЩ трябва да търсят начини за разрешаването на международните проблеми заедно, въпреки трудностите в отношенията си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата си в сряда, 10 май, с държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън и американския президент Доналд Тръмп. Според него в момента диалогът между двете страни не е толкова политизиран, колкото е бил по време на президентството на Обама, но повторното изграждане на добри отношения между страните започва от много ниско ниво. 

Отношенията между Русия и САЩ

„Дискутирахме най-вече сътрудничеството ни на международната сцена. Въпреки всички трудности, нашите държави могат и трябва да действат заедно, за да помогнат за разрешаването на ключови международни проблеми, които стоят на дневен ред”, каза Лавров на пресконференция в руското посолство във Вашингтон.

САЩ и Русия ще продължат да работят заедно по различни въпроси, включително и по отношение на конфликтите в Сирия и Украйна, отбеляза Лавров, добавяйки, че целта е да бъдат премахнати всички бариери пред ефективното сътрудничество. По думите на Лавров сегашното състояние на двустранните отношения не е повод за радост. „Причината, поради която нашите отношения се влошиха до такава степен, не е тайна”, добави руският дипломат. „За съжаление, предишната администрация на САЩ направи всичко възможно, за да подкопае основите на нашите отношения, така че сега трябва да започнем от много ниско ниво”, обясни Лавров. Той допълни, че президентът Тръмп го е уверил, че има интерес от изграждането на взаимноизгодни отношения, както и към решаването на различни въпроси.” 

„В момента нашият диалог не е толкова политизиран, колкото беше преди, по време на президентството на Обама. Администрацията на Тръмп, включително самият президент и държавният секретар, са хора на действието, готови да преговарят”, подчерта руският дипломат.

Зоните на деескалация в Сирия

„Ние обсъдихме подробно Сирия, включително и онези идеи за създаването на зони за деескалация”, подчерта Лавров и допълни, че САЩ могат да подпомогнат управлението на тези зони. „Ние сме готови за това сътрудничество и дискутирахме в детайли стъпките и механизмите, които можем да предприемем заедно”, заяви Лавров и допълни, че съвместните стъпки ще сложат край на насилието в Сирия.

„На този етап, ние сме съгласни с концепцията и дори с практическите стъпки, които се отнасят до географията на зоните на деескалация”, заяви руският топдипломат. „Меморандумът, подписан в Астана, очертава по-нататъшните стъпки, които могат да помогнат заинтересованите страни да стигнат до споразумение за това кой и как ще осигури сигурността на зоните, които ограждат зоните на деескалация”, обясни той и допълни, че САЩ ще присъстват като наблюдател в преговорите в Астана, каза Лавров.

Антируските санкции

Въпросът за антируските санкции не е бил обсъждан по време на преговорите, заяви руският външен министър. „Ние не сме обсъждали санкциите. Това не е наш проблем. Това е едностранен акт, предприет срещу нас”, каза той. Лавров отбеляза, че Русия би предпочела да не си отмъщава за американските санкции, наложени от администрацията на Обама през декември 2016 г. 

Руският външен министър добави, че той и президентът Тръмп не са засегнали въпроса за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ. Според Лавров някои представители на американската власт вредят на собствения си народ, като твърдят, че Русия може да е повлияла на изборите и да се намесва във вътрешните работи на САЩ, каза още Лавров. „Мисля, че е унизително за американците дори да чуят, че вътрешните работи на САЩ се управляват от Русия. Как може такава велика нация да мисли по този начин?”,  коментира той и подчерта, че няма убедителни доказателства за каквато и да било намеса.

Според Лавров по време на разговорите са разисквани още положението в Афганистан, както и изпълнението на споразуменията от Минск за Източна Украйна. „Стигнахме до съгласие да продължим да работим по тези въпроси и да търсим начини за приближаване на позициите на всички заинтересовани страни”, каза руският външен министър. Лавров отрече обвиненията, че Русия предоставя оръжие на талибанските бойци. „Говорихме много за това – дайте ни едно доказателство”, заяви Лавров. Запитан дали срещата му с Тръмп е в резултат от освобождаването на директора на ФБР Джеймс Коми, Лавров даде отговор, подправен с щипка сарказъм: „Той освободен ли е? Вие се шегувате! Шегувате се!”.