Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс счита, че президентът на Венецуела Николас Мадуро се държи във властта единствено с помощта на Куба. „Диктаторът е загубил подкрепата на своя народ и започва да губи и поддръжката на своите военни. Единственият начин, с който той все още се държи във властта, е помощта, която получава от комунистите в Куба“, заяви Пенс във Флорида. Аудиозапис на изказването беше излъчен от Белия дом.

„Истинските империалисти в Западна Венецуела това са лидерите на Куба“, добави още американският вицепрезидент. По неговите уверения кубинското правителство в продължение на много десетилетия създава страни-клиенти на латиноамериканския континент, в които „експортира тирания“. „Ето че настъпи времето Венецуела да бъде освободена от Куба“, подчерта Майк Пенс.

„Зловредното влияние на Куба е очевидно и в Никарагуа, където режимът на президента Ортега репресира народа“, добави Пенс, като призова и Никарагуа да бъде освободена от кубинското влияние.

Властите в Куба, Никарагуа и Венецуела са против политиката на САЩ в региона. САЩ и по-рано са заявявали, че в обкръжението на Мадуро и в специалните служби на Венецуела има много кубинци. САЩ поддържат опозиционния политик Хуан Гуаидо, който след като беше избран за глава на Националната асамблея, обяви себе си за президент на Венецуела. В отговор Мадуро прекрати политическите отношения със САЩ.